Avrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktı
ensonhaber.com

Bilim insanları, Bronz Çağı'na ait bir taş levhanın Avrupa'nın bilinen en eski üç boyutlu haritası olduğunu ortaya çıkardı.

4 bin yıllık taş levhadaki motiflerin, Fransa'nın Bretonya bölgesindeki bir alanı tasvir ettiği söyleniyor.

1900 YILINDA ORTAYA ÇIKMIŞTI

1900'de kazılarda ortaya çıkarılan ve yüz yıldan fazla süre Fransa'da bir kalenin hendeğinde saklı kalan levha, 2014'te kalenin mahzeninde bulunmuştu. Söz konusu levhanın uzunluğu 2 metre, kalınlığı ise 1.5 metre olarak açıklandı.

Araştırmacılara göre, Saint-Bélec paneli olarak bilinen levhanın tarihi, MÖ 1900 ila 1650'ye uzanıyor.

levha

Ekip, yüksek çözünürlüklü 3D tarama ve fotogrametrik analizlerin sonucunda,  Saint-Bélec levhasında 30 kilometre uzunluğundaki Odet Nehri'ni çevreleyen bir alanın yüzde 80'iyle eşleşen gravürlerin yer aldığını doğruladı.

Bournemouth Üniversitesi'ndeki araştırma ekibinden Dr. Clément Nicolas, "Dünyanın dört bir yanında taşların üzerine oyulmuş benzer haritalar olsa da bunlar sadece yorumdan ibaret. Ancak ilk kez bir harita, bu kadar belirgin şekilde bir bölgeyi tasvir ediyor." ifadelerini kullandı.

Dönemin prens ya da krallarının sahibi oldukları toprakları işaretlemek için haritayı kullanmış olabileceğini belirten Dr. Nicolas, "Eski toplumların sahip olduğu coğrafik bilgileri hafife alıyoruz. Bu levha, haritalama bilgilerini gösterdiği için önemli." dedi.

HARİTA

Avrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktı

Avrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktı

Avrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktı

Avrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktı

Avrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktıAvrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktıAvrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktıAvrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktıAvrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktıAvrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktıAvrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktıAvrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktıAvrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktıAvrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktıAvrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktıAvrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktıAvrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktıAvrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktıAvrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktıAvrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktı

Avrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktıAvrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktı

Avrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktıAvrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktıAvrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktıAvrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktıAvrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktıAvrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktıAvrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktıAvrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktıAvrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktı

Avrupa'nın en eski üç boyutlu haritası ortaya çıktı