Çorumlu çiftçi tarlasında 3 bin 500 yıllık damga mührü buldu
DHA

Anadolu'nun ilk medeniyetlerinden Hatti ve Hititlerin kültürel mirasına ev sahipliği yapan Çorum'un Ortaköy ilçesine bağlı Şapinuva beldesinde ismi açıklanmayan bir çifti, tarlasında çalıştığı sırada demir mühre rastladı.

MÜHÜR VALİYE TESLİM EDİLDİ

Konudan haberdar olan Ortaköy Belediye Başkanı Taner İspir, irtibata geçtiği çiftçiyi, bulduğu tarihi eseri Çorum Valiliği’ne teslim etmeye ikna etti. Başkan İspir, eseri bulan çiftçiyle Çorum Valisi Mustafa Çiftçi'yi makamında ziyaret ederek, tarihi mührü teslim etti.

Tarlasında 3 bin 500 yıllık 'damga mührü' buldu -1

YAKLAŞIK 3 BİN 500 YILLIK MÜHÜR

Girişimler sonucu tarihi kalıntı, teslim edildiği müze yetkililerince, Çorum Müzesi koleksiyonuna kazandırıldı. Vali Çiftçi'nin talimatıyla Çorum Müzesi uzmanlarınca yapılan ilk incelemede; 'çekiç başlı damga mührü' olduğu belirlenen tarihi kalıntının, milattan önce 1650-1400 yıllarını kapsayan Eski Hitit Çağı'na ait olabileceği tespit edildi.

Tarlasında 3 bin 500 yıllık 'damga mührü' buldu -2

ESKİ HİTİT ÇAĞINA AİT

Mühür ile ilgili Çorum Valiliği’nce yapılan yazılı açıklamada, "Baskı kısmı çiçek biçimli, yukarı doğru incelen sap kısmı fasetli ve halka kabartma bezemeli, tutamağı çekiç başlı olarak tanımlanan nikel alaşımlı bronzdan yapılmış 2,7 cm yüksekliğinde, 2,2 cm genişliğinde madeni mühürdür. Ülkemizdeki müzelerde, Çorum Müzesinde, yurt dışındaki müze ve koleksiyonlarda az sayıda benzer örnekleri bulunan mühür, özellikle imparatorluk çağından önceye ait Anadolu Mühürleri ile aynı gruptandır. Biçim ve üslup özellikleri ile buluntu yeri olan Ortaköy/Şapinuva göz önüne alındığında bu mühür, Eski Hitit çağına tarihlendirilmektedir" denildi.

Tarlasında 3 bin 500 yıllık 'damga mührü' buldu -3

Tarlasında 3 bin 500 yıllık 'damga mührü' buldu -4

Tarlasında 3 bin 500 yıllık 'damga mührü' buldu -5

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)