Basit ve doğal: Yaz günlerinde hızlı bir detoks için 8 ipucu
Özel İçerik

Sağlıklı bir beden ve zihin için kaliteli bir yaşam çok önemlidir ve bu hedefe mümkün olduğunca yakın olabilmek için beslenmenizi ve fiziksel aktivite seviyenizi ayarlamanız gerekir.

Günlük olarak basit seçimlerle beden ve zihninizin dengede kalmasına yardımcı olurken aynı zamanda ihtiyacınız olan besin maddelerini de alabilirsiniz. Yeni beslenme alışkanlıkları edinmenin en kolay yollarından biri hafif bir detoks yapmaktır. Vücudu temizleme süreci aşırı kısıtlayıcı olmak zorunda değildir, birçok detoks programı vardır ve sadece birkaç basit adımda vücudun toksinleri atmaya başlayacağı çok basit yollar bulunmaktadır.

Basit ve doğal: Yaz günlerinde hızlı bir detoks için 8 ipucu

Detoks nedir?

Detoks süreci, kısıtlayıcı bir diyet uygulayarak toksinlerin vücuttan atılmasını amaçlar. Detoks diyeti, art arda 1 ila 7 gün boyunca sadece bitkileri, meyve ve sebze sularını tüketmeyi içeren kısıtlayıcı bir diyettir. Detoks, kilo vermenin ötesinde vücudu detoksifiye eder, toksinlerin atılımını sağlar ve daha iyi hissettirir.

Detoks diyetinin çeşitli avantajları ve dezavantajları vardır. Detoks diyetinin olumlu yönleri arasında lif zenginliği, iyi bir antioksidan ve mikro besin kaynağı olması, kısa sürede etki etmesi, az pişirme gerektirmesi ve uygulanmasının kolay olması yer alır.

Detoks diyetinin olumsuz yönleri ise kısıtlayıcı ve düşük kalorili olması, protein eksikliği riski, sık açlık hissi, monoton ve uzun vadede sürdürülmesi zor olması ve obsesif yeme davranışlarına yol açabileceğinden hassas kişilerde tehlikeli olması yer alır.

Detoks programları genellikle çok miktarda sebze ve meyveye dayansa da, bunların önerilen vitamin ve mineral alımlarına ulaşmak için genellikle çok düşük kalorili oldukları unutulmamalıdır. Günde 1600 kaloriden daha az kalori içeren bir diyetin başta C ve E vitamini, kalsiyum ve magnezyum olmak üzere önerilen besin alımlarını sağlayamacağı düşünlmektedir.

Bu nedenle detoks diyetine uzun süre devam edilmesi önerilmez. Vücut glikojen depolarını boşalttığı için kaybedilen ağırlığın çoğu su olur. Protein alımı çok düşüktür, bu da uzun vadede kas kaybına yol açar.

Basit ve doğal: Yaz günlerinde hızlı bir detoks için 8 ipucu

Etkili bir detoks için 8 ipucu

Güneşli günlerde vücudunuzu temizlemek çok daha kolaydır çünkü daha fazla hareket edilir ve bazı kararlara bağlı kalmak çok daha kolaydır. İşte vücudunuzdaki toksinlerden kolayca kurtulmak ve daha iyi hissetmek için 8 ipucu.

Taze sıkılmış limon suyu ile ılık su

Güne ılık su ve taze sıkılmış limon suyu ile başlayın. Bu güçlü ve sağlıklı karışım, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Sonucu daha iyi hale getirmek için karışıma rendelenmiş zencefil de ekleyebilirsiniz. Limon ve zencefil sindirimi uyarır ve metabolizmayı hızlandırır ve bu içeceğin hazırlanması sadece 2-3 dakika sürer. Yemeklerden önce tüketmek de önemlidir. Bu içecek vücut için en etkili detoks içeceklerinden biridir.

Kahve yerine yeşil çay için

Çay ve kahve gibi kafeinli içecekler vücuda düşündüğünüzden daha fazla zarar verebilir. Hasarı azaltmak için kahve yerine yeşil çay ile güne başlamak iyidir. Çok daha sağlıklı bir alternatif elbette şekersiz yeşil çaydır. Toksinleri temizlemeye ve sindirim sistemini güçlendirmeye yardımcı olmasının yanı sıra kilo vermeye de yardımcı olur.

Meyve suyu satın almaktan kaçının

Tatlandırılmış içecekler ve paketli meyve suları koruyucular, lezzet arttırıcılar, renkler ve şeker içerir. Tüm bu maddeler genel sağlığı olumsuz etkiler. Bu kötü seçim yerine taze sıkılmış meyve suyunu tercih edin çünkü bunlar sindirimi güçlendiren lifler içerir. Meyveyi bütün olarak yemek en iyisidir, çünkü en çok lif bu şekilde alınır.

Suyun önemini unutmayın

Yeterli su içmek uzmanların sürekli tekrarladığı öneridir. Vücudun çalışması için suya ihtiyacı vardır ve ideal olarak günde en az 8 ila 10 bardak su içilmesi lazım. Gün ne kadar yoğun olursa olsun, yanınızda bir şişe su taşımak her zaman iyidir.

Uyku kalitesini önemseyin

Vücudun detoksifikasyonu çok önemlidir, ancak zihnin açık kalması da çok önemlidir ve bunun için kaliteli uykuya ihtiyacınız vardır. Birçok insan kaliteli bir gece uykusunun önemini hafife alır. Uyku süresi ve kalitesini ayarlamak çok önemlidir. Her gece 7 ila 9 saat uyku önerilir. Bir yatma ve kalkma rutini oluşturmak ve bu rutine haftanın en az 6 günü sadık kalmak gerekir.

Yoğurt tüketin

Yoğurt, süper gıdalar kategorisine girer; sindirim sistemine yardımcı olan ve sindirim sistemini temizleyen iyi bakterileri içerir. Bu nedenle günlük diyetinize yoğurt eklemek, aynı zamanda toksinlerin atılımına yardımcı olabilecek probiyotikleri almanızı sağlar.

Tarçın veya çemen çayı

Diyetinize tarçın veya çemen çayı eklemeyi deneyin. Bu tür çayları tüketmek vücudu hızlandırmaya yardımcı olur. Ek olarak, sindirim üzerinde de iyi bir etkiye sahiptirler ve bu nedenle detoksa yardımcı olurlar.

İzin verilen ve yasak olan gıdaları bilin

Detoks sırasında önerilen yiyecekler önemli miktarda antioksidan içeren yiyeceklerdir. Antioksidanların vücuda zarar veren serbest radikalleri etkisiz hale getirme yeteneği vardır. Bu serbest radikaller, vücudun kendisi tarafından üretilen atık ürünler olarak kabul edilir. Ancak aynı zamanda yanma dumanı, kimyasallar, toz vb. ile dışarıdan da gelebilirler.

Antioksidan özelliği olan besinler genel olarak A, C ve E vitamini, selenyum ve karotenoidlerdir. Bu nedenle detoks kürü içinde önerilen besinler A, C ve E vitamini, selenyum ve karotenoidler açısından da en zengin besinlerdir.

Detoks gününe dahil edilecek yiyecek veya içecekler arasında genel olarak yeşil çay, havuç, domates, kereviz, enginar, pancar, limon, portakal, greyfurt, yaban mersini, böğürtlen, çilek, ahududu, kızılcık ve kuşkonmaz, karahindiba, avokado, kivi, lahana, su teresi, nane, fesleğen, kekik, maydanoz gibi yeşil sebzeler bulunur.

Detoks diyeti sırasında yasaklanan yiyecekler, vücuttaki toksinleri artıran ve organları tıkayan yiyeceklerdir. Bunlar arasında rafine şekerler, yağ, sigara, alkol, kafein, kırmızı et ve işlenmiş gıdalar bulunur.

Basit ve doğal: Yaz günlerinde hızlı bir detoks için 8 ipucu

Yaz detoks diyeti

Yazın toksinlerle ve fazla kilolarla savaşmanıza yardımcı olmak için lezzet ve sağlığın bir araya geldiği ipuçlarını deneyebilirsiniz.

Kahvaltıda tam yağlı yoğurt eşliğinde taze meyve suyu (armut, böğürtlen, yaban mersini) tüketebilirsiniz.  Kırmızı meyvelerin antioksidan özelliklerinden tam anlamıyla yararlanmak için onları ezerek üzerine bir kaşık sürebileceğiniz bir dilim kepekli ekmek yemeyi unutmayın.

Öğle yemeği için sağlıklı ve lezzetli bir tarif mi arıyorsunuz? Zeytinyağı ile tatlandırılmış bir sebze salatası işinizi görebilir. Aradığınız renkler ve tatlar varsa, en sevdiğiniz sebzeleri hem pişmiş hem de çiğ olarak ekleyebilirsiniz.

Akşam yemeği için ton balığı tercih edebilirsiniz. Daha hafif bir akşam yemeği için ağır baharatlardan kaçınarak ton balığını fırında pişirin. Yemeğe taze bir salata ekleyin.

Öğün aralarında atıştırmalık olarak 1 bardak limonlu çay, kuru yemiş, çiğ sebzeler, limonlu bitki çayı, narenciye çayları ve şeker ilavesiz ev yapımı komposto tercih edebilirsiniz.

Farklı bir dengeli bir menü de oluşturabilirsiniz. Sabah güne bir meyve salatası ile başlayın. 100 gr kayısı, 100 gr ahududu ve 100 gr kavun tüketin. İki dilim kepek ekmeği eşliğinde bir bardak soya sütü için ve şekersiz zencefil çayı hazırlayın.

Öğlen ve fesleğen ile tatlandırılmış bir roka salatası yiyebilirsiniz. Ayrıca fırında somon balığı tüketebilirsiniz. Tatlı bir lezzet için 100 gr incir yiyebilirsiniz.

Akşam yemeğine kereviz çorbasıyla başlayın. Kavun gibi meyveler yiyin.