Çin, düşman savaş gemilerine tuzak kuran drone'larını tanıttı
ensonhaber.com

Kısa süre önce gerçekleşen Airshow China 2021'de, Çin yapımı birçok askeri insansız hava aracı sahne aldı.

Çin Havacılık Endüstrisi Kurumu (AVIC), insansız hava aracı (İHA) teknolojisini bir üst seviyeye çıkararak; kıtalararası uçuşlar yapabilen, uzaya yakın irtifalara uçabilen ve yoğun hava trafiğinin olduğu alanlarda bile yüksek çözünürlüklü görüntüler yakalayabilen drone'ları görücüye çıkardı.

Ancak etkinlikteki çoğu kişinin dikkatini GJ-11 gizli insansız hava aracı çekti. 2013'ten bu yana yapılan çalışmalarda bu İHA, tek bir turbofan motorla çalıştırılıyor ve 14 metre büyük bir kanat açıklığına sahip.

GİZLİ YETENEKLERİ VAR

Drone'nun detayları büyük ölçüde bilinmemekle birlikte, aracın 4 bin km menzile, saatte bin kilometre maksimum hıza ve her şeyden önce gizli yeteneklere sahip olduğu belirtiliyor.

Çin, düşman savaş gemilerine tuzak kuran drone'larını tanıttı ViDEO

DRONE

Bununla birlikte, ilk kez GJ-11 veya en azından prototipi etkinlikte sergilendi. İniş takımları arasında iki simetrik silah bölmesi bulunan GJ-11, her bir bölmede hassas güdümlü bombalar gibi dört mühimmat taşıyabiliyor.

SAVAŞ GEMİLERİNE TUZAK ATIYOR

Amfibi hücum gemilerinden uçma yeteneğine sahip olan GJ-11 dronları, hedefe daha yakın olduklarında, mühimmat ateşlemek yerine çeşitli tuzaklar yerleştirebiliyor.

GJ-11 her ne kadar büyük bir drone olsa da bir düşman gemisini tamamen yok etmek için yeterli ateş gücüne sahip değil. Bu nedenle drone, çeşitli tuzaklarla geminin kaynaklarını kısıtlayabiliyor.

GJ-11, sinyal bozucular veya yönlendirilmiş enerji silahları olabilecek bazı hava dalgalarını hedeflerine ışınlayabiliyor.

Henüz bu dev drone'un mevcut yeteneklerinin ne olduğu tam olarak belli değil, ancak Çin'in insansız hava araçlarına yönelik vizyonunun, ABD ordusunun geliştirmeyi planladığından çok farklı olmadığı görülüyor.

drone

drone