Bilim insanları, dünyadaki en eski buzu bulmaya çalışıyor
ensonhaber.com

Tarih boyunca karbondioksit seviyelerinin nasıl değiştiğini anlamak, iklim araştırmacılarının gelecekte insan faaliyetlerinin gezegende yaratacağı ısınmayı tahmin etmesini sağlayabilir.

İşte bu amaçla yola çıkan bilim insanları, dünya üzerindeki en eski buzun peşine düştü. Dünyadaki en eski buz, muhtemelen Antarktika'da saklanıyor, zira bu donmuş kıtada binlerce ve hatta milyonlarca yıllık buz kütleleri barındırıyor.

Bir grup araştırmacı, bir buzulda gömülü duran 8 milyon yıllık buz parçası bulduklarını ve kütlenin yaşını üzerindeki volkanik küllerden belirlediklerini söylüyor. Yine de bazı uzmanların bu konuda şüpheleri var.

buzul

HAVA ÖRNEKLERİ GEÇMİŞE IŞIK TUTABİLİR

Bilim insanına göre sorun şu ki; söz konusu buz parçası “gerçek bir karmaşa” ve araştırmacılara faydası yok. Zira araştırmacılar, içeride hapsolmuş ve buzun oluştuğu zamana ait küçük eski hava örneklerini arıyor.

Cambridge Üniversitesi'nden iklim bilimci Eric Wolff, işte bu baloncukların, bilim insanlarının geri dönüp geçmişteki havayı doğrudan incelemesini sağlayan bir zaman makinesi görevi gördüğünü ifade ediyor.

Antarktika, en az 30 milyon yıldır buz tabakasıyla kaplı. Ancak çok eski buzları bulmak yine de zor. Çünkü kar yağışları, Antarktika’daki buz tabakasının üstüne sürekli yeni buz katmanları ekliyor.

Kısacası bilim insanları, dünya tarihiyle ilgili gizemlerden bazılarını 5 milyon yıl kadar eski izole buz parçalarının bulunmasıyla çözebilir.

Dr. Wolff, "Şansımızı kaybetmemiz ve hatta daha eski şeyler bulmamamız için hiçbir neden yok." diyor.

Bilim insanları, dünyadaki en eski buzu bulmaya çalışıyor

Bilim insanları, dünyadaki en eski buzu bulmaya çalışıyor