G7'den DSÖ'ye Covid-19'un kökenleri hakkında soruşturma çağrısı
AA

Bu yıl 47'ncisi düzenlenen G7 Zirvesi, Galler'e bağlı Cornwall'daki Carbis Koyu'nda 11-13 Haziran'da gerçekleştiriliyor.

Zirvenin bugünkü gündeminde küresel koronavirüs salgınıyla mücadele, salgın sonrası dünya ekonomisinin yeniden inşası ve iklim sorunları gibi başlıklar yer aldı.

"KORONAVİRÜSÜN KÖKENİ ARAŞTIRILSIN"

Almanya, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada'dan oluşan G7 ülkeleri, koronavirüsün kökenleri hakkında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yürütülecek şeffaf ve bilime dayalı soruşturma çağrısında bulundu.

AŞI HİBE EDİLECEK

G7'nin ihtiyacı olan ülkelere gelecek yıl içinde toplam 1 milyar doz koronavirüs aşısı hibe edeceği de bildirildi.

Zirvede belirlenen ortak bildirinin taslağında, "Carbis Körfezi de dahil olmak üzere Şubat 2021'deki son görüşmemizden bu yana verilen taahhütler ile gelecek yıl boyunca 1 milyar doz aşı sağlanacak. Önümüzdeki aylarda bu katkıyı artırmak için özel sektör, G20 ve diğer ülkelerle birlikte çalışacağız" ifadeleri yer aldı.

G7'den DSÖ'ye Covid-19'un kökenleri hakkında soruşturma çağrısı

COVİD-19, İLK KEZ VUHAN'DA GÖRÜLMÜŞTÜ

Dünya, koronavirüs salgınından ilk kez Çin'in 31 Aralık 2019'da Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde "kaynağı bilinmeyen gizemli solunum yolu hastalığının" ortaya çıktığını DSÖ'ye bildirmesiyle haberdar olmuştu.

Hastalık, ilk kez Vuhan'da deniz ürünleri gıda pazarını ziyaret eden kişilerde görülmüş, sebebi anlaşılamayan "solunum rahatsızlığı" şikayetiyle 17 Kasım'da ilk hasta hastaneye başvurmuştu.

Akciğer iltihaplanmasına yol açan hastalığa yarasalarda bulunan bir beta koronavirüsün mutasyona uğramış hali olduğu tahmin edilen, daha önce bilinmeyen türdeki bir koronavirüsün sebep olduğu anlaşılmıştı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)