Sivas Divriği'de uçurum kıyısındaki 840 yıllık camiye gitmek için dağa tırmanıyorlar
DHA

Sivas'ın Divriği ilçesinde bulunan 840 yıllık Kale Camii, tarihi değerinin yanında zorlu ulaşımı ile de dikkat çekiyor.

Mengücekliler tarafından yapılan ve Türklerin Anadolu'daki en eski yapılarından olan cami, uçurumun kenarındaki konumuyla da görenleri şaşırtıyor.

NAMAZA GİTMEK İÇİN DAĞA TIRMANIYORLAR

Restorasyonu ve iç tefrişatı yapılarak yeniden ibadete açılan camiye namaza gitmek için cemaat, yürüyerek zorlu bir tırmanış yapmayı göze alıyor. Kale suru, mağara, merdiven, patika yol ve uçurum kenarından geçerek zorlukla camiye ulaşanlar, "Buradaki manevi huzur, yaşadığımız zorluk ve yorgunluğa değiyor." diyor.

Uçurum kıyısındaki 840 yıllık camide ibadet için zorlu tırmanış -3

TÜRKLERİN ANADOLU'DAKİ İLK BİNA ÖRNEKLERİ

Unesco Dünya Mirası Listesi'ndeki Ulu Camii ve Darüşşifa başta olmak üzere Selçuklu medeniyetinden örneklerin yer aldığı, açık hava müzesi durumundaki Divriği, Türklerin Anadolu'daki ilk bina örneklerinden olmasıyla ön plana çıkıyor.

Uçurum kıyısındaki 840 yıllık camide ibadet için zorlu tırmanış -1

DİKKAT ÇEKİCİ MİMARİ

Divriği'ye hakim noktada bulunan ve bir bölümü restore edilen Divriği Kalesi içindeki Kale Camisi de bunların başında yer alıyor. Mengücekliler döneminde, 1180 yılında Süleyman Şah'ın oğlu Emir İshak tarafından yaptırılan cami, uçurum kıyısındaki konumu ve aynı dönem yapılan diğer örneklerinden ayrılan mimarisi ile dikkat çekiyor.

Uçurum kıyısındaki 840 yıllık camide ibadet için zorlu tırmanış -2

KISA SÜRE ÖNCE YENİDEN İBADETE AÇILDI

Kale Camisi; Türklerin Anadolu'yu fethinden sonra yapılan minberli cuma camilerinden onarılmayan, özgün mimariye sahip, en eski tek örneği olma özelliğini taşıyor. Duvarları, içte ve dışta kalın sıva ve derzlerle örülen caminin taç kapısı, Anadolu taç kapılarının ilki ve taş oyma sanatının gelişmesinde ilk örnek olarak biliniyor. Yıllarca harabe durumunda kalan Kale Camisi, 2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce restore ettirildi. Caminin, daha önce var olan; ancak yıkılan minaresi ise bugün bulunmuyor. Uzun süredir ibadete kapalı olan cami, iç tefrişatının da yapılmasıyla birlikte kısa süre önce yeniden ibadete açıldı.

Uçurum kıyısındaki 840 yıllık camide ibadet için zorlu tırmanış -4

İBADET İÇİN NEFES NEFESE TIRMANIŞ

Kaymakamlığın çalışması sonucu yeniden ibadete açılan cami, özellikle cuma namazlarında cemaatini ağırlıyor. Ancak camide ibadet yapmak isteyenleri yaklaşık 1 kilometrelik zorlu bir yolculuk bekliyor. Öncelikle tarihi Divriği Ulu Camisi'nin bulunduğu alandan, kale girişine gelen vatandaşlar, burada kale suru duvarında bulunan ve sadece 1 kişinin sığdığı oyuktan içeri giriyor. Ardından mağaranın içerisinden geçen kişiler, yukarı doğru tırmanışa geçiyor. Önce belirli bir alan için yapılan merdivenleri kullanan cemaat, ardından, bir tarafı uçurum olan yamaçtaki yokuş yukarı patika yolları kullanıp, kayaların arasından geçerek zirvede yer alan camiye ulaşıyor. Vatandaşların ibadet yolculuğu nefes nefese camiye vardıklarında tamamlanıyor.

Uçurum kıyısındaki 840 yıllık camide ibadet için zorlu tırmanış -5

"MANEVİ HUZURU, YORULMAYA DEĞER"

Uçurum kıyısındaki tarihi Kale Camisi'nde cuma namazı kılmak için zorlu bir tırmanış yapan Necati Yıldırım, "Zorlu bir yoldan geçiyoruz kale içerisindeki mağaradan, patika yoldan geçiyoruz camiye kadar. Bu cami açıldığından itibaren ben her cuma buraya geliyorum. Manevi olarak iyi hissettiriyor. Namazı kıldıktan sonra cemaatle sohbet ediyoruz. Buraya çıkmak hayli zor, dik yamaçlardan geçiyoruz. 70 yaşında adamım. Zorlanıyorum ama namaz için buna değer" dedi.

Uçurum kıyısındaki 840 yıllık camide ibadet için zorlu tırmanış -6

"BURANIN MANEVİ DEĞERİ DAHA FARKLI"

Namaz için camiye tırmanan Mustafa Zorlu ise, "Divriği Ulu Cami şu anda tadilatta, kullanamıyoruz. Kale Cami, Divriği'nin zirvesinde ibadete açıldı. Zorlu bir yoldan geçiyoruz, buraya çıkmak için mücadele veriyoruz. Caminin yapılış tarzı bu. Arkada 40 merdivenimiz var, oraya merdiven demeye şahit ister. Diğer camiler de var ama buranın manevi değeri daha farklı. Divriği'de cami sıkıntısı yok, 24 tane camimiz var. Buranın manevi havasını teneffüs etmek için buraya geliyoruz. Bu yorucu yolculuğa değer" diye konuştu.

Said Gürlüoğlu de, "69 yaşındayım. Kale Camisi'ne cumaya geldik. Huşu içinde namazımızı kılmaya geldik. Allah kabul etsin. Yorulduk tabii, yokuş çıktık. Cuma için bu yolculuğa değer" ifadelerini kullandı.

Uçurum kıyısındaki 840 yıllık camide ibadet için zorlu tırmanış -7

"BURANIN ATMOSFERİ YETER"

Cami imamlarından Ömer Ülger ise cami ibadete açıldıktan sonra cemaatin buraya geldiğini belirterek, "Şu an pandemi sürecinde olduğumuz için eskiye oranla daha az geliyorlar ama onun dışında doluyor camimiz. Divriği Kaymakamlığımıza teşekkür ediyorum Kale Cami'mizi açtığı için. Buranın atmosferi yeter. Bu atmosferi yaşamak, bu manzarayı seyretmek her şeye bedel. Tayland'dan bir turist geldi, manzarasına hayran kaldı. Divriği'nin her tarafı tarih kokuyor. Bu zahmeti yaşamak her şeye bedel" dedi.

Uçurum kıyısındaki 840 yıllık camide ibadet için zorlu tırmanış -8

Uçurum kıyısındaki 840 yıllık camide ibadet için zorlu tırmanış -9

Uçurum kıyısındaki 840 yıllık camide ibadet için zorlu tırmanış -10

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)