NASA, astronotlara tuvaleti yasakladı
AA

SpaceX, geçen ay farklı bir Crew Dragon kapsülünü incelerken, uzay aracının tuvaletiyle ilgili bir sorun keşfetti.

Şirket, idrarı depolama tankına boşaltmak için kullanılan bir tüpün çözüldüğünü ve kapsülün tabanının altında gizli bir sızıntıya neden olduğunu buldu.

4 ASTRONOTUN NE KADAR KALACAĞI BİLİNMİYOR

Bu sorununun şirketin üç uzay aracını da etkilediği açıklandı.

Bununla birlikte uzay ajansı NASA’dan Shane Kimbrough ve Megan McArthur, Avrupa Uzay Ajansı'ndan (ESA) Fransız astronot Thomas Pesquet ve Japonya'dan Akihiko Hoshide’den oluşan 4 astronotun çalışmayan bir tuvalete sahip Crew Dragon kapsüllerinde ne kadar süre kalacaklarını açıklamadı.

İLK YOLCULUK 19 SAAT SÜRDÜ

Şimdiye kadar, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) insanlarla birlikte sadece iki Crew Dragon uzay aracı döndü ve bu yolculukların ilki 19 saat sürdü, ikincisi ise sadece altı saat sürdü.

NASA'nın Ticari Mürettebat Programı yöneticisi Steve Stich, “Yolculuğun süresi, yörünge dinamiklerinin ve hava durumu gibi çeşitli faktörlere bağlı. Fakat kalkıştan inişe kadar geçen süreyi her zaman en aza indirmeye çalışıyoruz.” dedi.

NASA, astronotlara tuvaleti yasakladı

EYLÜLDE DE YAŞANDI

Bunun yanı sıra Crew Dragon'un tuvaletiyle ilgili sorun, SpaceX'in geçen eylül ayında yaptığı ve ilk uzay turizmi görevi Inspiration4’te de yaşandı.

SpaceX'in Crew Dragon uzay aracıyla gerçekleşen ilk sivil uzay yolculuğu Inspiration4 görevinde, dört kişilik astronot ekibi 3 gün yörüngede kalmıştı.

FANLARDA İDRAR SIZINTISI YAŞANDI

Inspiration4 misyonunun komutanı ve finansörü milyarder Jared Isaacman, geçen ay görev sırasında bir alarmın çaldığını ve mürettebatı tuvaletin fanının idrar sızıntısı konusunda uyardığını söylemişti.

NASA'da eski bir yardımcı yönetici olan ve şu anda SpaceX'in görev güvencesi başkanı olarak çalışan William Gerstenmaier, “İdrarın depolanacağı bir depolama tankı ve bağlantısız veya yapıştırılmamış olarak gelen bir tüp var. Bu, idrarın esasen depolama tankına gitmemesine ve fan sistemine girmesine neden oldu.” demişti.

NASA, astronotlara tuvaleti yasakladı

İÇ ÇAMAŞIRINA GÜVENECEKLER

Ancak, zaten ISS'de bulunan dört astronottan oluşan grup, tuvalet sorunları keşfedilmeden önce Nisan ayında oraya fırlatıldı.

Kapsülleri olan Crew Dragon Endeavour, ISS'ye bağlı kaldı, potansiyel bir cankurtaran olarak hizmet ediyor ve onları eve götürmeye hazır bir şekilde bekliyor.

Astronotlar yakın zamanda kapsülü incelediklerinde, onun da sızdıran bir tuvaleti olduğunu ve duvarlara idrar sızdığını gördü. Ancak hala uzayda oldukları için sorunu hemen çözmenin bir yolu yok.

ISS’nin astronotların kullanabileceği kendi tuvaletleri bulunuyor.

Bu yüzden astronotlar hala yörüngedeki laboratuvardayken tuvalet ihtiyacı sorun olmayacak.

Ancak, kapsüllerine geri döndüklerinde ve dönüş yolculuğuna başladıklarında özel bir iç çamaşırı giyecekler.

Steve Stich, gazetecilere yaptığı açıklamada, mürettebatın bir tuvalet yerine "iç çamaşırlarına" güvenmek zorunda kalacağını söyledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)