FBI, ABD'li enerji şirketinin bilgisayar korsanlarına ödediği Bitcoin'i geri aldı
REUTERS

ABD'nin en büyük petrol boru hatlarından biri olan Colonial Pipeline, geçtiğimiz haftalarda siber saldırı nedeniyle geçici olarak kapanmıştı.

Houston kentinden New York Limanı'na günlük 100 milyondan fazla galon benzin ve diğer yakıt taşıyan Colonial Pipeline boru hattının tamamen durması, ABD'nin birçok eyaletinde yakıt sıkıntısı yaşanmasına neden olmuştu.

SİBER KORSANLARA 4.4 MİLYON DOLAR ÖDENDİ

ABD'nin en büyük boru hattını yöneten Colonial Pipeline adlı şirketin bilgisayarlarına sızan korsanlar, akaryakıt transferini yeniden açmak için şirketten 4.4 milyon dolarlık Bitcoin talep etti. Colonial Pipeline, bilgisayar korsanlarının talep ettiği parayı ödedi ve boru hatları yeniden açıldı.

FBI, BITCOIN'LERİ GERİ ALDI

ABD Başsavcı Yardımcısı Lisa Monaco, soruşturmayı yürüten FBI birimlerinin, Colonial şirketi tarafından fidyecilere ödenen yaklaşık 2.3 milyon dolar değerindeki 63.7 Bitcoin'i ele geçirdiklerini duyurdu.

petrol

Yapılan yazılı açıklamada, ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) fidyenin büyük bir bölümünün aktarıldığı Bitcoin cüzdanının özel şifresini ele geçirerek cüzdana erişim sağladığı bilgisi paylaşıldı.

BITCOIN'İN GİZLİLİĞİ SARSILDI

Bitcoin'leri ele geçirmek çok sık rastlanan bir durum değil, ancak fidye yazılım saldırılarının ulusal güvenlik için daha büyük bir tehdit haline gelmesiyle yetkililer dijital para akışının takibi konusunda uzmanlıklarını artırdı. Ancak, yine de FBI'ın Bitcoin cüzdanının şifresini nasıl ele geçirdiği bilinmiyor.

Öte yandan bu durum, kripto paraların takibi ve güvenliği konusunu bir kez daha gündeme getirdi. Olayın ardından gözler Coinbase'e çevrildi.

ABD'nin en büyük kripto para borsalarından Coinbase, Colonial Pipeline fidye yazılımı saldırısıyla ilgili herhangi bir kripto varlığa el konulmasına karıştığı yönündeki iddiaları reddeden bir açıklama yaptı.

DEĞER KAYBETTİ

FBI’ın bilgisayar korsanlarının dijital izini sürüp kripto para cinsi fidyeyi kurtarması ise kripto paraların bir merkezden yönetilmediği görüşüne darbe indirdi.

Olayın basına yansımasının ardından, "ABD Merkez Bankası insanların Bitcoin’ine el koyabiliyor" haberleri dolaşmaya başladı. Bu da Bitcoin'in güvenilirliğini oldukça sarstı.

Bu haberlerden sonra Bitcoin, dün yaklaşık yüzde 10 değer kaybederek 31 bin 36 dolar seviyesine kadar düştü.