Lügat365 kitabından eski kelimelerden bir seçki
ensonhaber.com

Eski kelimelerle aranız nasıl? İyiyse bu haberi çok seveceksiniz, belki de çoğu kelimeyi ilk defa duyacaksınız.

Biz de bunun için kitaptan bazı kelimeleri açıklamalarıyla verdik.

Buyurun...

Teşebbüs

Kolları sıvamak. Açık bir niyetle bir işe girişmek, girişim. Dilimize Arapçadan geçmiştir. Bazı kaynaklarda yapışıp tutma, bırakmama anlamlarına geldiği de rivayet edilmektedir.

Müstehzi

Alay ve aşağılama anlamlarına gelen istihzâ kelimesinden türetilmiştir. Dilimize Arapçadancgeçmiştir. Alaycı ve aşağılayıcı anlamlarında kullanılan kelime, sarkastik mânâsına da yakındır.

Lügat365 kitabından eski kelimelerden bir seçki

İntizar

Bakma ve görme anlamlarına gelen nazar kelimesinden türetilmiştir. Yaygın olarak beddua mânâsında kullanılıyor olsa da yolunu gözleme anlamına gelmektedir.

Havsala

Zihnin bir şeyi anlama ve kavrama yetisi, anlayış... Kuş kursağı ve mide gibi farklı anlamlara da gelmektedir. Ortaya çıkma mânâsındaki husûl kelimesinden türetilmiş olup, dilimize Arapçadan geçmiştir.

Tumturak

Gösteriş. İhtişam. Debdebe. Dilimize Farsçadan geçmiş olan kelime daha ziyâde kulağa hoş gelen kelimelerle konuşma mânâsında kullanılmaktadır.

Mütereddit

Tereddüt eden. Karar vermekte zorlanan, kararsız, dilimize Arapçadan geçmiştir. Gidip gelme, kararsız kalma anlamlarına gelen tereddüt kelimesinden türetilmiştir.

Ergül Tosun

Kitap sayfası için iletişim:

ergul.tosun@ensonhaber.com