Emmanuel Macron: Türkiye'ye karşı AB ülkelerinin egemenliğini korumak zorundayız
ensonhaber.com

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Türkiye'ye karşı olası bir yaptırım gündemi nedeniyle Brüksel'de bir araya geldi.

Konuya ilişkin ilk açıklamalar, zirveye katılan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından yapıldı.

AB liderlerinin bugün ve yarın düzenleyeceği zirve için Brüksel'e giden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, zirvenin gündem konularıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

'TÜRKİYE'YE KARŞI, EGEMENLİĞİ KORUMAK ZORUNDAYIZ' YORUMU

Macron, Doğu Akdeniz'de AB üyeleri Yunanistan ve Güney Kıbrıs'la gerilim yaşayan Türkiye'ye olası yaptırımlar konusunda "Türkiye ile ilişkilerde önemli bir tartışma yapacağız. Paris, net bir pozisyona bağlı kalmak istiyor. Ekim ayında alınan kararlara uymalıyız. AB devletlerinin egemenliğini ve Doğu Akdeniz'de istikrarı savunmalıyız." dedi.

MACRON'UN TÜRKİYE RAHATSIZLIĞI

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sismik araştırma faaliyetlerinden rahatsız olan Macron, AB ülkelerine benzer bir çağrıyı 20 Ağustos'ta yapmış, "Doğu Akdeniz'de Avrupa'nın egemenliğini korumak istiyoruz. Almanya ve Fransa; Yunanistan ve Kıbrıs ile dayanışmayı paylaşıyor, ancak aynı zamanda bölgenin istikrarını da sağlamak istiyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Emmanuel Macron: Türkiye'ye karşı AB ülkelerinin egemenliğini korumak zorundayız

NATO: TÜRKİYE BATI'NIN PARÇASI

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise yaptırımlara temkinli yaklaştı. AB liderlerine Türkiye'ye olumlu yaklaşım sergilemeleri tavsiyesinde bulunan Stoltenberg, "Türkiye'nin NATO'nun ve Batı ailesinin parçası olduğu gerçeğini fark etmeliyiz." dedi.

UZLAŞMAYI UMUYOR

Öte yandan Fransa lideri, Polonya ile Macaristan'ın dün vetoyu kaldırdığı AB bütçesiyle ilgili gelecek saatlerde nihai uzlaşıya varma umudunu dile getirdi.

Emmanuel Macron: Türkiye'ye karşı AB ülkelerinin egemenliğini korumak zorundayız

AB Liderler Zirvesi başladı ViDEO