Yusuf Kavaklı’dan krediyle ev almanın caiz olup olmadığına dair açıklama
ensonhaber.com

Türkiye’de ev sahibi olmak isteyenlerin çoğu, bunu bankalar aracılığı ile çektikleri konut kredisiyle yapabiliyor.

Kredi ne kadar yüksek ise faizi de bir kadar cep yakıyor.

“CAİZ MİDİR?”

Buna rağmen 10 yıla kadar taksitlendirmeyi kabul edenler, nihayetinde evine kavuşuyor.

Ancak işin içine faiz girince akla hemen “Caiz midir?” soruları geliyor…

Beyaz TV ekranlarında Nur Viral'in sunduğu “Hayatta Her Şey Var” programına katılan Emekli Müftü Yardımcısı Yusuf Kavaklı da bir izleyicinin “Banka kredisiyle ev alınır mı?” sorusuna çarpıcı bir yanıt verdi.

“BANKA FAİZİYLE EV ALMAK UYGUN DEĞİL”

“Banka kredisiyle ev almak dinen caiz değil” diyen Kavaklı, şöyle devam etti:

“Ya hoca bunu söylüyorsun da evi nasıl alacağız diyenler de var. Banka faiziyle ev almak uygun değil, doğru değil, caiz değil. Ben ancak bu kadar söylerim. Din İşleri Yüksek Kurulu da buna fetva vermiyor.”

DİYANET'E TOKİ SORUSU

Krediyle ev alma konusunda farklı fetvalar var.

Diyanet, "Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından uygulanan Sosyal Konut Projesinin dini hükmü nedir?" sorusuna şu cevabı vermişti:

"İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.

TOKİ aracılığıyla devreye alınan son uygulama ise devletin, alt veya orta gelirli vatandaşlarına yönelik olarak ürettiği bir sosyal konut projesidir. Bu projede, peşinat haricindeki tutar, kamu bankaları vasıtasıyla kredilendirilmekte olup devletin söz konusu borçlandırmadaki amacı, faiz geliri elde etmek değil, aksine ödeme güçlüğü içindeki vatandaşlarının ev sahibi olmalarına yardımcı olmaktır. Bu itibarla, devlet TOKİ’nin bu uygulamasında başka bir yolla konut alma imkânı tanımadığından, belirtilen niyet ve amaçlar doğrultusunda söz konusu projeden yararlanmak caizdir."

Banka kredisiyle ev almak haram mı? VİDEO