Otomotiv sektörü aralıkta beklentilerin altında kaldı
ensonhaber.com

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının en çok etkilediği sektörlerden biri olan otomotiv, aylar geçmesine rağmen hala toparlanabilmiş değil.

Aralık ayı, otomotiv sektörü açısından en kötü giden senelerde bile toparlanma ve çıkış ayı olarak bilinir. Firmaların yıl sonu kampanyaları ile birlikte satışları yılın son ayında vites yükseltir.

Son 10 yılın en kötü satış rakamlarından bir tanesinin elde edildiği 2019 yılında bile aralık ayı otomobil ve hafif ticari araç satışları toplamı 90 bin seviyesinin üzerinde olmuştu.

otomotiv

2020 SONU DURGUN GEÇİYOR

Rekorlar kırılan 2020 yılında ise son aydan beklenti 150 bin seviyelerine çıkması yönündeydi. Ancak pandemide ikinci dalga etkisi, faizlerin yükselmesi, kredi vadelerinin düşmesi, değişken döviz kurları gibi etkenler otomotiv pazarında da etkiler yarattı.

Aralık ayının seyri ancak 100 bin seviyesinde kalabileceği yönünde. Bu gelişmeler ışığında tedarik sıkıntısı ortadan kalkarken, ikinci el piyasası da sıfırla doğru orantılı etkilendi. Satışlar azaldı, fiyatlar yüzde 10 seviyesinde düştü.

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, ''Talebin düşmesindeki en önemli etkenlerden biri tüketicilerin elindeki dövizi bozdurmaktan vazgeçip ikinci el araç satın alma kararını ertelemesi.

Diğer bir sebep olarak ise, pandemi kaynaklı psikolojik ve motivasyonel olarak böyle bir süreçte yatırım yapmama düşüncesini gösterebiliriz.

Bu çerçevede, dövizde ve pandemi koşullarında yaşanan stabil olmayan durum tüketicilerin ikinci el bir araç satın alma kararını ‘bekle-gör politikasına’ çevirmesine neden oldu.'' ifadelerini kullandı.

Otomotiv sektörü aralıkta beklentilerin altında kaldı