Silahlara Veda ve Çanlar Kimin İçin Çalıyor kitaplarının yazarı Hewingway, 123 yaşında
ensonhaber.com

20. yy. edebiyatçılarının başında gelen Hemingway, 1899’da dünyaya geldi. Birçok önemli hikâye, roman, oyun yazdı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 100 Temel Eser’i arasında da yer alan kitap, dünya klasikleri arasında en çok okunan eserlerdendir. Roman, dünyada birden fazla dile çevrildi.

1940 yılında yayınlanan Çanlar Kimin İçin Çalıyor, Hemingway’a Pulitzer Ödülü’nü kazandırdı.

Öte yandan İhtiyar Adam ve Deniz adlı uzun öyküsüyle de 1954’te Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen yazar, 1961 yılında hayata gözlerini yumdu.

Gazetecilik hayatı

Edebiyatçılığının yanında gazetecilikte de önemli başarılara imza atan, gözlerindeki görme bozukluğundan dolayı askerlik yapamayan Hemingway, I. Dünya Savaşı’nda Amerika Kızılhaç Ordusu’nda cankurtaran olarak görev yaptı.

Silahlara Veda ve Çanlar Kimin İçin Çalıyor kitaplarının yazarı Hewingway, 123 yaşında

Savaşta yaralı bir yazar

İtalya ve Avusturya sınırında yaralandı. Hayatında tanık olduğu olayları titizlikle yazarak gelecek kuşakların okuması için ölümsüzleştirdi. Onu bundan sonra başka bir görev bekliyordu. O da İspanya’da dört yıl süren iç savaşı gazeteci kimliğiyle takip etmek.

Savaş muhabirliği yaptı

General Francisco Franco’yu destekleyen Milliyetçiler ve Cumhuriyetçiler arasında başlayan savaş ülkeyi büyük yıkımlara sürüklemişti. Her gün binlerce insanın hayatını kaybettiği bu amansız savaşta büyük insanlık dramları yaşanmaktaydı.

Sonunda Milliyetçilerin zaferiyle sonuçlanan savaş, arkasında derin enkazlar bırakarak tarih sahnesinde yerini aldı. Bütün bu olanları gazeteci gözüyle izleyen Hemingway, savaşta arda kalan zamanlarda romanını yazıyordu. Tamamıyla gerçeğe dayanan satırlar hafızalarda kolay kolay silinmeyecek türden.