Meme kanseri tedavisi görenlere özel beslenme önerileri
İHA

Her 8 kadından 1'inde görülme ihtimali olan meme kanseri, kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer alıyor. Normal ve sağlıklı bir meme hücresinin çevresel faktörlerin de etkisiyle değişime uğraması ve diğer vücut hücrelerine yayılmasıyla kanser oluşabiliyor. Meme kanseri nadiren de olsa erkeklerde de görülebiliyor.

Kanser tedavisi gören kişilerin güçten düşmemek için ne bulursam yemeliyim diye düşünülmemesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Cemre Balkan, asıl bu süreçte sağlıklı beslenmenin tedaviye oldukça iyi katkı sağlayacağına dikkat çekti.

Meme kanseri tedavisi görenlere özel beslenme önerileri

FİTOÖSTROJEN ETKİLİ BESİNLER TÜKETİLMELİ

Diyetisyen Cemre Balkan, meme kanseri hastalarına beslenme önerilerinde bulunarak, "Keten tohumu fitoöstrojen etkiye sahiptir ve omega-3 yağ asitleri ve lif içerir. Günde 1-2 çay kaşığının beslenmeye eklenmesi önerilir. Hormon reseptör pozitif hastalarında kullanılması önerilmez. Soya da fitoöstrojen etkilidir ve tüketimi önerilir. Soya sütü, soya fasulyesi ve tofu bunlara örnektir. Hormon reseptör negatif meme kanseri hastaları soya ve soya içeren ürünlerin yüksek miktarında tüketiminin tüketiminden sakınmalıdır. Antioksidanların etkisi meme kanseri öncesi ve sonrası dönemde daha dirençli olmayı sağlar. Selenyum(deniz ürünleri), kurkumin(zerdeçal), C vitamini(turunçgiller, kivi, çilek, biber, domates), E vitamini(bitkisel yağlar, çiğ kuru yemişler, tahılllar, kurubaklagiller, avokado),  resveratrol(Üzüm, fıstık, soya, kızılcık, dut) iyi antioksidan kaynaklarıdır.” diye konuştu.

Meme kanseri tedavisi görenlere özel beslenme önerileri

İDEAL VÜCUT AĞIRLIĞININ KORUNMASI ŞART

Meme kanseri hastalarının osteoporoz riski altına olduğundan dolayı kemik sağlığını koruyucu beslenmesi gerektiğini söyleyen Balkan, “Kalsiyum(Süt ve süt ürünler, badem, koyu yeşil yapraklı sebzeler), K vitamini(koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, soya), fosfor(tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, kurubaklagil ve kuru yemişler), potasyum(muz, çilek, patates, ıspanak), magnezyum(kepekli tahıllar, ıspanak, çoğu sebze ve meyveler), çinkodan(deniz ürünleri, tofu, buğday kepeği) zengin besinlere beslenmenizde yer vermeli, gerekirse takviye kullanmalısınız. Karoten içeren besinler de(havuç, domates, balkabağı, kayısı, kırmızı ve sarı biber) hem bağışıklık güçlendirici hem de güçlü antioksidan kaynağıdır. Menapoz öncesi ve sonrası dönemde de önerilir. D vitamini düzeyinizin yeterli olup olmadığına baktırıp gerekirse takviye kullanmalısınız. Meme kanseri tedavi sonrası takip sürecinde beslenmede fiziksel aktivite, ağırlık denetimi, ideal vücut yağ oranının oldukça önemli olduğu unutulmamalıdır. Mevsimine göre sebze meyveleri; vitamin mineral etkinliğini kaybetmemesi için buharda pişmiş veya salata şeklinde tercih edin. Tam tahıl ürünler; haftada 2-3 kere kurubaklagiller beslenmenizde yer alsın. Kırmızı et tüketimini azaltıp, işlenmiş et tüketiminden kaçının. Hayvansal yağları sınırlandırın. Trans yağ tüketmeyin, yemeklerinizde daha çok zeytinyağı, ayçiçek gibi sıvıyağları kullanın. Omega-3 alımını arttırmak için haftada 2-3 kere balık tüketebilir; ceviz fındık badem gibi yağlı tohumları diyetinize ekleyebilirsiniz. Günde 1-2 fincan yeşil çay tüketimi meme kanseri hastalarına önerilir. Günlük diyetinizin yağ miktarının yüksek olmamasına dikkat için(Günlük enerjinin yüzde 20-25 civarında olmalı) bunun için gerekirse diyetisyeninizden yardım alıp size uygun bir beslenme programı ile ilerleyebilirsiniz. Şeker ve şeker ilaveli besinlerin tüketimini azaltın. Bol su, sıvı tüketmeyi ve doktorunuzun önerisi doğrultusunda fiziksel aktivitenizi yapmayı unutmayın.” şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)