Çin'den 2.5 milyar piksellik uzay teleskobu
ensonhaber.com

İsmini Amerikalı astronom Edwin Hubble'dan alan ve 1990 yılında Uzay Mekiği Discovery tarafından Dünya etrafındaki yörüngesine taşınan Hubble Uzay Teleskobu, bilim insanlarına oldukça katkı sağlıyor.

Son zamanlarda uzay görevleriyle dikkat çeken Çin ise şimdilerde Hubble'ın bir benzerini inşa etmeye .çalışıyor.

ÇİN'İN UZAYDAKİ İLK BÜYÜK TELESKOBU

Çin'in Xuntian adını verdiği teleskop, ülkenin uzaya göndereceği ilk büyük teleskop olarak kayıtlara geçecek.

2024 yılında fırlatılması planlanan telekobun, 2 metre genişliğinde bir lensi bulunacak. Cennet gezgini anlamına gelen Xuntian, 2.5 milyar piksel kalitesinde görüntüler yakalayabilecek.

uzay teleskobu

Hubble'la benzer görüntü kalitesine sahip olmasına rağmen, Xuntian'ın 300 kat daha geniş bir alanı gözlemleyebileceği ifade ediliyor.

Ayrıca Xuntian daha modüler bir yapıda tasarlanıyor. Teleskop, ihtiyaç halinde Çin'in uzay istasyonuna demirleyecek ve böylece teleskobun bakımı ve tamiri daha da kolaylaşacak.

Xuntian'ın 10 yıllık süre zarfında gökyüzünün yüzde 40'ını gözlemleyebileceği belirtildi.

Öte yandan Çin, 15 yıl boyunca görev yapacak uzay istasyonunun çekirdek modülünü geçtiğimiz saatlerde uzaya fırlatmıştı.

Çin'den 2.5 milyar piksellik uzay teleskobu

Çin'den 2.5 milyar piksellik uzay teleskobu

Çin'den 2.5 milyar piksellik uzay teleskobuÇin'den 2.5 milyar piksellik uzay teleskobuÇin'den 2.5 milyar piksellik uzay teleskobu

Çin'den 2.5 milyar piksellik uzay teleskobuÇin'den 2.5 milyar piksellik uzay teleskobuÇin'den 2.5 milyar piksellik uzay teleskobuÇin'den 2.5 milyar piksellik uzay teleskobuÇin'den 2.5 milyar piksellik uzay teleskobu