Cildinizi temizleyen yaşlanma karşıtı 7 besin
Özel İçerik

Cilt sağlığınız için yapmanız gerekenleri daha önce çok kez duydunuz: Bol su için, günlük nemlendirici kullanın, güneş kremi sürün ve yağ bezlerini harekete geçirip akneye neden olabilecek ürünlerinden uzak durun. Ancak, iyi cilt için yapılacaklar listenizi kontrol etmek yerine, diyetinizi değiştirmeyi düşünebilirsiniz.

Vücudunuza aldığınız her şey cildinizde görünür. Öyleyse neden parlaklık katan, kızarıklığı azaltan ve sivilceleri önleyen yiyeceklerden daha fazla yemeyesiniz?

Sizin için antioksidanlar, vitaminler ve iltihaplanmayı azaltan ve temiz, ışıltılı sağlıklı cildi destekleyen kimyasal bileşikler içeren 7 yaşlanma karşıtı gıdadan oluşan bir liste hazırladık.

İşte sağlıklı, daha genç görünümlü cilt için en iyi 7 besin.

Cildinizi temizleyecek yaşlanma karşıtı 7 besin

KOLAJENİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN: DOLMALIK BİBER

Özellikle kırmızı ve sarı dolmalık biberler, berrak bir cilt için mükemmel bir atıştırmalıktır. Birincisi, bu biberler, cildin hücresel altyapısı ve vücudunuzun kolajen oluşturması için yapı taşı görevi gören temel bir vitamin olan C vitamininin en iyi kaynaklarından biridir.

Daha fazla kolajen; daha temiz, daha genç görünen bir cilt sağlayan daha sağlıklı cilt hücreleri demektir. Bir su bardağı kadar dolmalık biber, C vitamini için önerilen günlük almanız gereken miktarın iki katından fazlasını içerir. 4 binden fazla kadın üzerinde yapılan bir çalışmada, araştırmacılar, C vitamini açısından yüksek bir diyet yiyen katılımcıların daha az kırışıklığa sahip olduğunu ve cilt kuruluğunun azaldığını buldu. Yani donuk, yorgun veya yaşlı görünen bir ciltle savaşıyorsanız, sık sık dolmaluk biber tüketin.

Cildinizi temizleyecek yaşlanma karşıtı 7 besin

UV IŞINLARINA KARŞI: BROKOLİ

Hayatınızın geri kalanında sadece bir sebze yemek zorunda kalsaydınız, bu sebze tüm inanılmaz sağlık yararları için brokoli olurdu. Birincisi, brokoli, A vitamini, C vitamini ve çinko gibi sağlıklı cildi destekleyen temel vitamin ve minerallerle doludur. İkincisi, brokolideki en güçlü bileşiklerden biri, sap veya yapraklar hasar gördüğünde (bir böcek veya bir kişi çiğnediğinde) salınan bir gaz molekülü olan sülforafandır ve bu güçlü molekül, cilt kanserine karşı koruma sağlıyor gibi görünmektedir.

Bir  çalışmada araştırmacılar, sülforafanın cildin yaşlanmasına neden olan en büyük faktörlerden biri olan ultraviyole (UV) kaynaklı cilt hasarına karşı koruyucu etkiler gösterdiğini buldu. Kahverengi lekeler, kırışıklıklar ve yaşla birlikte gelen elastikiyet eksikliği çoğunlukla güneş hasarı nedeniyle ortaya çıkar.

Cildinizi temizleyecek yaşlanma karşıtı 7 besin

NEMLİ BİR CİLT İÇİN: BİTTER ÇİKOLATA

Artık daha fazla bitter çikolata yemeniz için bir nedeniniz var. Kakao ağacından elde edilen kakao, çikolatanın ana maddesidir ve flavonoidler adı verilen antioksidanlar içerir. Bu bileşikler, hücreleri oksidasyondan kaynaklanan hasara karşı korur, iltihapla savaşır ve kanser hücrelerinin yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Bütün bunları yaparken aynı zamanda cildi de nemlendirirler.

Bir çalışmada, katılımcılar 12 hafta boyunca her gün kakao tozu tüketmişler ve araştırmacılar 'deri ve deri altı dokuların [cildinizin en iç tabakası] kan akışında artış ve cilt yoğunluğu ve cilt neminde artış' gördüklerini bildirmişlerdir. Bir  başka çalışmada aaştırmacılar, kakaodaki fitokimyasalların cildi hastalıklardan korumaya yardımcı olduğunu ve cilt hücrelerinin yaşlanmasını önlemeye yardımcı olduğunu buldu.

Bir uyarı: Kakaonun sağlık yararları iyi bilinirken, en iyi faydalar en az şeker içeren bitter çikolatadan gelir. Bu yüzden çikolatanızı akıllıca seçin ve kakao miktarına dikkat edin.

Cildinizi temizleyecek yaşlanma karşıtı 7 besin

KIRIŞIKLIKLARA KARŞI: SOYA

Soyanın güçlü faydaları vardır ve son araştırmalar, bilinenin aksine soyadaki izoflavonların meme kanseri riskine neden olmadığını veya artırmadığını göstermektedir. Bu fitokimyasallar vücuttaki östrojeni taklit eder ve vücudunuzun ürettiği miktarı bile azaltabilir, böylece meme, prostat, yumurtalık ve rahim kanserleri gibi hormonal kanserlere karşı koruyucu bir etki sağlar.

İzoflavonlar ayrıca cilde de yarar sağlar. Yaşlanma karşıtı etkileri olan izoflavonlar, kırışıklıkları önleyerek pürüzsüz bir cilt sağlayabilir. Bir çalışmada 30'lu yaşların sonundaki ve 40'lı yaşların başındaki kadınlar 12 hafta boyunca her gün soya yediler ve araştırmacılar, ince kırışıklıkları azalttığını ve cilt elastikiyetini iyileştirdiğini keşfettiler. İzoflavonlar ayrıca ultraviyole ışınlarına karşı cildin korunmasına yardımcı olur ve farklı bir araştırmaya göre cilt kanseri ve güneş hasarı riskini azaltabilir.

Cildinizi temizleyecek yaşlanma karşıtı 7 besin

YAŞLANMAYA KARŞI: KIRMIZI ÜZÜM

Kırmızı üzümün kabuğu, yaşlanma karşıtı olduğu görülen kimyasal bir bileşik olan resveratrol içerir. Asma üzerinde büyürken güneş ışınlarıyla savaşan kırmızı üzüm, toplanıp yenildiğinde, aynı doğal antioksidan artık vücudunuzda çalışmaya başlar. Çalışmalar, resveratrolun güneş ışınlarına karşı korumayı geliştiren, cildi güneşin zararlarından koruyan ve yaşlanma sürecini yavaşlatan birkaç güçlü doğal bileşikten biri olduğunu gösteriyor.

Resveratrol ayrıca başka bir araştırmaya göre kolajen üretiminin uyarılmasına da katkıda bulunuyor. Bu çalışma, resveratrolün, hücreleri serbest radikallerin ve UV radyasyonunun etkileriyle ilişkili oksidatif hasara karşı koruduğunu ve cildin yaşlanma sürecini yavaşlattığını buldu.

Cildinizi temizleyecek yaşlanma karşıtı 7 besin

GÜNEŞ HASARINA KARŞI: YEŞL ÇAY

Çoğu cilt ürününde ortak bir bileşen olan yeşil çay, cildinizi oksidasyon hasarından korumaya yardımcı olur ve yaşlanma karşıtı hücre yenilenmesini destekler. Çalışmalar, yeşil çayda bulunan kateşinlerin antienflamatuar özellikler gösteren ve UV radyasyonuna karşı koruma sağlayan bileşikler olduğunu gösteriyor.

Bir çalışma, yeşil çay polifenollerinin doğada 'ışık koruyucu' olduğunu buldu. Çalışma, insanlar üzerinde daha fazla test yapıldıktan sonra, yeşil çayın güneş hasarı nedeniyle ortaya çıkan yaşlanma, melanom ve melanom dışı cilt kanserleri de dahil olmak üzere güneş kaynaklı cilt bozukluklarının önlenmesi için yararlı olabileceğini gösterdi. 12 haftalık bir çalışmada araştırmacılar, her gün yeşil çay içmenin, güneş nedeniyle oluşan cilt hasarını yüzde 25'e kadar azalttığını buldu.

Cildinizi temizleyecek yaşlanma karşıtı 7 besin

PÜRÜZSÜZ BİR CİLT İÇİN: AVOKADO

Avokado, kilo vermeye yardımcı olduğu, enerjiyi artırdığı, daha uzun süre tok kalmaya yardımcı olduğu ve kap dostu yağ içeriğine sahip olduğu için oldukça popülerdir. Ve şimdi, cildinizi temizlediklerini ve sivilcenin görünümünü önlediklerini veya azalttıklarını da söyleyebiliriz.

Avokadodaki sağlıklı yağlar cilt hücreleriniz için son derece faydalıdır, bu nedenle çoğu cilt maskersinde avokado kullanılır. Bir çalışmada 716 katılımcıda cildin hidrasyonunu, yüzey lipitlerini ve elastikiyetini ölçen araştırmacılar, daha yüksek avokado alımının cilt elastikiyetini artırdığını buldu.

Ek olarak, avokado, cilt hücrelerini güneş hasarına karşı koruyan, elde edilmesi zor bir antioksidan olan E vitamini başta olmak üzere temel vitamin ve minerallerle doludur.