Dorian Gray'ın Portresi romanının yazarı Oscar Wilde'nın ölüm yıl dönümü
Özel İçerik

Tam adı O’Flahertie Wills Wilde olan Oscar Wilde, 19. yüzyıl dünya edebiyatının gördüğü belki de en sıra dışı yazardı. Hem edebiyat anlayışıyla hem de özel hayatıyla…

Wilde, 1854'te İrlanda’nın Dublin kentinde entelektüel bir ailede dünyaya geldi. İspanyol yönetmen Brian Gilbert tarafından 1997'de yazarın hayatı  "Wilde" adıyla sinemaya uyarlanmıştır.

Annesi dönemin tanınan şairlerindendi, babası ise ünlü saygın bir göz doktoruydu. Anne, babasının aydın kişilikte olmaları, Wilde’ı daha sonraki zamanlarda edebiyata meyilli kılmıştır. Victorya çağının baskıcı, otoriter politikasına rağmen yazmaya devam eden Wilde üzerinde tartışmalar günümüzde bile devam etmektedir.

HAPİS CEZASI ALDI

Toplum, Wilde'nin eserlerinden çok onun giyim tarzını ve özel hayatını konuşuyordu. Wilde’ın kadınsı kıyafetler giymesi toplumca yadırganmıştır. Ünlü yazar bütün bu eleştirilere kulağını tıkamış, hayatını istediği gibi yaşamıştır. Cinsel kimliği nedeniyle toplumu “ahlaksızlaştırdığı” gerekçesiyle 2 yıl hapisle  cezalandırıldı. (O dönem böyle bir yasa vardı)

Dorian Gray'ın Portresi romanının yazarı Oscar Wilde'nın ölüm yıl dönümü

EDEBİYAT ANLAYIŞI VE HALK KAVRAMI

Aristokrat ailede büyümesine rağmen, edebiyatın ve sanatın halka dönük olmasını savunmuştur. Hayatı boyunca özgürlük fikriyle yaşayan Wilde, Estetik Sanat Anlayışı Akımı çerçevesinde eserlerini yazmıştır. Yazmaya şiirle başlayan Wilde, 1878’de "Revenna" adlı şiirini yayınlamıştır.

Newdigate Ödülü’ne bu şiiriyle değer görülen usta kalem, edebiyata böylece ilk adımını atmıştır. Oscar Wilde, 46 yaşına oyun ve şiir olmak üzere pek çok eser sığdırdı.

Dorian Gray'ın Portresi romanının yazarı Oscar Wilde'nın ölüm yıl dönümü

ESERLERİ...

Vera veya Nihilistler (1880), Padova Düşesi (1883), Lady Windermere’nin Yelpazesi (1892), Ehemmiyetsiz Bir Kadın (1893), Salome (1893), İdeal Bir Koca(1895), Ciddi Olmanın Önemi (1895), Kutsal Metres (1894), Mutlu Prens (1888), Bir Floransa Trajedisi (1894), Ravenna (1878) Reading Zindanı Baladı (1898) gibi eserleri kaleme alan yazar, Londra’da bir otel odasında yoksulluk içinde hayatını kaybettiğinde takvimler 30 Kasım 1900’ü gösteriyordu.

Dorian Gray'ın Portresi romanının yazarı Oscar Wilde'nın ölüm yıl dönümü

TEK ROMAN: DORİAN GRAY'IN PORTRESİ

Oscar Wilde’nin yazdığı tek roman olan Dorian Gray’in Portresi, 1890’da yayınlanmıştır. Roman okuyucularla buluştuğunda oldukça yankı uyandırmıştır. Kitap, övgü almakla beraber eleştirilerin de odağında olmuştur. Yazarın felsefi bir dille kaleme aldığı roman, Wilde’ın en çok okunan ve bilinen eseridir.

Kitap sayfası için iletişim:

Kitap@ensonahber.com.tr