Mars'taki gökkuşağı şekli, sosyal medyayı karıştırdı
ensonhaber.com

NASA tarafından 30 Temmuz 2020 tarihinde fırlatılan Perseverance aracı, 7 ay süren yolculuğun ardından 18 Şubat 2021'de Mars'a inmişti.

Perseverance aracının gövdesinde ise bir de Ingenuity adında Mars helikopteri vardı. Geçtiğimiz günlerde helikopteri yüzeye indiren NASA, bir de fotoğraf paylaşmıştı.

Uzay ajansının Twitter hesabından paylaştığı fotoğrafın arka planında görülen yay şeklindeki gökkuşağına benzer yapı, sosyal medya kullanıcılarının kafasını karıştırdı.

MARS'TA GÖKKUŞAĞI MI VAR

Bazı kullanıcılar, Mars'ta bir gökkuşağı gördüklerini düşündü. Bazıları ise şeklin, Mars bulutlarındaki buz kristallerinden kaynaklandığını savundu. Ancak kamera merceğinden şüphelenenler de vardı.

MARS NASA

Amerikan Meteoroloji Derneği'nin eski başkanı, hava durumu ve iklim uzmanı Dr. Marshall Shepherd ise şeklin sırrını çözmek için iki uzmanla iletişime geçti.

O uzmanlardan biri NASA'nın Mars Programı'nın eski üyesi ve uzay şirketi Lockheed Martin'in teknoloji uzmanı Lisa May'di. May, Mars'ta yağmur yağmadığını, yalnızca atmosferin üst kısmında su buharı ve su buzundan oluşan bulutlar olduğunu söyledi.

ŞEKİL KAMERA KAYNAKLI

Bilim insanı, söz konusu şeklin aracın HazCam kamerasından kaynaklanmış olabileceğini ifade etti.

NASA genel merkezinde görevli bilim insanı ve robotikçi Dave Lavery de şekli, "Kesinlikle bir gökkuşağı değil. Sadece kamera merceğindeki iç yansımalar." diye yorumladı.

11 NİSAN'DA HAVALANACAK

Eğer her şey yolunda giderse, Mars helikopteri Ingenuity 11 Nisan'da havalanacak ve Dünya'dan farklı bir gezegende havalanan ilk helkopter olarak tarihe geçecek. Uçuş sırasında elde edilen veriler ise 12 Nisan'da Dünya'ya ulaşacak.

mars

Mars'taki gökkuşağı şekli, sosyal medyayı karıştırdı

Mars'taki gökkuşağı şekli, sosyal medyayı karıştırdı

Mars'taki gökkuşağı şekli, sosyal medyayı karıştırdıMars'taki gökkuşağı şekli, sosyal medyayı karıştırdı