Tolstoy'un etkilendiği ve tavsiye ettiği kitaplar
Özel İçerik

Yazarların verdikleri kitap önerileri ne kadar ciddiye alınır bilemem ama yıllar önce Tolstoy'un önerdiği listede pek çok önemli ismin kitapları var.

Lev Nikolayaeviç Tolstoy, 1891’de bir İngiliz dergisinde En muhteşem 100 kitap başlıklı bir listeyi ve içindekileri görünce sinirlenir ve kendi listesini hazırlamaya karar verir.

Ama bunun ne kadar zor bir iş olduğunu anlaması çok uzun sürmez. Yine de bir Rus yayıncıya yazdığı mektupta, kendisini en çok etkileyen kitapların adını vermeden rahat edemez.

İşte dev yazarın tavsiye kitap listesi...

ÇOCUKLUKTA ( 14 Yaşına kadar)

Eski Ahit. Yaratılış Kitabı, Binbir Gece Masalları.

14 -20 YAŞ ARASINDA

Matta İncili, İtiraflar, J. J. Rousseau,  Yevgeni Onegin, Aleksandr Puşkin, Hırsızlar, Friedrich Schiller, Nikolay Gogol’ün çeşitli kitapları, Vıy, Palto, Nevski Prospekt ve Ölü Canlar, David Copperfield, Charles Dickens, Zamanımızın Bir Kahramanı, Mihail Lermontov.

Tolstoy'un etkilendiği ve tavsiye ettiği kitaplar

Tolstoy

20 - 35 YAŞ ARASINDA

Hermann ve Dorothea, Goethe, Notr Dame’ın Kamburu, Vİctor Hugo,  İlyada ve Odissea, Homeros

35 - 50 YAŞ ARASINDA

İlyada ve Odyssey, Homer (Yunancasından) Sefiller, Victor Hugo, Basrestshire Günlükleri, Anthony Trollopeİ 16. East Lynne, Mrs. Henry Wood. 17. George Eliot’ın romanları.

Tolstoy'un etkilendiği ve tavsiye ettiği kitaplar

50 - 63 YAŞ ARASINDA

Bütün İnciller (Yunancalarından) Yaratılış Kitabı (İbranicesinden), İlerleme ve Yoksulluk, Henry George, Düşünceler, Blaise Pascal, Epictetus, Konfüçyus, Büyük İnisiyeler, Eduard Schure, Tao Te Ching, Laozi.

Ergül Tosun

Kitap sayfası için iletişim:

ergul.tosun@ensonhaber.com