NASA, Perseverance isimli Mars aracını fırlattı
ensonhaber.com

NASA tarafından Mars'a gönderilecek Perseverance isimli uzay aracı, artık yolun sonuna geldi.

Bir Atlas V roketinin içinde kızıl gezegene gidecek söz konusu Mars aracına, bir de kameralar ile donatılmış küçük Mars helikopteri eşlik edecek.

Perseverance aracı; Mars'taki jeolojik süreçleri, yaşanabilirliği, Mars'ta daha önce hayat olup olmadığını ve biyolojik izleri araştıracak.

NASA, Perseverance isimli Mars aracını fırlattı - İZLE

MARS'A DOĞRU YOLA ÇIKTI

30 Mart 2021'de Mars yüzeyine ulaşması beklenen Perseverance aracı, bugün TSİ 14:50'de başarılı bir şekilde fırlatıldı.

2.5 MİLYON TÜRK'ÜN ADI MARS'A GİDİYOR

NASA, “Mars’a Adını Gönder” kampanyasıyla dünya genelinde yaklaşık 11 milyon kişinin adını da araçla birlikte Mars'a gönderecek. Bu isimler arasında ise yaklaşık 2.5 milyon isim Türkiye'den kayıt yaptırmıştı.

nasa

MARS'TAKİ GÖREVLERİ

Perseverance aracı, Mars'ta daha önce yaşama elverişli olmuş olabilecek bir bölgeyi araştıracak, geçmiş yaşam için izler arayacak ve yaşam içerme ihtimali en yüksek örnekleri de sonradan incelenmesi için saklayacak.

Mars aracının görevi bunlarla da bitmeyecek. Araç, Mars'taki toz fırtınalarının tehlikelerini araştıracak ve Mars yüzeyinde atmosferdeki karbondioksitten saf oksijen üretimi için testleri yapacak.

Perseverance; aynı zamanda Mars'ın yer altı sularını, hava durumunu ve iklimini araştıracak; iniş tekniklerini ve teknolojilerini test edecek ve Mars üzerinde insanlar için tehlike veya kolaylık yaratabilecek başka çevresel faktörleri de gözlemleyecek.

nasa

ÜNLÜ DEDEKTİF DE EŞLİK EDECEK

NASA’nın Mars’taki yaşam arayışına ünlü dedektif Sherlock Holmes ve yardımcısı Watson da dahil olacak.

Perseverence adlı keşif aracına kurulan ve isimlerini ünlü polisiye karakterlerinden alan iki aygıt, önümüzdeki yıl kızıl gezegene varacak.

Robotik kolun ucuna monte edilen mikropartikül tahlil cihazı SHERLOCK, kum tanesi büyüklüğündeki ipuçlarını izleyecek.

WATSON ise kaya yapılarının görüntülerini yakından kaydedecek bir kamera olarak araca yerleştirildi.

Birlikte çalışacak iki aygıt, kayaların yüzeylerini incelerken, belirli mineral ve organiklere dair ipuçlarını haritaya dökecek. Bilim insanları bu sayede kızıl gezegendeki mikrobiyal yaşamı araştıracak.

nasa

Instagram: @eshteknoloji

NASA, Perseverance isimli Mars aracını fırlattıNASA, Perseverance isimli Mars aracını fırlattıNASA, Perseverance isimli Mars aracını fırlattı