Van'da çöpten 35 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacak
DHA

Türkiye'de kaçak elektrik kullanımıyla gündeme gelen Van, yine bir elektrik haberiyle gündeme geldi.

Bu seferki haber ise üretim üzerine....

Van Büyükşehir Belediyesi, günde bin ton katı atık yakılarak 4 megawat civarında enerji üretilecek tesisin açılışını yaptı.

Kent merkezi ve civar ilçelerden toplanan katı atıklar daha önce vahşi depolama şeklinde Van-Özalp karayolu üzerindeki araziye gelişi güzel dökülürken, insan ve çevre sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyordu.

Bunun üzerine harekete geçen Van Büyükşehir Belediyesi'nin, çöp depolama bölgesine kurduğu modern katı atık bertaraf ve enerji üretim tesisi ile hem çöpler bertaraf edilecek hem de çöpten enerji elde edilecek.

Van'da çöpten 35 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacak

MALİYETİ 137 MİLYON LİRA 

2018 yılında sözleşmesi imzalanan tesisin, 137 milyon liraya mal olduğu ve tamamlanmasıyla birlikte 35 bin hanenin enerji ihtiyacının karşılanacağı belirtildi. Açılışta konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, daha önce çöpü vahşi olarak depolanan tek ilin Van olduğunu, bundan sonra çöplerin yeni açılan tesisle bertaraf edileceğini söyleyerek, bundan da enerji üretileceğini belirtti.

Van'da çöpten 35 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacak VİDEO

HEM ÇEVRECİ HEM KAZANÇLI

Vali Bilmez, vahşi çöp depolama alanının patlama aşamasına geldiğini ancak bu soruna yeni tesisle çözüm bulunduğunu söyleyerek şöyle konuştu: "3 milyon metreküp bir alana yayılan bir vahşi depolama alanımız vardı. Bu alanda bulunan çöpümüz artık patlama noktasına gelmişti. Çıkardığı gaz ile havayı bozarken, yer altına sızan sularla Sıhke ve Van Gölü'nü kirletiyordu. Bu alanın kurtarılması için bir proje hazırlandı ve bugün açılışını yapmak için bir araya geldik. Yeni tesisle hem çöpleri bertaraf edeceğiz hem de enerji üretimi yapacağız. Çöpün üstü kapatıldı, duman çıkaran ve kötü koku yayan bir manzara olmayacak. Biz tüm bunları yaparken, çöpten de belediye bütçesine para kazandıracağız. Yaptığımız hesaplamalarla 25 yılda belediyemize 80 milyonun üzerinde bir gelir elde edeceğiz."

Van'da çöpten 35 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacak

Van'da çöpten 35 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacak

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)