UEFA Uluslar Ligi'nde kuralar bu akşam çekiliyor
AA

Türkiye Futbol Federasyonu'ndan (TFF) yapılan açıklamaya göre, UEFA'nın ilk kez 2018-2019 sezonunda uygulamaya koyduğu A Milli Takım düzeyindeki turnuvası UEFA Uluslar Ligi'nin 2020-2021 dönemi kura çekimi, bu akşam Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da yapılacak.

SAAT 20.00'DE

Beurs van Berlage Konferans Merkezi'nin ev sahipliği yapacağı kura çekimi, TSİ 20.00'de başlayacak.

UEFA'ya üye 55 federasyonun yer alacağı UEFA Uluslar Ligi kura çekiminde ülkeler, 2018-2019 sezonunda UEFA Uluslar Ligi'nde elde ettikleri puanlara dayanarak dört ayrı lige dağıtıldı. 16'şar takımdan oluşan A, B ve C ligleri 4'erli dört, 7 takımdan oluşan D Ligi ise 4 ve 3 takımlı iki torbaya ayrıldı.

TÜRKİYE B LİGİ'NİN 3. TORBASINDA

B Ligi'nde yer alan Türkiye, kuraya 3. torbadan girecek ve kendisiyle aynı torbada bulunan Slovakya, İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda ile kurada eşleşmeyecek.

Kura öncesinde belirlenen torbalar şöyle:

A LİGİ

Torba 1: Portekiz, Hollanda, İngiltere, İsviçre
Torba 2: Belçika, Fransa, İspanya, İtalya
Torba 3: Bosna Hersek, Ukrayna, Danimarka, İsveç
Torba 4: Hırvatistan, Polonya, Almanya, İzlanda

B LİGİ

Torba 1: Rusya, Avusturya, Galler, Çek Cumhuriyeti
Torba 2: İskoçya, Norveç, Sırbistan, Finlandiya
Torba 3: Türkiye, Slovakya, İrlanda Cumhuriyeti, Kuzey İrlanda
Torba 4: Bulgaristan, İsrail, Macaristan, Romanya

C LİGİ

Torba 1: Yunanistan, Arnavutluk, Karadağ, Gürcistan
Torba 2: Kuzey Makedonya, Kosova, Belarus, Kıbrıs Rum Kesimi
Torba 3: Estonya, Slovenya, Litvanya, Lüksemburg
Torba 4: Ermenistan, Azerbaycan, Kazakistan, Moldova

D LİGİ

Torba 1: Cebelitarık, Faroe Adaları, Letonya, Lihtenştayn
Torba 2: Andorra, Malta, San Marino

MAÇLAR NE ZAMAN OYNANACAK?

UEFA Uluslar Ligi'nde grup maçları Eylül, Ekim ve Kasım 2020'de, Avrupa Ligi'ni kazanan takımın belli olacağı finaller Haziran 2021'de, play-off müsabakaları ise Mart 2022'de oynanacak.

STATÜ

Gruplarda takımlar rakipleriyle iç saha ve deplasmanda birer karşılaşma oynayacak. Grup maçları sonunda A Ligi'nde grup lideri olan 4 takım, UEFA Uluslar Ligi şampiyonunun belirleneceği finallere (yarı Final, üçüncülük ve final) kalacak.

B, C ve D liglerinde gruplarını lider bitiren takımlar bir üst lige yükselecek. A ve B Ligi'nde gruplarını sonuncu bitiren takımlar ise bir alt lige düşecek. C Ligi'nde ise son sırayı alan 4 takım arasında çift maçlı eliminasyon sistemine göre play-out maçları oynanacak. Play-out maçlarını kaybeden iki ekip, bir alt lige düşecek.

Play-out maçlarını oynaması gereken takımların aynı zamanda 2022 Dünya Kupası play-off maçlarında oynama hakkını elde etmesi halinde, 2020-2021 UEFA Uluslar Ligi maçları sonrası elde edilen puanlara göre oluşacak genel sıralamada 47 ve 48. pozisyonda bulunacak ülkeler, doğrudan D Ligi'ne düşürülecek.

2022 DÜNYA KUPASI'YLA BAĞLANTISI

Dünya Kupası Elemeleri'nin formatında büyük çapta bir değişiklik yaşanmadı. Gruplarını ilk sırada tamamlayan 10 takım, doğrudan Katar'da düzenlenecek finallere yükselecek.

Play-off maçlarının formatında ise bazı değişikliklere gidildi. İki aşamalı eleme turundan oluşacak play-off maçları sonrasında 3 takım daha finaller için vize alacak.

Gruplarını ikinci sırada tamamlayan 10 takım ile UEFA Uluslar Ligi gruplarını en iyi puanla lider tamamlayan ancak 2022 Dünya Kupası eleme gruplarında ilk ikiye giremeyen iki takım (toplam 12 ekip) bu maçlarda mücadele edecek.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)