İngiltere'de Brexit kararı bakanları istifaya götürdü
ensonhaber.com

İngiltere'de AB ile hükümet arasında süren Brexit görüşmeleri olumlu yönde gerçekleşti. Brexit konusunda mutabakata varan AB ile İngiltere'de birlikten ayrılmak için geri sayım başlarken, AB'den ayrılma konularından sorumlu olan İngiltere'de Brexit Bakanı Dominic Raab istifa etti.

GEREKÇE ANLAŞMA

Dominic Raab istifasına gerekçe olarak AB ile varılan anlaşmayı gösterdiği belirtildi. Raab, aynı paylaşımında "AB ile anlaşmamız için önerilen şartları destekleyemem" ifadesine yer verdi

Anlaşmanın bakanlar arasındaki "uzun ve ayrıntılı" bir tartışmanın ardından onaylandığını belirten Başbakan May, "Kesinlikle inanıyorum ki bu (anlaşma) İngiltere'nin bütününün çıkarlarına en uygun olanı" demişti. Raab AB'nin sunduğu şartları desteklemediği, parlamentoda süren görüşmelerde de açıkça belirtiyordu.

İngiltere'de Brexit kararı bakanları istifaya götürdü

İŞ VE EMEKLİLİK BAKANI'NDAN İSTİFA

Brexit çatlağının baş gösterdiği ülkede Brexit Bakanı Dominic Raab'ın AB ile varılan anlaşmayı gerekçe göstererek istifa etmesinin üzerine İş ve Emeklilik Bakanı Esther McVey'de istifa etti.

İngiltere'de Brexit kararı bakanları istifaya götürdü

KUZEY İRLANDA'DAN SORUMLU DEVLET BAKANI İSTİFA ETTİ

Kuzey İrlanda'dan Sorumlu Devlet Bakanı Shailesh Vara da tıpkı Brexit Bakanı Dominic Raab ve İş ve Emeklilik Bakanı Esther McVey gibi Brexit anlaşmasını gerekçe göstererek istifa etti.

BREXİT DEVLET BAKANI DA BIRAKTI

Brexit Bakanı Dominic Raab, İş ve Emeklilik Bakanı Esther McVey, İş ve Emeklilik Bakanı Esther McVey'in ardından Brexit Bakanlığında Devlet Bakanı Suella Braverman da istifalarını verdi.

"UMARIM BAŞKA BAKAN İSTİFA ETMEZ"

İngiltere Başbakanı Theresa May'in 5 saatlık bir kabine toplantısından sonra kabul edildiğini açıkladığı Brexit anlaşmasına birçok bakan karşı çıkıyor.

Raab'ın istifası sonrası açıklama yapan İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, "Bu anlaşma ulusal çıkarlarımıza uygun" dedi. Her anlaşmada karşı görüşler olabileceğini savunan Hancock, "Umarım başka bakan istifa etmez" temmenisinde bulundu.

HÜKÜMETTEN İLK AÇIKLAMA

Brexit süreci sebebiyle yaşanan istifa depreminin ardından Başbakan Theresa May'den ilk açıklama geldi.

Theresa May, "Avrupa Birliği'nde kalma seçeneğini değerlendirmeyeceğiz" dedi. İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesinin AB'den çıkışını öngören plana Kabine üyelerinin destek verdiğini açıklamıştı.

MAY PARLAMENTODA GÜVENOYU ALAMAYABİLİR

İngiliz Parlamentosu'nda en az 48 milletvekilin AB ile yapılması planlanan Brexit anlaşmasına güvenoyu vermeyeceği belirtiliyor.

STERLİN ÇÖKTÜ

Bakanların istifa açıklamalarının ardından Sterlin'de büyük bir değer kaybı yaşandı. Raab'ın açıklaması sonrasında sterlin 7.10 seviyelerinden 6.90'lara kadar geriledi.

AB BREXİT İÇİN TARİH VERDİ

Geçtiğimiz saatlerde AB Brexit için tarih vermişti.  AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Brexit anlaşmasını tamamlamak ve resmi hale getirmek için 25 Kasım'da AB Liderler Zirvesi yapılacak" demişti.

İngiltere 23 Haziran 2016'da yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almıştı.