İsrail, Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesinde Filistin'i suçluyor

Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun deneyimli muhabiri Şirin Ebu Akile, İsrail kurşunlarının hedefi oldu.

Olay; Akile'nin, işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Cenin Mülteci Kampı'na İsrail askerlerince düzenlenen baskını takip ettiği sırada yaşandı.

İsrail ordusundan inceleme

İsrail askerlerinin açtığı ateşle başından ağır yaralanan Akile, olay yerinde hayatını kaybetti.

Akile'nin kasıtlı bir şekilde, önceden planlanarak öldürüldüğünü söyleyen birçok ülke ve uluslararası kuruluş yaşananların aydınlatılmasını isterken, İsrail ordusu inceleme başlattığını duyurdu.

"Terör şüphelilerini yakalamak için..."

İncelemeyle ilgili yapılan açıklamada, yaşanan olayın Filistin'in üzerine yıkılmaya çalışıldığı görüldü.

Açıklamada, İsrail askerlerinin, "Cenin Mülteci Kampı'ndaki terör şüphelilerini yakalamak için terörle mücadele faaliyeti yürüttüğü" belirtildi.

"Filistinli silahlı kişiler tarafından vurulmuş olma olasılığını inceliyoruz"

Ordu güçlerinin kampa müdahalesi sırasında "onlarca silahlı Filistinli'nin İsrail askerlerine ateş açtığı ve askerlere doğru patlayıcı madde fırlattığı" iddia edildi.

Bunun üzerine İsrail askerlerinin "silahlı kişilere ateşle karşılık verdiği ve vurulanlar olduğu tespit edildiği" ifade edilerek, "Ordu olayı araştırıyor ve gazetecilerin Filistinli silahlı kişiler tarafından vurulmuş olma olasılığını inceliyor." denildi.

İsrail askerlerinin açtığı ateş, El Cezire'nin kadın muhabirini öldürdü ViDEO

ABD'den "derin soruşturma" çağrısı

Öte yandan ABD'nin Tel Aviv Büyükelçisi Tom Nides, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:

"Al Jazeera'nin Amerikalı ve Filistinli gazetecisi Şirin Ebu Akile'nin ölüm haberini almaktan çok üzgünüm. Cenin'de onun (Ebu Akile'nin) ölümü ve bir gazetecinin de yaralanmasıyla ilgili detaylı bir soruşturma yapılmasını teşvik ediyorum."

AA'nın haberine göre, Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akile, aynı zamanda ABD vatandaşıydı.

İsrail, Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesinde Filistin'i suçluyor

Filistin halkına yönelik saldırıları kayıt altına alıyordu

Al Jazeera'nin ilk nesil saha muhabirlerinden 51 yaşındaki gazeteci, İsrail'in işgal altındaki topraklarda Filistin halkına yönelik saldırılarını kayıt altına almak için uzun süredir bölgede çalışmalar yürütüyordu.

Kudüs'te 1971'de doğan Ebu Akile, Ürdün'deki Yermuk Üniversitesi Gazetecilik ve Medya Bölümü mezunuydu.

Cenin Kampı'na baskın düzenleyen ve bir Filistinliyi gözaltına almak için evinin çevresini kuşatan İsrail güçleri ile Filistinliler arasında olaylar çıkmıştı.

İsrail, Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesinde Filistin'i suçluyor

"Soruşturmayı bağımsız yürüteceğimizi teyit ettik"

Bu arada Filistin, Al Jazeera muhabirinin öldürülmesiyle ilgili İsrail'in ortak soruşturma talebini reddetti.

İsrail ile ilişkilerden sorumlu Filistin Sivil İşler Bakanı Hüseyin eş-Şeyh, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülkesinin Akile'nin öldürülmesiyle ilgili İsrail'den gelen ortak soruşturma talebini reddettiğini duyurdu.

İsrail tarafından gelen soruşturma talebini reddettiklerini belirten Şeyh, "Soruşturmayı bağımsız bir şekilde yürüteceğimizi teyit ettik. Soruşturmanın sonuçlarından ailesini, ABD'yi, Katar devletini, ilgili tüm resmi makamları ve kamuoyunu yüksek bir şeffaflıkla bilgilendireceğiz." ifadelerini kullandı.

İsrail, Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesinde Filistin'i suçluyor

Gantz: Mermiyi teslim edin

Şeyh ayrıca, tüm göstergelerin, kanıtların ve tanıkların Ebu Akile'nin "İsrail özel güçleri tarafından öldürüldüğünü doğruladığını" vurguladı.

İsrail medyası dün, İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz'ın, Filistin yönetiminden Şirin Ebu Akile'nin ölümüne sebep olan mermiyi balistik teste tabi tutmak için teslim etmesini talep ettiği yönünde haberlere yer vermişti.