Sivas’ın yeniden doğan köyü: Pusat
İHA

Baraj gölünün ortasında yapayalnız kalan minare fotoğrafı ne kadar üzmüştü bizi. Güzelim köy Pusat-Özen Barajı'nın suları altında kalmıştı. "Dili olsa da konuşsa" denecek bir yerleşim burası. Pusatlılar her ne kadar yıllarca başlarına gelen felaketlerle uğraşmış olsalar da, 300 senelik geçmişindeki bozulmayan dostluklarıyla yeniden ayağa kalkmayı başardılar.

Bakınız köy, hakim bir tepeye taşınarak yeniden kuruldu. O eski halinden eser yok şimdi. Köylülerin büyük bir çabasıyla yeni yerine kurulan Pusat, tatil köylerini andırır hale geldi.

Köye dışarıdan gelen ve hayran kalan vatandaşlar muhtardan arsa bile istiyor.

Sivas’ın yeniden doğan köyü: Pusat

SULAR ALTINDA KALMIŞTI

Sivas’ın Hafik ilçesindeki Pusat-Özen Barajı 2009 yılından itibaren su tutmaya başladı. Barajın su tutması ile birlikte Pusat Köyü sular altında kaldı.

Su seviyesinin artması nedeniyle baraj kapakları açılınca Pusat Köyü'nden kalan bazı evler ve cami minaresi gün yüzüne çıktı. Ancak aniden köyün sular altında kalmasından sonra apar topar evlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşlar, devletten aldıkları istimlak paraları ile bölgede ortak bir yer belirleyip kendi imkanlarıyla köylerini oluşturdu.

Nereden nereye...

Sivas’ın yeniden doğan köyü: Pusat

KAVGA GÜRÜLTÜ YOK, HERKES, HER YER DOSTHANE

Köyde hem kır hayatı hem de deniz hayatını yaşıyorlar. Burası 140 hane civarında, yazın nüfusu artar. Kışın nöbetçi gibi muhtar ve bir iki tane yaşlı insan kalıyor. Herkesin bahçesi var.

İsmini silah anlamına gelen pusattan almış olsa da, bu köyde vukuat hiç olmazmış. Köyün 300 senelik geçmişinde tek bir kötü anısı yok. Tabii dostluklardan bahsediyorum.

Sivas’ın yeniden doğan köyü: Pusat

YENİDEN DOĞAN KÖY

Ekonomik ve geçim açısından çok zor günler geçirmiş Pusat Köyü. Elektriksiz kalmış, okulsuz kalmış, camisiz kaldığı dönemler olduğu gibi, suların altında akıp gitmiş. Geçirdiği bunca zorlu zamandan sonra tepeye tekrar kurulan köy adeta yeniden doğdu.

Sivas’ın yeniden doğan köyü: Pusat

BARAJ MANZARASI ADETA BİR TATİL BELDESİ

Şimdi Pusat daha sağlıklı bir noktada varolmaya devam ediyor. Köy değişti ama, dostluk baki kaldı. Buranın insanı kendine has yaşıyor. Zorluklara birlikte göğüs geriyor. Onca felaketin ardından evlerini kaybeden insanlar zor günler yaşadı ama artık her şey yolunda.

Köylüler yazın geliyor evinde kalıyor. Dinleniyor seyahatini yapıyor. Bir dağın başında olup da İstanbul Boğazı yaşamak harika. Şu virajdan köyü gören herhangi yabancı bir insan buraya gelip gezip dolaşıyor. Yolunuz düşerse bu anılarla dolu köyü bir ziyaret edin derim. Köylünün bir çayını için, başından geçenleri dinleyin. Pusat hem yaşanmışlığıyla hem insanıyla oldukça etkileyici...

Sivas’ın yeniden doğan köyü: Pusat

Sivas’ın yeniden doğan köyü: Pusat

Sivas’ın yeniden doğan köyü: Pusat

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)