Leonid meteor yağmuru 16 ve 17 Kasım'da gözlemlenebilecek
ensonhaber.com

Meteorların Dünya atmosferine girdikten sonra uzayda bıraktıkları belirgin izler sayesinde gözlemlenen meteor yağmurları, özellikle açık havalarda gece etkileyici manzaralar oluşturabiliyor.

Ekim ayının ilk günlerinde gezegenimize ulaşmaya başlayan meteorların gökyüzünde oluşturduğu ve 'Orionid meteor yağmuru' olarak da bilinen meteor yağmuru, 20-21 Ekim tarihleri arasında gözlemlenmişti.

YILIN SON METEOR YAĞMURU: LEONID

Yılın son meteor yağmuru olarak da adlandırılan Leonid meteor yağmuru için geri sayım başladı. Meteor yağmuru 16 ve 17 Kasım tarihlerinde net bir şekilde gözlemlenebilecek.

Meteor yağmuru esnasında her saat yaklaşık 15 tenis topu büyüklüğünde göktaşı yeryüzüne düşecek. Meraklıların, pürüzsüz bir gözlem için kentin ışıklarından uzakta bir nokta seçmeleri gerekiyor.

leonid

LEONID METEOR YAĞMURU NEDİR?

Meteorların Leo (Aslan) yıldız kümesinden kaynaklanmasından dolayı, meteor yağmurlarına Leonid adı veriliyor.

Leonid meteor yağmurları, Güneş sistemine her 33 yılda bir giren Tempel-Tuttle kuyruklu yıldızından çıkıyor.

Kuyruklu yıldız Güneş’e her yaklaştığında, beraberinde getirdiği meteorları dağıtmaya başlıyor, bu meteorlar diğer gezegenlerin yörüngelerine giriyor ve yolculuk ederek Dünya'ya ulaşıyor.

Örneğin 16 ve 17 Kasım tarihlerinde gözlemlenecek Leonid meteorları, muhtemelen birkaç yüz yıl önce kuyruklu yıldız tarafından Güneş sistemine bırakıldı.

Instagram: @eshteknoloji

Leonid meteor yağmuru 16 ve 17 Kasım'da gözlemlenebilecek

Leonid meteor yağmuru 16 ve 17 Kasım'da gözlemlenebilecekLeonid meteor yağmuru 16 ve 17 Kasım'da gözlemlenebilecekLeonid meteor yağmuru 16 ve 17 Kasım'da gözlemlenebilecekLeonid meteor yağmuru 16 ve 17 Kasım'da gözlemlenebilecek

Leonid meteor yağmuru 16 ve 17 Kasım'da gözlemlenebilecekLeonid meteor yağmuru 16 ve 17 Kasım'da gözlemlenebilecek