NASA açıkladı: Ay’a astronot göndermeyeceğiz
İHA

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Yöneticisi Bill Nelson, bir telekonferans görüşmesinde, NASA'nın 2025'e kadar Ay’a astronot göndermeyeceğini açıkladı.

Nelson, NASA'nın Ay’a insan gönderme hedefini ertelediğini ve bunun 2025'ten önce gerçekleşmeyeceğini ifade etti.

“TRUMP’IN HEDEFİ FİZİBİLİTEYE UYGUN DEĞİLDİ”

Nelson yaptığı açıklamada, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Ay’a insan gönderme planına atıfta bulunarak, “Trump yönetiminin 2024'te Ay’a insan gönderme hedefi teknik fizibiliteye uygun değildi.” dedi.

NASA’nın Artemis programı olarak bilinen Ay’a insan gönderme misyonunun 1’inci görevinin 2022 baharına ertelendiğini aktaran Nelson, Artemis II misyonunun 2024'e ve Artemis III misyonun 2025'e ertelendiğini dile getirdi.

NASA açıkladı: Ay’a astronot göndermeyeceğiz

AÇILAN DAVANIN ETKİSİ VAR

NASA, Ay’a astronot göndermedeki ertelemelerde ayrıca Blue Origin uzay uçuşu firması ile bu yılın başlarında açılan davanın da payı olduğunu söyledi.

Dava nedeniyle NASA ile SpaceX uzay uçuşu firması arasındaki iletişimin kesintiye uğramasının ardından NASA, perşembe günü federal mahkeme kararıyla beraber, yeniden SpaceX ile Ay'a iniş sözleşmesi üzerinde çalışmaya devam edileceğini kaydetti.

APOLLO 11 GÖREVİ İLE BAŞLADI

NASA’nın Artemis uzay görevi kapsamında 2024'e kadar Ay'a insanlı uzay uçuşlarının gerçekleşmesi planlanıyordu.

NASA, daha önce insanları Ay'a gönderme programına Apollo 11 görevi ile başladı. 1969 yılında Apollo 11 uzay görevi ile Neil Armstrong aya ilk ayak basan insan oldu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)