Dünya'dan daha büyük Güneş lekesi Antalya'dan görüntülendi
DHA

Yıllardır Güneş'i inceleyen bilim insanları, elde ettikleri bulguları değerlendirerek ısı kaynağımızın barındırdığı sırları çözmeye çalışıyor. Araştırmacılar, aynı zamanda Güneş'te meydana gelen patlamaları da yakından takip ediyor.

Geçtiğimiz günlerde ABD Uzay ve Havacılık Ajansı (NASA), Soho 25 uydusuyla Güneş’in yüzeyindeki dev güneş lekesini görüntülemişti.

Dünya'dan bile daha büyük olan dev lekelerden biri, şimdi de Antalya'dan gözlemlendi.

TUG YERLEŞKESİNDEN GÖZLEM YAPILDI

Antalya'daki 2 bin 500 metre yüksekliğe sahip TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) Bakırlıtepe yerleşkesinde, 25'inci Güneş leke çevriminin ilk büyük lekesi gözlendi. TUG'un internet sitesinde, Güneş diskinin güneydoğu tarafında görülmeye başlanan ve 'AR 2786' olarak adlandırılan Güneş lekesinin, yeni başlayan Güneş leke çevriminin şimdiye kadar gözlenmiş en büyük işaretçisi olarak ortaya çıktığı belirtildi.

Boyutu göz önüne alındığında Dünya'dan daha büyük olduğu anlaşılan 'AR 2786', Güneş patlamalarının gerçekleşebileceği bir bölge olarak da değerlendiriliyor.

GÜNEŞ

"GÜNEŞ BİR LABORATUVAR"

TUG'da görevli Dr. Tucay Özışık, Dünya'ya en yakın yıldız olan Güneş'in, astrofizikçiler için laboratuvar olduğunu kaydetti. Diğer yıldızlar hakkındaki bütün bilgilerin Güneş'ten öğrenildiğini anlatan Dr. Özışık,

“Güneş'i yeterince ayrıntılı inceleyebiliyoruz. Çok eski yıllardan beri yapılan çalışmalar, Güneş'in bir çevrimi olduğunu gösteriyor.

Yeni bir aktivite çevrimi var ve bunun ortalaması 11-12 yılda bir gerçekleşiyor. Bilim Toplum Merkezi'ne gelen küçük yaş grupları çocuklara, 'Güneş adeta çok sinirleniyor, üzerinde çok leke çıkıyor' diye anlatıyoruz." ifadelerini kullandı.

Güneş'in bu çevrim süresince bir yüzeyinin, diğer bölgelerine göre daha soğuk olduğunu, manyetik alanı daha yüksek bölgelerde lekelerin arttığını veya azaldığını kaydeden Dr. Özışık, “Şimdi yeni bir çevrim başladı. Yeni çevrimin ilk lekeleri de gözükmeye başladı. Geçenlerde bayağı büyük simetrik bir leke vardı. Buradaki bir özel Güneş teleskopu ile onun birkaç kare fotoğrafını çektik. Bu da yeni başlayan çevrimin ilk lekesi olarak TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin web sitesinde yayınlandı." diye konuştu.

güneş

PATLAMA SAYISI ARTACAK

TUG'un web sitesinde, Güneş'teki lekenin 80 mm açıklığa sahip hidrojen alfa filtreli özel teleskop ve kamera sistemiyle kaydedildiği belirtildi. Fotoğrafta Güneş lekelerinin etrafında hafif parlak bölgeler, parlak kumsalları andırdığından Fransızcada kullanılan 'plage: plaj' sözcüğü ile adlandırıldı.

Bugünlerde 25'inci Güneş leke çevriminin başlangıcı yaşanıyor ve 2026 yılına kadar Güneş leke sayılarıyla beraber Güneş patlamalarının sayı ve şiddetinde de artış bekleniyor.

Güneş patlamaları, Güneş'te gerçekleşen şiddetli patlamalara deniyor. Bu patlamalar milyarlarca megaton gücünde olup, genelde 1 milyon km/saat hızla hareket ediyor.

Sonucunda devasa enerji açığa çıkan Güneş patlamaları nedeniyle, Dünya atmosferine normalin üzerinde küçük dalga boylu radyasyon parçacıkları giriyor. Bu püskürtüler sonucunda yeryüzündeki GPS gibi iletişim ve güç ağları olumsuz yönde etkilenebiliyor.

Dünya'dan daha büyük Güneş lekesi Antalya'dan görüntülendi

Dünya'dan daha büyük Güneş lekesi Antalya'dan görüntülendi

Dünya'dan daha büyük Güneş lekesi Antalya'dan görüntülendi

Dünya'dan daha büyük Güneş lekesi Antalya'dan görüntülendi

Dünya'dan daha büyük Güneş lekesi Antalya'dan görüntülendi

Dünya'dan daha büyük Güneş lekesi Antalya'dan görüntülendiDünya'dan daha büyük Güneş lekesi Antalya'dan görüntülendiDünya'dan daha büyük Güneş lekesi Antalya'dan görüntülendi

Dünya'dan daha büyük Güneş lekesi Antalya'dan görüntülendi

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)