NASA ve Boston Dynamics, gezegenlerdeki mağaraları robotlarla inceleyecek
ensonhaber.com

Son yıllarda NASA ve SpaceX, önce Ay'a ardından da Mars'a gidebilmek için çeşitli çalışmalar yürütüyor. Ancak Mars'ın zorlu arazi koşulları, şirketleri oldukça zorlayabilir.

NASA, kızıl gezegenin engebeli arazisinde ve yer altı mağaralarında otonom olarak gezinmek üzere tasarlanmış robot köpeklerden faydalanmak istiyor.

Robot köpek denince de özellikle Spot ile ünlenen ve geçtiğimiz aylarda Hyundai tarafından satın alınan ABD'li Boston Dynamics şirketi akıllara geliyor.

NASA İLE ROBOT GELİŞTİRECEK

NASA’nın BRAILLE adlı yeni projesi, diğer gezegenlerdeki mağaraları keşfedecek teknolojiyi ve robotları geliştirmek amacıyla hayata geçiriliyor. Söz konusu robotları ise Boston Dynamics üretecek.

Söz konusu robotlar, önce Dünya'daki benzer mağaralarda kullanılacak. Robotlar karmaşık mağaraları keşfederken, mağaranın dışında bulunan bir araştırma ekibi de Mars’a düzenlenecek gerçek bir görev sırasında yapılması gereken eylemleri aynı anda gerçekleştirecek.

mars

TEST EDİLİYOR

Şu anda robot köpek Spot, Mars yüzeyine benzeyen zorlu parkurlarda test ediliyor ve tünellerden geçmeyi, merdivenlerden ve rampalardan çıkmayı öğreniyor.

Proje tamamlandığında, geliştirilen robotlar gelecekteki Ay ve Mars görevlerinde aktif bir şekilde kullanılacak.