Rıza Kayaalp Avrupa Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazandı
AA

Başkent Budapeşte'de gerçekleştirilen şampiyonanın altıncı gününde milli güreşçi Rıza Kayaalp, grekoromen stil 130 kilo finalinde Rus asıllı İtalyan Danila Sotnikov ile karşılaştı.

11'İNCİ ŞAMPİYONLUĞUNU KAZANDI

Günün son müsabakasında rakibini 4-0 mağlup eden Rıza Kayaalp, kariyerindeki 11. Avrupa şampiyonluğunu kazandı.

En fazla Avrupa şampiyonluğuna ulaşan Türk sporcu unvanının sahibi olan Rıza, kendisine ait rekoru geliştirdi.

Rıza Kayaalp Avrupa Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazandı VİDEO

4 DÜNYA ŞAMPİYONLUĞU VAR

Rıza Kayaalp'in kariyerinde ayrıca 4 dünya şampiyonluğu, bir olimpiyat ikinciliği ve iki olimpiyat üçüncülüğü bulunuyor.

Budapeşte'deki şampiyonada elemelerde Rumen Alin Alexuc Ciurariu ile yaptığı karşılaşmayı teknik üstünlükle kazanan Rıza, çeyrek finalde ev sahibi ülkeden Dariusz Attila Vitek, yarı finalde de Azerbaycanlı Beka Kandelaki'yi mağlup etmişti.

Rıza Kayaalp Avrupa Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazandı

"İSTİKLAL MARŞI'NI SÖYLETMEYİ ÖZLEMİŞİM"

Müsabakanın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kayaalp, çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Tekrardan bu kürsüye çıkıp İstiklal Marşı’nı söyletmek özlediğim bir şey. 12 final, 11 şampiyonluk ülkeme kazandırmış oldum. Ayrı bir önemi vardı. Benim hemşerim olan SMA hastası Eslem Fatma için kendime söz vermiştim, buranın ödülünü tedavi masraflarına karşılayacağım demiştim. Benim ödül yeterli değil, halkımızın desteğini bekliyorum. Onu hayata bağlayan hortumlardan kurtarıp, annesinin ve babasının kucağında gezmesini çok istiyorum. İnşallah bu dileğim gerçekleşir. Harcadığım tüm alın terim Eslem içindi. Onun için hazırlandım. Bayrama sağlıklı ve sıhhatli girmesini istedim. Bunu ona armağan ettiğim için çok mutluyum” dedi.

"KARELİN'İN REKORUNA ERİŞMEK BÜYÜK BİR GURUR OLACAK"

12 kez Avrupa Şampiyonluğu bulunan Rus Aleksandr Karelin’in rekoruna yaklaşmasıyla ilgili soruya cevap veren Rıza Kayaalp, “Onun 12 finali ve 12 şampiyonluğu var. Ben 12 final olarak yetiştim ama şampiyonlukta gerideyim. O büyük bir efsane, asrın şampiyonu olan bir isim. Onun rekoruna yetişebilmek, rekorunu kırabilmek gurur verici olacak. Kolay bir şey değil 12 kez şampiyon olmak. Sonuçta 12 final yaptım, 12. şampiyonluk eksik. İnşallah onu kazanırım ve öyle büyük bir şampiyonun rekorunu egale ederim” ifadelerini kullandı.

"SPORCULARIMIZI CANI GÖNÜLDEN TEBRİK EDİYORUM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Avrupa Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak 11'inci kez Avrupa Şampiyonu olan milli sporcumuz Rıza Kayaalp ile aynı turnuvada gümüş madalya kazanan Yunus Emre Başar ve bronz madalyaların sahibi olan Emre Mutlu ile Ahmet Uyar'ı canıgönülden tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.

Rıza Kayaalp Avrupa Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazandı

"AVRUPA ŞAMPİYONU OLARAK BİZLERİ GURURLANDIRDI"

Bakan Kasapoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Macaristan'da düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası'nda grekoromen stil 130 kiloda altın madalya kazanan Rıza Kayaalp'i tebrik ederek, şunları kaydetti:

"Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası'nda grekoromen stil 130 kiloda altın madalya kazanarak 11. kez Avrupa şampiyonu olan Rıza Kayaalp’i kutluyorum. Avrupa Şampiyonu olarak bizleri yine gururlandıran Rıza Kayaalp'in başarılarının devamını diliyorum. Grekoromen stilde 77 kiloda gümüş madalyanın sahibi olan Yunus Emre Başar ile bronz madalya kazanan 55 kilo güreşçimiz Emre Mutlu ile 63 kilo güreşçimiz Ahmet Uyar’ı da tebrik ediyorum. Avrupa Güreş Şampiyonası’nda ay-yıldızlı bayrağımızın dalgalandırılmasında ve İstiklal Marşı'mızın dinletilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Devam eden şampiyonada mücadele eden sporcularımıza da başarılar diliyorum."

Rıza Kayaalp Avrupa Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazandı

ESLEM İÇİN KAZANDI

Rıza Kayaalp, sosyal medya hesaplarındaki paylaşımında, SMA hastası Eslem Fatma Altındağ için 2 ay önce bir canlı yayın yaptıklarını hatırlatarak, şunları kaydetmişti:

"O gün babasının gözyaşları, Eslem Fatma'nın durumu beni çok etkiledi ve kendime şu sözü verdim, 'Avrupa Şampiyonası'nda Eslem Fatma için güreşeceğim ve eğer inşallah şampiyon olursam, ödülümün tamamını Eslem Fatma'nın tedavi masrafına katkı için kullanacağım.' Bugün 3 maçımı da kazanarak çok şükür finale kaldım. Eslem Fatma'mız için belki benim ödülüm kalan ücretin tamamına yetmeyebilir, sizlerden de bu masrafı tamamlamak için yardımlarınızı bekliyorum. Hep birlikte bu ücreti tamamlayabiliriz onlara iki bayram yaşatalım hep birlikte. Ayrıca Eslem Fatma için seferber olan Yozgatlı hemşerilerime de çok teşekkürler. Avrupa Şampiyonası finalinde görüşmek üzere, dualarınızı esirgemeyin."

Rıza Kayaalp Avrupa Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazandı

KAYAALP'İN AİLESİ DE MAÇI HEYECANLA TAKİP ETTİ

Oğullarının mücadelesini televizyon karşısında izleyen Rıza Kayaalp'in ailesi, heyecandan yerinde duramazken altın madalya kazanarak Türk bayrağını göndere çektiren milli güreşçi Kayaalp’in sevincine ortak oldu.

Anne Sevgi ve baba Kelami Kayaalp televizyon karşısında milli güreşçiye dua ederek, yüzlerce vatandaşta Yozgat Valiliğince Cumhuriyet Meydanı’na kurulan dev ekrandan karşılaşmayı izleyerek destek oldu.

Yozgat Valisi Ziya Polat ve Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse de karşılaşmayı vatandaşlarla izledi.

Rıza Kayaalp Avrupa Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazandı

"OĞLUM HEP DUALARIMIZDA"

Karşılaşma sonrası çok mutlu olduğunu söyleyen anne Sevgi Kayaalp, “Çok mutluyum çok heyecanlıyım. Oğlum hep dualarımızda, Rabbimin gücü ve kuvveti var, Türk kanı var. Sevdiklerine altın madalya ile hayırlısıyla dönecek inşallah. Eslem Fatma yavrumuza yardım ediyor. İnşallah yavrumuz şifa bulur oğlum da daha mutlu olur. Rabbim annesine babasına sabırlar verir, inşallah o çocukla da görüşürüz. O yavrumuzun yüzü suyu hürmetine inşallah kazanır dedim, oğlum altın madalyayı kazandı” dedi.

Rıza Kayaalp Avrupa Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazandı

"OĞLUM GÜREŞECEĞİ ZAMAN AKLIMDA HEP O OLUYOR"

Milli güreşçinin tüm müsabakalarında aynı duygu ve heyecanı yaşadığını belirten anne Kayaalp, “Ben oğlumun güreşeceği zaman hiçbir şey yapmıyorum, aklımda hep Rıza oluyor. Gücüne kuvvetine dua ediyorum. Türkiye’mize altın madalya kazandırıp, bayrağımızı dalgalandırsın diyorum” şeklinde konuştu.

Rıza Kayaalp Avrupa Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazandı

"TÜRK BAYRAĞIMIZI DALGALANDIRDI, ÇOK GURURLUYUZ"

Baba Kelami Kayaalp ise duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Çok mutluyum, gururluyum. Oğlum 11. altın madalyayı aldı. Türkiye’yi hep sevindirdi. İnşallah olimpiyat madalyasını da alırız. Türk bayrağımızı dalgalandırdı, İstiklal Marşımızı söyletti. Çok gururluyuz” ifadelerine yer verdi.

Rıza Kayaalp Avrupa Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazandı

KEREM VE MURAT ALTIN İÇİN MİNDERE GELECEK

2022 Avrupa Güreş Şampiyonası yarın grekoromen stil 60, 67, 72, 82 ve 97 kiloda gerçekleştirilecek repesaj ve madalya müsabakalarıyla sona erecek.

Milli sporculardan Kerem Kamal (60 kilo) ve Murat Fırat (67 kilo) altın madalya için mindere çıkacak.

Burhan Akbudak (82 kilo) ise bronz madalya maçı hakkı elde etmek için repesajda mücadele edecek.

Rıza Kayaalp Avrupa Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazandı

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)