Görünmez depresyon distiminin 9 belirtisi
Özel İçerik

Depresyon genellikle sosyal hayattan geri çekilme ihtiyacı ile kendini gösterir. Ancak, bazıları için tamamen farklı bir biçim ve başka bir isim alır: Distimi. Süregen Depresif Bozukluk olarak da adlandırılan distimi, kronik depresyon olarak görülüyor.

Neredeyse görünmez depresyon biçimi olan distimi yaşayan insanlar, görünüşte normal bir şekilde yaşamaya devam eder. İşe giderler, arkadaşlarını görürler, spor yapmaya devam ederler. Ancak, içlerinde kaos yaşarlar.

Distimiye değersizlik hissi, umutsuzluk ve büyük bir özgüven eksikliği eşlik eder. Distimi yaşayan insanlar sevdiklerinin önünde gayet iyiymiş gibi davranır, özellikle etraflarındakilere yük olmamak için duygularından bahsetmekten kaçınır.

"İşe gidiyorum, çocuklarıma bakıyorum, evde idare edilecek ne varsa hallediyorum ve günlük hayatla yüzleşiyorum ama yine de derinlerde bir yerde kendimi kötü hissediyorum."

Bu, distimi yaşayan birçok insanın konuşması olabilir. Çok yorgun mu hissediyorsunuz? Hiçbir şey yapamayacak kadar kötü hissetmeden kendinizde depresyon belirtileri mi buluyorsunuz? Belki de etrafınızdaki herkes çok verimli bir insanken kendiniz için endişeleniyorsunuzdur...

Görünmez depresyon distiminin 9 belirtisi

Distimi nedir?

Distimi, kronik bir depresif durumla tanımlanan bir duygudurum bozukluğudur. Distimi en az iki yıl ve hatta bazen on yıllar sürer. Distimi, hem psikolojik belirtiler hem de davranışsal belirtilerle ortaya çıkar. Karakter bozuklukları, fiziksel sorunlar, uyku ve sindirim bozuklukları görülebilir. Hasta neredeyse normal bir şekilde yaşayabilir ancak, hastada benlik saygısında, uykuda ve konsantre olma yeteneğinde bir değişiklik oluşur.

Distimi, psikotik depresyonun daha hafif bir şeklidir. Tedavi edilmezse distimi kötüleşebilir ve majör depresyona dönüşebilir.

Distiminin nedenleri çoktur. Önceden var olan bir kişilik bozukluğu, bilinçsiz çatışmaların varlığı, serotonin gibi belirli nörotransmitterlerin işlev bozukluğu, genetik sorunlar, mesleki tükenme, tükenmişlik, takıntılar ve fobiler en yaygın nedenler arasındadır.

Görünmez depresyon distiminin 9 belirtisi

Distiminin 9 belirtisi

Distimi, birçok depresyon belirtisini bir araya getirir. Bu, gün boyunca devam eden depresif bir ruh hali olarak tanımlanır ve distimi tanısı ancak 2 yıl sonra konulabilir, çünkü bu belirtileri en az 2 yıl hafif ila orta düzeyde yaşamış olmanız gerekir.

Depresyonla benzerliklere rağmen, distimiyi günlük olarak yönetmek daha kolaydır. Belki derslerinize devam edebilirsiniz, belki işe gidebilirsiniz. Ama içinizde bitkin ve hüsrana uğramış hissedersiniz.

Genel olarak distimiyi gösteren belirtiler şunlardır:

İştah bozukluğu

Ya normalden çok daha fazla yersiniz ya da yeme isteğinizi kaybedersiniz. Yemekle ilişkiniz her durumda değişir.

Uyku bozuklukları

Uykusuzluk yaşarsınız ya da tam tersine normalden çok daha fazla uyursunuz ve bu da bazı anların tadını çıkarmanıza engel olabilir.

Karamsarlık

Sürekli yorgun ve enerjinizi kaybettiğinizi hissedersiniz. Karar vermekte zorlanırsınız ve geleceğe sık sık karanlık bakarsınız. Karamsarlık algılarınızı  istila eder.

İnsanlarla tanışmanız gereken durumlardan kaçınırsınız

Günlük yaşamla yüzleşmekten yorulduğunuzda, günün sonunda harekete geçecek daha fazla enerjiniz kalmadığında, kendinizi etkileşime hazır hale getirmeniz artık mümkün olmaz. Örneğin randevuları iptal edecek, yalnız kalmayı seçecek, etrafınızdakilerden ve özellikle sevdiğiniz insanlardan uzaklaşacaksınız.

Bazı kişilerin kendilerini daha iyi hissetmeleri için zaman zaman yalnızlığa ihtiyaç duyması normaldir. Ancak, genel olarak sosyal temaslardan kaçınmak istiyorsanız, bu durum kendinizi korumak için sistematik seçimler yapmanıza neden olacaktır ve sosyal hayatı tamamen bırakmanıza yol açar.

Aşırı derecede sinirlisiniz

Artık sabrınızın kalmadığını, çabuk sinirlendiğinizi, çevrenizdekilerle ve genel olarak günlük yaşamınızda anlaşmazlıkların arttığını, artık kimseyi desteklemediğinizi, en ufak bir şey sinirlerinizi bozduğunu hissediyorsunuz, bu yüzden sinirli biri haline geldiniz.

Bunun önceki davranışınızla yaratabileceği zıtlıkların farkında olun. Daha önce daha sakin ve sabırlıysanız, bu değişikliği fark edebilirsiniz.

Sürekli yorgunsunuz

Herhangi bir şey için harekete geçmek size çok zor gelebilir. Ağır depresyonda olan, çöken ve hiçbir şeyle baş edemeyen bir kişinin aksine, düzgün çalışmaya devam ettiğiniz için sahip olduğunuz enerji zamanla azalır.

Konsantre olmakta büyük zorluk çekiyorsunuz

İster hafif bir dergi, ister heyecan verici bir roman olsun, artık okuyamıyorsunuz. Artık bir konuya konsantre olamıyorsunuz ve bazen bir konuşma sırasında muhatabınızın ne hakkında konuştuğunu tam olarak anlayamıyorsunuz. Bir şeyler izlerken bazen odaklanmanızı kaybedersiniz ve konuyu veya bilgileri tekrar takip edebilmek için birkaç dakika duraklayıp geri sarmanız gerekir. Son olarak, yorgun olduğunuzda normal olabilen bu konsantrasyon güçlüğü günlük yaşamınızın birçok alanını etkiler.

Sizin için olumsuz olabilecek çözümler kullanırsınız

Bazı yaşam tarzı alışkanlıkları sağlıklı, bazıları ise daha az sağlıklıdır. Her gece neşelenmek için bir şeyler içmek zorunda kalırsanız, TV izlemek veya video oyunları oynamak gibi kafanızı otomatik olarak boşaltan aktiviteler tek eğlence kaynağınız olursa, artık başkalarıyla bağlantı kuramıyor ve aileniz ve arkadaşlarınızla kaliteli zaman geçiremiyorsanız sizin için pek sağlıklı olmayan bazı yaşam tarzı alışkanlıklarına sahipsiniz demektir.

Bunlara olumsuz başa çıkma mekanizmaları denir, çünkü zamanla size zihinsel veya fiziksel olarak zarar verebilirler. Size iyi gelecek yeni yaşam tarzı alışkanlıklarını hızlı bir şekilde bulabilmek çok önemlidir, çünkü bu tür başa çıkma mekanizmaları hızlı bir şekilde değiştirilirse distimiyi atlatmak o kadar kolay olur.

Sürekli geçmiş veya gelecek hakkında endişe duyuyorsunuz

Endişelenmek, genellikle depresyona eşlik eden bir belirtidir. Bu nedenle endişelenebilirsiniz; bir sonraki gününüzü nasıl karşılayacağınızdan, 10 yıl içinde hayatınızda neler yapacağınıza ve 40 yıl içinde ölmeyip ölmeyeceğinize kadar...

Geçmişle ilgili olarak, bir yıl önce biriyle nasıl konuştuğunuzu veya meslektaşınızın bugün sizinle nasıl konuştuğunu da düşünüyor olabilirsiniz. Bu sürekli endişe, uyku bozukluklarına neden olabilir. Dolu ve huzurlu gecelerle yorgunluğunuzla etkili bir şekilde mücadele etmeniz gerektiğinde, endişeniz düzgün bir şekilde dinlenmedeki zorluklarınızı daha da kötüleştirecektir.