12 Dev Adam Gürcistan'a yenildi

A Milli Basketbol Takımı, 2022 Avrupa Şampiyonası A Grubu'nda Gürcistan ile karşılaştı.

A Milli Takım grupta ilk mağlubiyetini yaşarken, Gürcistan ise ilk galibiyetini elde etti.

İlk 5 dakikaya 10-5 geride girdik

Taraftarları önünde oynanan maça hızlı başlayan Gürcistan, boyalı alanda bulduğu basketlerle 5. dakikaya 10-5 önde girdi. Savunmasını sertleştirerek rakibinin hızını kesen A Milli Takım, organize hücumlarla kaydettiği basketlerle üstünlüğü ele geçirdi ve ilk periyodu 25-19 önde bitirdi.

12 Dev Adam Gürcistan'a yenildi

İkinci periyot

İkinci periyoda Sertaç Şanlı ve Cedi Osman'ın basketleriyle başlayan A Milli Takım, 12. dakikada farkı 10 sayıya (29-19) çıkardı. Daha sonra yaptığı hücumları istediği gibi değerlendiremeyen ve çok top kaybı yapan ay-yıldızlı takım karşısında 14-0'lık seri yakalayan Gürcistan, 19. dakikada 33-29 öne geçti. A Milli Takım bu periyotta sadece 8 sayı üretirken, Gürcistan soyunma odasına 36-33 önde gitti.

12 Dev Adam Gürcistan'a yenildi

Gürcistan son periyoda da 53-49 önde girdi

Karşılaşmada ikinci yarının ilk bölümü karşılıklı basketlere sahne olurken, 25. dakikaya 43-41 Gürcistan'ın üstünlüğüyle devam edildi. Hücumda bir türlü ritim bulamayan ve savunmada da zaman zaman zorlanan A Milli Takım karşısında McFadden, Shermadini ve Andronikashvili ile etkili olan Gürcistan son periyoda da 53-49 önde girdi.

12 Dev Adam Gürcistan'a yenildi

Dördüncü periyoda Alperen Şengün, Melih Mahmutoğlu ve Furkan Korkmaz'ın basketleriyle başlayan A Milli Takım, 33. dakikada skoru 55-55 yaptı. Daha sonra karşılıklı basketlerle devam eden ve takımların birbirlerine üstünlük kurmakta zorlandığı çekişmeli maçta son dakikaya 66-66 berabere girildi.

Son dakikada Gürcistan yaptığı ilk hücumdan boş dönerken, A Milli Takım, Alperen Şengün'ün kaydettiği basketle bitime 11 saniye kala 68-66 öne geçti.

Maç iki kez uzadı

Daha sonra Gürcistan'ın yaptığı hücumda Mamukelashvili attığı basketle bitime 2 saniye kala skoru 68-68 yaptı. A Milli Takım son 2 saniyedeki hücumundan sayı çıkaramazken, normal süresi 68-68 berabere biten maç uzatmaya gitti.

A Milli Takım'ın Sertaç Şanlı ve Cedi Osman ile sayı ürettiği, Gürcistan'ın da dış atışlardan McFadden ile karşılık verdiği ilk uzatma bölümü 75-75 berabere biterken, müsabakada ikinci uzatma bölümüne geçildi. İkinci uzatma bölümünde daha iyi bir performans sergileyen Gürcistan, salondan 88-83 galip ayrıldı.

A Milli Takım, gruptaki dördüncü maçını 6 Eylül Salı günü Belçika ile yapacak. Gürcistan ise dördüncü maçında aynı gün Bulgaristan ile karşı karşıya gelecek.

Furkan Korkmaz ile Sanadze diskalifiye edildi

Karşılaşmanın son periyodunda milli oyuncu Furkan Korkmaz ile Gürcü basketbolcu Duda Sanadze arasında gerginlik yaşanırken, iki oyuncu da diskalifiye edildi.

A Milli Takım'ın hücumunda pota altında Furkan Korkmaz'a yapılan faul sonrası gelişen gerginlikte Sanedze, milli oyuncunun yanına giderek diyaloğa girdi. Furkan Korkmaz ve Sanadze daha sonra birbirlerinin üzerine yürürken, araya giren diğer oyuncular olayın büyümesini engelledi.

Bu sırada Gürcistanlı taraftarların yer aldığı tribünlerden A Milli Takım'ın yedek kulübesine doğru yabancılar maddeler atıldı.

Gerginliğin bitmesiyle saha kenarında görüntüleri izleyen hakemler, teknik faul verdikten sonra iki oyuncuyu da diskalifiye etti.

Bu arada yaklaşık 15 dakika duran müsabakaya, kaldığı yerden devam edildi.

12 Dev Adam Gürcistan'a yenildi

Ergin Ataman da salondan atıldı

A Milli Basketbol Takımı Başantrenörü Ergin Ataman, maçın son bölümünde oyundan ihraç edildi.

Tecrübeli başantrenör, ikinci uzatma bölümde Cedi Osman'a çalınan sportmenlik dışı faulden sonra yaptığı itirazların ardından üst üste iki teknik faulle oyun dışında kaldı.

Saha içine girerek hakemlerin kararlarına sert tepki gösteren Ataman, güçlükle soyunma odasına götürüldü.

12 Dev Adam Gürcistan'a yenildi

22 saniyelik kayıp zaman için itiraz

Karşılaşmada Duda Sanadze'nin bitime 4 dakika 48 saniye kala Furkan Korkmaz'a yaptığı faulün ardından oyun durmasına rağmen, karşılaşmaya bitime 4 dakika 26 saniyeden devam etmesi dikkati çekti.

A Milli Takım yetkilileri, yaşanan 22 saniyelik kayıp zaman için müsabaka sonunda itirazda bulundu.

12 Dev Adam Gürcistan'a yenildi

Ömer Onan: "Koridorda polis bize saldırdı"

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkan Vekili Ömer Onan, Avrupa Şampiyonası'nda Gürcistan maçının ardından soyunma odası koridorlarında saldırıya uğradıklarını söyledi.

Onan, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Oyundan atıldıktan sonra koridorda Furkan Korkmaz'a saldırdılar. Maç bitti, soyunma odasının önünde iki tarafımıza 30'ar polis, ittire ittire kavga çıktı. Gürcistan'ın resmi polisi bizimle fiziki bir kavgaya tutuştu" dedi.

"Görüntüler izletilmezse turnuvadan çekiliriz"

Soyunma odası koridorlarındaki kamera görüntülerinin eksiksiz olarak incelenmesini isteyen Onan şöyle konuştu:

"FIBA'ya sesleniyoruz; o koridordaki bütün kameraları dakika dakika, bir saniyesi eksik olmadan önümüze getirecekler. Eğer getirmezlerse turnuvayı terk ederiz. Resmen yumruk yumruğa birbirimize gireceğiz Gürcistan polisiyle. Açılın diyoruz açılmıyorlar. Bütün kameralara tek tek bakılacak, onun üzerine de alacakları kararı göreceğiz. Eğer bunu ivedi şekilde yapmazlarsa bu çocukların kılına zarar gelmesine izin vermeyiz, turnuvadan çekiliriz."

Organizasyonda yaşanan sorunlardan FIBA'yı sorumlu tutan Ömer Onan, "Buradaki en büyük hata FIBA'nın. İki oyuncunun güvenliğini alamıyorsanız bu işi yapmayacaksınız. Konsolusluğumuzla da konuşacağız, güvenlik filan gelsin. Çünkü belli ki korumayacaklar. Maçta kural hatası da var. O da ayrı zaten. Tutulacak hiçbir tarafı yok. Oyunculuk ve yöneticilik hayatımda böyle bir şeyi ilk defa görüyorum" diye konuştu.

Türkiye: 83 - Gürcistan: 88

Salon: Tiflis Arena

Hakemler: Aleksandar Glisic (Sırbistan), Gatis Salins (Letonya), Sergii Zashchuk (Ukrayna)

Türkiye: Larkin 9, Buğrahan Tuncer 7, Cedi Osman 13, Alperen Şengün 21, Ercan Osmani 3, Furkan Korkmaz 4, Sertaç Şanlı 15, Şehmus Hazer, Melih Mahmutoğlu 11, Yiğitcan Saybir, Onuralp Bitim

Gürcistan: McFadden 17, Andronikashvili 15, Sanadze 13, Mamukelashvili 20, Shermadini 15, Tsintsadze 2, Bekauri 3, Jintcharadze 3, Bokolishvili, Burjanadze

1. Periyot: 25-19

3. Periyot: 49-53

Normal süre: 68-68

1. Uzatma: 75-75

Beş faulle çıkan: 37.08 Shermadini (Gürcistan)