Jonathan Swift'ten kendi geleceğine dair notlar
Özel İçerik

İrlandalı yazar Jonathan Swift’in en bilinen eseri, Gulliver’in Seyahatleri, , hem insan doğası hakkında bir taşlama hem seyahat romanları parodisi.

Yeryüzündeki her zeki insanın okuması gereken sekiz kitaptan biri sayılan roman, ilk olarak 1726’da yayımlanmıştı.

Swift’in 1745’teki ölümünden sonra ortaya çıkan belgelerin arasında, yazarın 32 yaşındayken yazdığı bir liste bulunuyor ve yaşlı Jonathan Swift için nasihatler ile kurallar içeriyordu.

İşte yazarın kaleme aldığı o notlar...

Jonathan Swift'ten kendi geleceğine dair notlar

"GENÇ BİR KADINLA EVLENMEYECEĞİM"

"Yaşlandığımda genç bir kadınla evlenmeyeceğim. Gerçekten istemedikleri müddetçe gençlerle vakit geçirmeyeceğim.

Asabi, suratsız ya da şüpheci olmayacağım. Çağın gidişatını, düşünce yapısını, modasını, insanlarını, savaşını, vs. hor görmeyeceğim. Çocuklara düşkün olmayacağım ve yanıma gelmelerini engelleyeceğim."

"AÇGÖZLÜ OLMAYACAĞIM"

"Aynı insanlara tekrar tekrar aynı hikâyeleri anlatmayacağım. Açgözlü olmayacağım. Edebimi bozmayacağım, pislenmemek için kişisel temizliğimden ödün vermeyeceğim. Genç insanların fazla üstüne gitmeyeceğim, gençlikten kaynaklanan budalalıklarını ve zayıflıklarını hoş göreceğim."

Jonathan Swift'ten kendi geleceğine dair notlar

Satın almak için tıklayın:

Sayfa: 360

"BAŞKALARININ ETKİSİ ALTINDA KALMAYACAĞIM"

"Üçkâğıtçı, boşboğaz hizmetçilerin ya da başkalarının sözlerine kulak asmayacağım, etkileri altında kalmayacağım. İsteyenler dışında kimseye gereksiz nasihat vermeyeceğim, başlarını ağrıtmayacağım.

Bu kararlar arasında bozduklarım ya da uymadıklarım olursa beni uyaracak iyi dostlar edineceğim; sonra hatalarımı gerektiği gibi düzelteceğim.

Fazla konuşmayacağım, kendim hakkımda hiç konuşmayacağım. Gençliğimdeki güzelliğimle, gücümle, hanımların ilgisini çekme becerimle, vs. övünmeyeceğim."

Jonathan Swift'ten kendi geleceğine dair notlar

Jonathan Swift

"MİRASIMA GÖZ KOYANLARI SEVMEYECEĞİM"

"Dalkavukluklara kulak asmayacağım, genç bir kadının beni sevebileceğini varsaymayacağım, "et eos qui hereditatem captant, odisse ac vitare" (mirasıma konmak isteyenlerden nefret edecek ve kaçacağım) Olumlu ya da dik kafalı olmayacağım. Bu kuralların hepsine uymayı kafaya koymayacağım; yoksa korkarım hiçbirine uymayacağım."

EVLİLİK YAPMADI

Swift gerçekten de genç bir kadınla evlenmedi. Hatta hiç kimseyle evlenmedi. Ama kendinden on dört yaş küçük Esther Johnson ve yirmi yaş küçük Esther Vanhomright’le ilişkisi akademisyenler arasında hâlâ tartışma konusudur.

Ergül Tosun

Kitap sayfası için iletişim:

ergul.tosun@ensonhaber.com