Saçınızın yavaş uzamasının olası 8 nedeni
Özel İçerik

Hemen hemen herkes uzun ve güzel saçlar ister. Ne yazık ki çoğumuz yıpranmış, kırılgan, ince, gri ve kısa saçlara sahibiz. Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme, kötü çevre koşulları ve yetersiz saç bakım rutini gibi yaygın nedenlerin yanı sıra, saç sorunlarına yol açan başka faktörler de vardır.

Saç büyümenizin durgun olduğunu düşünüyorsanız, bunun olmasının birçok nedeni vardır. Yavaş saç büyümesine neden olan bazı şeyler, saç sağlığınızı riske atan yaşam tarzı alışkanlıklarınızla ilgili olabilir. İşte, saç uzamasını yavaşlatan nedenlerden bazıları;

Saçınızın yavaş uzamasının olası 8 nedeni

1. TİROİD SORUNLARI

Eğer tiroid hastasıysanız, saç kaybı da dahil olmak üzere birçok sağlık problemiyle karşılaşıyor olabilirsiniz. Şiddetli ve uzun süreli hipotiroidizm, normal saç büyüme hızınızın yavaşlamasına veya daha fazla saçın dökülmesine neden olabilir. Çünkü tiroid, tiroid beziniz yeterli hormon üretmediğinde veya çok miktarda hormon ürettiğinde ortaya çıkan bir durumdur.

2. AŞIRI STRES

Hepimiz günlük olarak stresi tetikleyen olaylarla uğraşıyoruz. Stres baş ağrısına, yorgunluğa ve uyku eksikliğine neden olmasının yanı sıra saçınızın sağlığını da etkileyebilir. Stres, saç köklerinin yeni saç telleri üretmeyi durdurduğu bir duruma neden olabilir. Bu, saçınızı tararken veya yıkarken hızlı saç dökülmesine neden olabilir.

3. YAŞLANMA

Yaş, saç dökülmesinde büyük rol oynayabilir, ancak herkes yaşla birlikte saç dökülmesi yaşamaz. Yaşlanma saçınızı birçok yönden etkiler. Örneğin, saçınızın uzama hızını yavaşlatır, onları gri veya beyaza çevirebilir ve saçların incelmesine de neden olabilir. Ayrıca, yaşlandıkça, şekillendirme, ağartma, kötü beslenme alışkanlıkları ve fiziksel sağlık dahil olmak üzere tüm yıpranma ve yıpranma nedeniyle saçlarınız zayıflar.

4. HORMONAL DENGESİZLİK

Kadınlarda saç büyümesinde veya dökülmesinde ani bir artış, genellikle kadınlarda doğal olarak bulunan androjen olarak bilinen erkek hormonlarının dengesizliğinden kaynaklanır. Tiroid, plikistik over sendromu, menstrüasyon, menopoz ve hamilelik gibi hormonal problemler, hormonal dengesizliğe neden olabilen nedenlerdir ve bu da büyük saç dökülmesine neden olur.

Saçınızın yavaş uzamasının olası 8 nedeni

5. GENETİK YATKINLIK

Yaş gibi, genleriniz de saçınızın çıkmamasının nedeni olabilir. Uzun, sağlıklı ve parlak saçlarla sahipseniz, fazla bir şey yapmamanıza rağmen, genlerinize teşekkür etmelisiniz. Bununla birlikte, bu genlere sahip değilseniz, muhtemelen saç uzama sorunlarından muzdaripsinizdir.

6. BESLENME EKSİKLİKLERİ

Vitamin ve mineral eksikliği, kısıtlı saç büyümesi ve saç incelmesi gibi ciddi saç sorunlarına yol açabilir. Demir, protein, biotin ve çinko gibi besinler sağlıklı saçlara katkıda bulunur. Bununla birlikte, bu temel besinlerde eksikseniz, saç sorunları riskiniz yüksektir.

7. SAÇ ŞEKİLLENDİRME ÜRÜNLERİ

Saçınızı şekillendirmek için kullanılan kimyasal işlemler, ürünler ve bu işlemlerin sıklığının, saç sağlığı ve büyümesi üzerinde büyük etkisi vardır. Saçınızı fazla işlemek ve şekillendirmek kırılmalara ve hasarlara yol açabilir, bu nedenle saçlarınız aynı uzunlukta kalırsa bu alışkanlıkları değiştirmeniz gerekir.

8. YIPRANMIŞ SAÇLAR

Ağır hasar görmüş saçlar, bölünmüş uçlar ve ısı hasarı geri döndürülemez. Kırık uçlarla hiçbir şey yapamayacağınız için, daha fazla saç kırılmasına neden olmalarını engellemenin tek yolu onları kesmektir. Saç uçlarının kırılmasını önlemek için saçınıza yeterince özen göstermelisiniz.