Ünlü ozan Abdurehim Heyit şehit oldu
ensonhaber.com

w3e

Suçsuz yere 8 yıl hapis cezasına çarpıtılan büyük Türk Ozanı Doğu Türkistan'lı Abdurehim Heyit'in ziyaretine,  sadece oğlu gidebilmiş, babasını çok zayıflamış ve bitkin bulmuştu. Heyit 2 yıl dayanabildi.

ABDUREHİM HEYİT 2017 NİSAN AYINDA TUTUKLANMIŞTI

Uygur Türk'ü Şair Tahir Hamut, Heyit’in tutuklanması sürecini Urumçi’deki Sincan Şarkı ve Dans Topluluğu yetkililerinden duyduğunu belirterek, şöyle anlattı;

“Polis Heyit’i tutuklamadan önce birkaç kez onu evinde ziyaret etmiş. Polis onun okuduğu ve yorumladığı Atı’lar(Ata’lar) adlı şarkıyı niçin bestelediğini ve  ne sebeple yorumladığını sormuş.

Ayrıca bu şarkının söz yazarının kim olduğu ve niçin yazdığı hakkında da sorgulamış. Daha sonra bu şarkının sözlerini yazan şair Abdurehim Abdullah da tutuklanmış. Heyit’in yorumladığı şarkının sözlerinde geçen “savaşın şehitleri – jenglerde shehit ” ifadesi hakkında özellikle durdukları ve bu cümle üzerinde çok hassas davrandıkları söyleniyor.

Aslında, o şarkının ana mesajı geçtmişte savaşlarda şehit olan Atalarımızı ve bu savaşların kurbanlarını hatırlamak ve gençlerin bu günlerde parti yapmalarını (eğlence düzenelemelerini) eleştirmekti. Bu sözlerin aşırılık veya cihad ile bağlantılı olduğu için tutuklandığı yolunda söylentiler var.

Çin polisleri “muhtemelen “Ata’lar – atilar” şarkısı ile cihad arasında kendince bir bağ kurmak istemiş.”

Ünlü ozan Abdurehim Heyit şehit oldu

ABDUREHİM HEYİT'İN ŞARKILARI

Abdurehim Heyit’in bestelediği ve yorumladığı şarkıların çoğu, Uygur Türklerinin geçmiş tarihini ve kültürünü yansıtıyor ve bunları çok güçlü bir şekilde yorumlayarak söylüyordu.

Özellikle kendisinin aynı zamanda adaşı da olan Uygur Türk'ü ünlü şair ve yazarı Abdurehim Otkur’un “uchrashqanda- Karşılaşınca ” (When We Met We) gibi şiiri  başta  diğer birçok saygın Uygur Türk'ü şairlerinin lirik ve ironik şiirlerini modern müzik tarzı ile besteleyip yorumluyordu.

Bu metin ve şiirleri yorumlayarak, Uygur Türklerinin geçmişini ve tarihini onların gönlünde, hayalinde ve kalbinde canlandırıyordu.

ÇİN'DEN YALANLAMA

Çin hükümeti Abdurehim Otkur’un ölümüne ilişkin iddiaları yalanlarken, Otkur'un hayatta olduğuna dair bir video paylaştı. Videoda ünlü sanatçı'nın bugüne dair açıklamasına yer verildi.

Abdurahim Heyit - Karşılaşınca VİDEO