Elon Musk'tan NASA'ya: Uzay giysilerini biz yapalım
ensonhaber.com

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, önümüzdeki yıllarda önce Ay'a daha sonra da Mars'a astronot göndermek istiyor.

NASA'nın Artemis ismini verdiği bu projede, SpaceX başta olmak üzere Avrupa Uzay Ajansı ve Japonya Uzay Ajansı gibi kurumlar yer alıyor.

CNBC’den Michael Sheetz'in haberine göre, 2024'te Ay yüzeyine inmeyi planlayan NASA, bütçe ve diğer teknik sorunlar nedeniyle astronot kıyafetlerini yetiştiremeyecek.

spacex

ELON MUSK: BİZ YAPARIZ

Çıkan haberler üzerine bir paylaşım yapan Elon Musk, NASA'nın uzay kıyafetlerinin SpaceX tarafından yapılabileceğini söyledi.

Şimdiye kadar NASA, SpaceX ile yaptığı anlaşmalardan oldukça tasarruf etmişti. Örneğin SpaceX, bu yılın başlarında Jüpiter’in uydularından birine bir araç fırlatması için NASA'nın, Falcon Heavy roketini kullanmasına izin vermişti. Bu sayede NASA, yüz milyonlarca dolar tasarruf etmişti.

Planetary Society’de uzay politikası analisti olan Casey Dreier, “Bu fiyat ile bu fırlatma kabiliyetine sahip olmak; özellikle NASA’nın insanlı uzay uçuşu için çok fazla tasarruf sağlıyor.” dedi.

NASA VE ARTEMIS PROJESİ

NASA'nın Artemis projesi kapsamında ilk yapmak istediği şey Ay'ın Güney Kutbu'na inmek olacak. NASA, Artemis'i uzun vadede Ay'da kalıcı yapılar için temel atmak, yerleşmek ve en sonunda Mars'a insan göndermek için bir adım olarak görüyor.

Hedef olarak güney kutbunun seçilmesinin sebebi ise yakın zamanda Ay'ın güney kutbunda donmuş halde su keşfedilmiş olması.

Keşiften sonra ABD dışında diğer ülkelerin uzay kuruluşları da dikkatini bu yöne çevirdi.

Artemis programı tamamlandığında Ay'ın yerleşme ve kolonizasyon için hazır hale geleceği düşünülüyor.