İlk kez tamamen elektrikli bir uçak sertifika aldı
AA & Ensonhaber

Şu anda bazı şirketlerin üzerinde çalıştığı elektrikli uçaklar, gelecekte hava yolu taşımacılığında çağ atlamamızı sağlayabilir.

Bu uçaklardan biri olan ve Slovenya merkezli Pipistrel Aircraft tarafından üretilen "Velis Electro",  Avrupa Sivil Havacılık Emniyet Ajansı'ndan (EASA) sertifika almayı başardı.

Velis Electro, böylelikle Avrupa Sivil Havacılık Emniyet Ajansı'ndan sertifika alan dünyanın ilk elektrikli uçağı oldu.

ucak

PİLOT EĞİTİMLERİNDE KULLANILACAK

Sertifikanın, çevresel olarak sürdürülebilir havacılık arayışında önemli bir kilometre taşı olduğu belirtilirken, Velis Electro'nun 2 kişilik olduğu ve pilot eğitimi için tasarlandığı bildirildi.

11 metre kanat açıklığına sahip elektrikli uçağın ağırlığı ise yaklaşık 600 kilogram. İki adet sıvı soğutmalı 11 kWh lityum pillerden gücünü alan Velis Electro, saatte 181 kilometreye kadar hız yapabiliyor.

HAVADA KALMA SÜRESİ OLDUKÇA AZ

Uçağın tamamen elektrikli olması her ne kadar ilgi çekici olsa da havada yalnızca 50 dakika kalabilen uçağın bu özelliği geliştirilmeye ihtiyaç duyuyor. Ancak uçağın genel taşımacılıkta değil, yalnızca eğitimler için kullanılacağını düşünürsek 50 dakika pek de kısa bir süre değil.

velis

Pipistrel Aircraft'ın kurucusu ve CEO'su Ivo Boscarol, "Velis Electro'nun aldığı sertifika, emisyonsuz havacılığa geçmek için gerekli olan elektrikli uçakların ticari kullanımına yönelik ilk adımdır. Uçağımız diğer uçaklardan oldukça sessiz çalışıyor ve hiç yanma gazı üretmiyor." dedi.

31 adet Velis Electro modelinin yıl sonuna kadar 7 farklı ülkedeki müşterilere teslim edilmesi bekleniyor.

Instagram: @eshteknoloji