Virginia Woolf'un benlik üzerine düşünceleri: Deniz Feneri
Özel İçerik

Virginia Woolf, modernist edebiyat denilince akla gelen ilk isimlerdendir.

Woolf, ceketinin ceplerini taşlarla doldurup kendini Ouse Nehri’nin serin sularına bıraktığında tarihler 28 Mart 1941’i gösteriyordu.

Arkasında kocasına yazdığı intihar mektubunu bırakarak...

Kendine Ait Bir Oda, Benlik Üzerine Denemeler, Mrs Dalloway, Pazartesi Ya da Salı, Var Olma Anları yapıtlarından bazıları olan Woolf, 25 Ocak 1882’de daha sonra ona derin acılar yaşatan hayata merhaba dedi.

Benlik üzerine yazdığı eserlerle edebiyata yeni bir soluk getirmiştir. Kitaplarında belli bir konu bütünlüğüne bağlı kalmaktan imtina etmiştir. Deniz Feneri’nde de buna rastlıyoruz.

Virginia Woolf'un benlik üzerine düşünceleri: Deniz Feneri

Sayfa: 224

ÖZGÜR CÜMLELER...

Cümlelerine gem vurmayandır Woolf. İrlandalı yazar James Joyce gibi kural ve kalıpları elinin tersiyle iten yetkin kalem, bu doğrultuda edebi yaşantısını sürdürmüştür.

Sıra dışı olmayı her dem başaran Woolf, kitaplarında iç konuşmalara ve monologlara fazlaca yer vermiştir. Romanlarında bile edebiyatta deneme türünün kokusu vardır.

BİREYİN İÇ DÜNYASI VE WOOLF

Woolf, bireyin iç dünyasını okumakta mahirdir. Bilhassa kadın hareketlerine yönelik düşünceleri onu çağdaşlarına nazaran farklı bir konuma oturtmuştur. Okumayı yeni bitirdiğim Deniz Feneri romanı, Woolf’un aile ve çocukluğundan derin izler taşımaktadır.

Virginia Woolf'un benlik üzerine düşünceleri: Deniz Feneri

Woolf'un intihar mektubu

Ruhsal durumlarını eserlerine yansıtmaktan kaçınmayan Woolf’un Deniz Feneri kitabı 1927’de yayınlandı .

Özel hayatında çetrefilli ilişkiler yumağında kalan yazar, farklı cinsel tercihiyle de çokça konuşulmakla beraber, eserlerine de cesurca yansıtmıştır.

1992'de yönetmen Sally Potter tarafından beyaz perdeye uyarlanan Orlando filminde, Woolf'un hayatı anlatılmıştır.

Woolf, kendi roman ve edebiyat tekniğini en iyi oturtan biridir. Kimseyi etkilemeyi gaye edinmeyen yazar, böylece sitilini kurmuştur. Yazdığı kitaplar çoğu eleştirmen ve okurlar tarafından anlaşılmadığı için de yergilerin odağında olmuştur.

Virginia Woolf'un benlik üzerine düşünceleri: Deniz Feneri

The New York Times Gazetesi'nde yayınlanan Woolf'un intihar mektubu

WOOLF'UN OTOBİYOGRAFİK ROMANI

Deniz Feneri otobiyografik bir eserdir. Diğer kitaplarında görülen ağır dil, bu romanda yerini sadeliğe bırakmıştır. Eserlerin hemen hepsinde kadın hareketlerini işleyen Woolf'un bu romanında da aynı argümanlara rastlıyoruz.

Virginia Woolf'un benlik üzerine düşünceleri: Deniz Feneri

Ünlü yazar Virginia Woolf

SEKİZ ÇOCUKLU BİR AİLENİN ÖYKÜSÜ

Sekiz çocuklu bir ailenin öyküsünü Deniz Feneri’nde dile getiren usta kalem, Mrs.Ramsay’ın zorlu yaşamını gerçekçi tasvirlerle sunuyor. Evlilik olgusunun kadın özgürlüğü üzerinde orantısız etkide bulunduğunu merkeze alan roman, toplumsal yapının da çarpıklıklarını gözler önüne sermektedir.

FELSEFE VE PSİKOLOJİ

Feminist duygular üzerinden dönemin toplumsal, siyasal ve ekonomik realitesine göndermelerde bulunur. Gerçekçi satırlarının arasına serpiştirdiği ince nüanslarla kaleminin ucunu sivriltmiştir.

Deniz Feneri’nde Woolf vardır.

İçinde bulunduğu ruhsal çalkantılardır belki ona bu kadar derinlikli cümleler yazdıran. Deniz Feneri edebi metinden öte bir anlam taşımaktadır. Felsefe ve psikolojiyle harmanlanan roman, okurları farklı kuytularda gezdiriyor.

Woolf, kitabında Mrs. Ramsay, kocası Mr. Ramsay ve çocuklarıyla İskoçya’nın güzel bir tatil beldesinde geçen tatillerini usta kalem darbeleriyle anlatıyor.

Virginia Woolf’un sıra dışı satırlarıyla tanışın…

Ergül Tosun

Kitap sayfası için iletişim:

ergul.tosun@ensonhaber.com