Yürek burkan bir hikaye: Bir Çocuk Askerin Anıları
Özel İçerik

Birçok gazeteci ve yazar, çocuk askerlerin yaşamlarına dair hayali hikâyeler yazdı. Ancak gerçek bir hikâyeyi, cehennem koşullarına rağmen hayatta kalmayı başaran birinin ağzından dinlemek pek sık rastlanan bir şey değil.

Daha önce Uzaklara Giden Yol adıyla da yayımlanan Bir Çocuk Askerin Anıları'nda Ishmael Beah, yürek burkan hikâyesini çarpıcı bir dürüstlükle anlatıyor.

GÜVENLİ YER BULMA UMUDU

On iki yaşında, sivillere saldıran isyancılardan kaçıp şiddetin tanınmayacak hâle getirdiği topraklarda güvenli bir yer bulabilmek için yollara düştü.

ON ÜÇ YAŞINDA BİR ASKER

On üç yaşında, devletin ordusu tarafından asker olmak üzere seçildi ve merhametli bir çocuk olan Beah, mecbur bırakıldığında korkunç şeyler yapabilmeye muktedir olduğunu gördü.

Yürek burkan bir hikaye: Bir Çocuk Askerin Anıları

Satın almak için tıklayın:

Sayfa: 240

NORMAL HAYATA ADIM

On altı yaşında, UNICEF tarafından içinde bulunduğu vahşetten kurtarıldı. Beah, rehabilitasyon merkezindeki uzmanların yardımlarıyla iyileşme yolunda ilk adımını atarak zamanla yaralarını sarmayı, kendini affetmeyi ve insanlığını geri kazanmayı öğrendi.

ACO DOLU ANILAR...

Bir Çocuk Askerin Anıları’nda yaptığı şey de âdeta bu iyileşmenin kanıtı oldu. Acı dolu anılarını yazarak hem kendi geçmişiyle barıştı hem de anlattıklarıyla klasik tarih yazımına alternatif gerçekliğini sundu: Silahı tutan el ve namlunun ucundaki kurban her zaman farklı insanlar olmuyordu.

"BÜYÜLEYİCİ BİR HİKAYE"

"Yürek burkan, büyüleyici bir hikâye. Beah’nın inanılmaz destanı, ince ruhlu insanların iyilik ve cesaretin yanında muazzam bir vahşete de muktedir olduğu dersini veriyor. Okurken soluğunuz kesilecek."

"OLAĞANÜSTÜ"

"Olağanüstü… Sıradan çocukların nasıl birer profesyonel katile dönüşebildiğine dair acımasız ve karanlık bir anlatım."
The Guardian

ISHMAEL BEAH HAKKINDA

1991 yılında Sierra Leone İç Savaşı başladı. İsyancılar, Sierra Leone'nin Güney Eyaletinde bulunan Beah'nin memleketi Mogbwemo'yu istila etti ve Beah, kaçmak zorunda kaldı. Ailesinden ayrılarak, aylarını bir grup başka çocukla güneye doğru dolaşırken geçirdi.

13 yaşındayken çocuk asker olmak zorunda kaldı. Beah'nin açıklamasına göre, UNICEF tarafından kurtarılmadan önce neredeyse üç yıl boyunca savaştı. 1997 yılında şiddetin artması nedeniyle UNICEF'in yardımıyla Freetown’dan kaçtı.

New York'ta Beah, Birleşmiş Milletler Uluslararası Okulu’na, liseden sonra da Oberlin Koleji’ne kaydoldu ve 2004 yılında siyaset bilimi bölümünden mezun oldu.

Ergül Tosun

Kitap sayfası için iletişim:

ergul.tosun@ensonhaber.com