Apple'ın yeni gizlilik özelliğine Almanya'dan itiraz
ensonhaber.com

ABD merkezli teknoloji devi Apple, desteklenen iPhone modelleri için iOS 14.5 güncellemesini yayınladı.

iOS 14.5, birçok yeni özelliği de beraberinde getiriyor. Bu özelliklerden biri de Apple'ın üzerinde çok durduğu gizlilik seçenekleri.

Facebook başta olmak üzere birçok şirket, kullanıcılara en uygun reklamları gösterebilmek için telefonlardaki verilerden faydalanıyor. Ancak iOS 14.5 kullanıcıları, tüm uygulamaların kullanıcı verilerini takip etmesini engelleyebilecek.

Geçtiğimiz ay Fransa'dan, Apple'ın yeni özelliği sayesinde şirketin kendi reklam ağına haksız bir avantaj sağladığı gerekçesiyle itirazlar gelmişti.

ALMANYA'DAN DA İTİRAZ GELDİ

Almanya'dan gelen şikayette, değişikliklerin mobil reklamcılık sektörünü olumsuz etkileyeceği ve bu özelliğin, üçüncü tarafların reklamları yerleştirmek için ihtiyaç duydukları verileri toplamasını zorlaştıracağı belirtildi.

Şikayette ayrıca uygulama geliştiricilerinin reklam gelirlerinde yüzde 60'lık bir düşüş öngördüklerine değinildi.

Grubu temsil eden Hausfeld Hukuk Bürosu'ndan Thomas Hoppner, "Reklamların alaka düzeyi düşerse, tüketiciler kendileriyle alakalı teklifleri bulmak için daha fazla zaman harcamak zorunda kalacak." dedi.

ios 14.5

YENİ GİZLİLİK ÖZELLİĞİ NEDEN BU KADAR TEPKİ ÇEKİYOR?

Facebook başta olmak üzere birçok teknoloji şirketi, gelirlerinin büyük bir kısmını reklamlardan kazanıyor. Şirketler, kullanıcılardan topladıkları verilerle, en alakalı reklamları göstermeye çalışıyor.

iPhone ve iPad’lerde IDFA (Apple Reklam Verme Kimliği) isimli bir tanımlayıcı bulunuyor. Her cihaza özel olarak atanan bu tanımlayıcı, uygulama geliştiricilerinin kullanıcıya özel reklamlar göstermesini sağlıyor.

Ancak iOS 14.5 ile gelen yeni özellikle birlikte, artık Google ve Facebook gibi hedef reklamcılık sunan şirketler kullanıcılardan izin almadan hedefleme yapamayacak ve IDFA verilerine erişemeyecek.

FACEBOOK'TAN AYLAR ÖNCE İTİRAZ GELMİŞTİ

Facebook, Apple tarafından iOS işletim sistemine getirilen gizlilik güncellemesi ile Facebook’un reklam hedeflemesinin olumsuz etkileneceğini aylar önce açıklamıştı.

Konuyla ilgili olarak Zuckerberg, "Apple, güncellemeyi kullanıcılarının yararına yaptığını söyleyebilir, ancak bu hareketleri kesinlikle rekabetçi çıkarları ile örtüşüyor. Öngörülebilir gelecekte Facebook ve benzer diğer firmalar bu güncellemeden etkilenecek." ifadelerini kullanmıştı.

ios

Apple'ın yeni gizlilik özelliğini açmak ve uygulamalardaki veri paylaşımını kapatmak için öncelikle iOS 14.5 güncellemesini yüklemiş olmanız gerekiyor.

Ardından Ayarlar > Gizlilik > Takip Etme yolunu izleyin. Buradaki "Uygulamaların Takip İzni İstemesine İzin Verin" seçeneğini kapatarak, tüm uygulamaların sizi izlemesini engelleyebilirsiniz. Ayrıca buradaki ekrandan, her bir uygulama için tek tek izinleri yönetebilirsiniz.

Apple'ın yeni gizlilik özelliğine Almanya'dan itirazApple'ın yeni gizlilik özelliğine Almanya'dan itirazApple'ın yeni gizlilik özelliğine Almanya'dan itiraz

Apple'ın yeni gizlilik özelliğine Almanya'dan itirazApple'ın yeni gizlilik özelliğine Almanya'dan itirazApple'ın yeni gizlilik özelliğine Almanya'dan itiraz