George Orwell'ın çağdaş klasiği ve fırtınalar estiren romanı: 1984
ensonhaber.com

Doğduğunda kendisine verilen isim Eric Arthur Blair idi. Ancak biz onu George Orwell adıyla tanıdık. Orwell, yazmaya başladığı günden bu yana, yazdıklarıyla tüm dünyayı sarsan isimlerdendi.

2 Dünya Savaşı'nı da görmüştü ve ziyadesiyle umutsuzdu. Bu umutsuzluk ya da şimdi yerine geleceği düşünmek, onun eserlerinde ön plandaydı.

Bu kitabı yazarken Orwell, tüberküloz ile boğuşuyordu. İskoçya’da bir çiftlik evinde huzurla kurduğu cümleler yarım kalacaktı. İlk olarak 1947’de bir boğulma tehlikesi yaşadı. Bu durum hastalığını etkiledi ve sanatoryuma yatırıldı.

Neden 1984

Orwell, 1984 eserini yazarken olayın hangi yıllarda geçmesi gerektiğine karar veremiyordu. Aynı zamanda 1980 ve 1982 tarihlerini de düşünmüştü. Orwell, kitabının adını da “The Last Man in Europe” (Avrupa’daki Son Adam) olarak belirlemişti. Ancak yayıncısı, 1984’ü uygun buldu.

George Orwell'ın çağdaş klasiği ve fırtınalar estiren romanı: 1984

Sayfa: 152

Romanda propoganda faaliyetleri

Orwell, bu yapıtta, propaganda faaliyetlerini eleştiriyordu. Yazmaya başlamadan önce de BBC’de propagandist olarak çalışmıştı.  Kitaptaki Julia karakterinde Orwell'in, ikinci eşi Sonia Brownell’den ilham aldığı düşünülüyordu.

George Orwell'ın çağdaş klasiği ve fırtınalar estiren romanı: 1984

Ünün hissiyatı

En önemlisi bu olsa gerek; Orwell, Hayvan Çiftliği ile yakaladığı ünün hissiyatını yaşasa da ömrü 1984’ün etkisini görmeye yetmedi. Orwell, 1984’ün yayınlanmasından 7 ay sonra hayata veda etti.