Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için ipucular
DHA

Çocukların okuma ile kelime dağarcığının geliştiğini ve yabancı dil öğreniminin kolaylaştığını aktaran eğitimci Gözde Demirelli, "Düzenli okuma hafızayı güçlendirir, hayal gücünü geliştirir, duygudaşlık kurma becerisinin gelişmesini sağlar. Ayrıca organize olma ve planlama becerilerinin de gelişmesine yardımcı olur. Kitap okuma alışkanlığın gelişebilmesi için çocuk, kitaplarla mümkün olduğunca erken yaşta tanışmalıdır. Daha erken yaşlardan çocuklara hikaye ve masal okunması onu rahatlatacağı gibi kitap sevgisini de aşılar." dedi.

Demirelli, kitap okuma  alışkanlığı için ailelere şu önerilerde bulundu:

"KİTAP FUARLARINDA VAKİT GEÇİRİN"

"Erken dönemden itibaren kitapçılarda, kitap fuarlarında vakit geçirip yaş ve gelişim dönemi özelliğine uygun kitapları seçmesine izin verilmelidir. Kitap okuyan anne babaların çocukları da düzenli bir biçimde okur. Çocuklar kendilerine söylenenleri değil, gözlemlediklerini modeller. Telefon, bilgisayar ve televizyon, kitap okumanın önünde önemli engeller oluşturmaktadır. Aile bilgisayar ve televizyon karşısında geçirdiği zamanı kısıtlayarak çocuğa örnek olmalıdır. Çocuğunuzun odasında veya evinizin bir alanında kitaplık oluşturun. Kitapların her an elinin altında ulaşabileceği bir alanda olmasına özen gösterin.

Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için ipucular

Eğitimci Gözde Demirelli

"ÇOCUKLARA NOTLAR YAZIN"

Çocuklarınıza sık sık notlar yazarak sürprizler yapın. Bunları çantasına, yastıklarının altına vb. yerlere bırakın. Güzel haberleri bu notlardan okuyarak alsınlar böylece okuma-yazmanın bir iletişim yolu olduğunu öğrenmiş olurlar. Bilmediği konularla ilgili araştırmaya teşvik edin. Çocuklarınızın her sorusunu cevaplamayın. Kitaplardan ya da internetten üzerinden araştırma yapıp birlikte okuyun.

Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için ipucular

"OYUNLAR OYNAYIN"

Kelime bulmacaları ve sözel gelişimi destekleyen kutu oyunları oynayın. Okuyarak kurabileceğiniz oyunlar bulun. Okuduğunuz metinde en çok kullanılan kelimeyi bulun, ya da kendi belirlediğiniz kelimeyi arayın. Bunu yarışmaya dönüştürün. Çocuğunuzla okuduğu kitaplar ile ilgili sohbet edin. Bu kitapları size anlatmasını isteyin. Bu durum çocuğunuzu hem teşvik eder, hem de topluluk karşısında konuşma becerisini destekler.

"SEVDİĞİ KİTABI OKUSUN"

Kitap okuma süreleri tamamen çocuğun ilgi alanına ve odaklanma süresine göre belirlenmelidir. Sevdiği kitap türlerine ve ne kadar süre ile kitap okuyacağına çocuğunuzla birlikte karar verebilirsiniz. Çocuğunuzu arkadaşlarına doğum günlerinde kitap hediye etmek veya kendisine kitap almak konusunda özendirebilirsiniz.”

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)