Mersin'de 8 bin yıllık figürler bulundu
DHA

Mersin'in Yenişehir ilçesinde bir mağaraya çizilmiş 8 bin yıllık figürler bulundu. Petroglif tekniği ile çizilen kaya resimlerinin neolitik ya da kalkolitik dönemden kaldığı düşünülürken, mağaranın koruma altına alınıp turizme kazandırılması isteniliyor.

"BETİMLEMELER ÇOK GERÇEKÇİ"

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Durukan, resimlerin gerçekçi bir üslupla çizildiğini belirtti. Durukan, "Mersin'e 20 kilometre uzaklıkta İnsu köyünde çok kısa süre önce keşfedilmiş olan kaya resimlerinin önündeyiz. Bunlar günümüzden yaklaşık 5 ila 8 bin yıl öncesine ait olduğunu tahmin ettiğimiz, petroglif tekniğiyle dediğimiz kaya yüzüne kazıma tekniği ile yapılmış olan, dönemin faunasını anlatan kaya resimleri. Çok gerçekçi üslupla yapılmış betimlemeler.

Mersin'de 8 bin yıllık figürler bulundu

"HAYVAN ÇEŞİTLİLİĞİ HAKKINDA BİLGİ VERİYOR"

Hayvan çeşitliliği hakkında birtakım ipuçları veriyor. Özellikle dağ keçileri, sanatsal özelliği olan ince bir zevkle yapılmış, onun yanı sıra bazı fantastik yaratıklar gözümüze çarpıyor. Uçan ve yüzen bazı yaratıklar bunlar." dedi.

Mersin'de 8 bin yıllık figürler bulundu

"ARAŞTIRMALARLA SAYILARI ARTTI"

Mağaranın koruma altına alınmasını isteyen Prof. Dr. Durukan, şu ifadeleri kullandı;

"Bunların önemli özelliği, şehir merkezine son derece yakın olmaları. Kent merkezinden yaklaşık 20 dakikalık mesafede bulduk bunları. Son 5 yılda orta Toroslar dediğimiz bu kuşakta Mersin'in dağlık bölgesinde neolitik ya da kalkolitik buluntularla pek karşılaşmamıştık ancak son 5 yıl içerisinde yapılan araştırmalarla bunların sayısını arttırmış bulunmaktayız.

Mersin'de 8 bin yıllık figürler bulundu

"BURANIN KORUMA ALTINA ALINMASI GEREKİYOR"

Burası şehir merkezine en yakın örnekler. Üzücü olan kısmı ise geniş bir alan yayılmış olan kaya resimlerinin büyük ölçüde tahrip olmuş olması. Elimizde çok az bir örnek kalmış. Bununla birlikte burada neolitik ya da kalkolitik dönemden bir yerleşim olduğunu anlayabiliyoruz. Hem bilimsel hem de turistik açıdan önemli bir cazibe merkezinden bahsediyoruz. Burası şu an bir hayvan barınağı olarak kullanılıyor. Yetkililerin burayı bir an önce tescil etmesi koruma altına alması gerekiyor."

Mersin'de 8 bin yıllık figürler bulundu

Mersin'de 8 bin yıllık figürler bulundu

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)