Soylu: Ehliyeti, kimlikteki çipe yükleyeceğiz
DHA

Türkiye, kimlik kartlarıyla ilgili yeni bir döneme geçiyor. Konuyla ilgili açıklama, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan geldi.

Bakan Soylu, "Ehliyetimizi artık yanımızda taşımamız gerekmeyecek." diyerek ehliyeti, kimlikteki çipe yükleyeceklerini duyurdu.

Kanal D canlı yayınında açıklamalarda bulunan Soylu, yine kredi kartlarından uygun olanları kimliğe yükleyeceklerini, ayrıca elektronik imzanın da burada yer alacağını açıkladı. Soylu, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

KİMLİK KARTI, BANKA KARTI VE EHLİYET BİR ARADA

"Yeni kimlik kartımızla birlikte banka kartımız ve ehliyetimiz tek kartta birleşmiş olacak. Artık ehliyetimizi yanımızda taşımamız gerekmeyecek. Yakın zamanda Türkiye'ye bunu müjdeleyeceğiz. Ehliyeti bunun üzerine yükleyeceğiz. Ehliyeti jandarma-polis bakmak istediğinde çipe dokundurmuş olacak. Yeni kimlik kartımız SGK ve e-imza hizmeti de sunacak."

Bakan Soylu: Ehliyeti, kimlikteki çipe yükleyeceğiz VİDEO


Soylu: Ehliyeti, kimlikteki çipe yükleyeceğiz

"SİBER AY" PROGRAMI BAŞLATILACAK

İçişleri Bakanı Soylu, sosyal medyadaki manipülasyonlara dikkat çekerek, Siber Suçlar Dairesi'nin içerisinde "Siber Ay" adlı yeni bir program başlatılacağını, bu programın özellikle çocuk ve gençleri siber suçlardan koruyacağını söyledi ve şu şekilde konuştu:

"Siber suçlarla mücadele birimlerimizle gurur duyabilirsiniz. Türkiye'de olup da bir hakareti, bir kumarı, terörü veya çocuk istismarını, eskort, yasa dışı silah satışı... Türkiye'de olup da arkadaşlarımızın bulamama ihtimali çok zayıftır. 15 Temmuz'la alakalı, 15 Temmuz'un bize getirdiği, mecbur ettiği en önemli şey siber suçlarla mücadeledir. Birçok ülkeye ders verdiğimiz bir merkezimiz var. Yüzlerce arkadaşımız var. Müthiş bir performans sergiliyorlar.

Bir yenilikten daha bahsedeceğim. Siber Suçlar Dairemizin içerisinde 'Siber Ay' diye, özellikle çocuk ve gençlerimizi siber suçlardan korumak için yeni bir program başlatılıyor. Bunu da ilk burada anlatıyorum. Gençlerimize çocuklarımıza musallat olanlara gerekli cevabı verecekler.

"FBI, CIA DÜZEYİNE GELDİK"

Gürcistan'dan Ukrayna'ya kadar, en son Arjantin'de bir suçluyu yakalattık. İhbarları bizim için emirdir. Biz takip ederiz. 'Acaba ben ne yapacağım' diye tedirginlik içinde olmasınlar.

Sadece salgın döneminde 12 bin hesap belirledik. Endişeye sevk eden, yalan yanlış... Bunların önemli bir bölümü yurt dışında. Bunların yüzde 60'ı FETÖ, yüzde 20'nin üzerinde PKK hesapları. Bunun bilinci içerisinde hareket ediyoruz. Amerika'da FBI, CIA düzeyine geldiğimizi söyleyebilirim.

TERÖRLE MÜCADELE

Biz insanız. Geçmişimizden dersler alarak yaşıyoruz. Devletler de öyledir. Devletler de insanlar gibidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, geçmişte birçok konunun kamburunu taşımak durumunda kalmıştır. Onlardan biri de terördür.

Terörden kurtulmak lazım. Bunun için de toplu bakışa ihtiyaç vardır. Türkiye terörden kurtulmak için çaba sarfediyor. İran-Irak-Suriye sınırından gelen saldırıları engellemek için çalışmalar yaptı Türkiye.

Metehan'a nasıl bakılıyorsa, Osmanlı'nın kuruluşu nasıl değerlendiriliyorsa, Mustafa Kemal Atatürk'ün mücadelesi nasıl değerlendiriliyorsa da yıllar sonra 'Ne yaptı Türkiye de buraya geldi' diye Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik de değerlendirmeler üniversitelerde yapılacak. Sınırlarımızdaki güvenlik sistemimiz, gece görüş kameralarına kadar olmasaydı bunlar sağlanabilir miydi?

"SİLAHIMIZI BİZ ÜRETİYORUZ"

Artık mühimmatımızı, silahımızı biz üretiyoruz. İnsansız Hava Araçları'na taktığımız kameraları biz üretiyoruz. Milyarlarca dolar vermiyoruz artık. Yarın tankımızı biz üreteceğiz. Tüm bunları yaptığınız anda eliniz güçlü oluyor.

Terör örgütüne, alan baskısı ile hayat şansı bırakmıyoruz. Legal görünümlü illegal yapılar, dernekler, sivil toplum örgütler... Bunlarla terörün bağını kesiyorsunuz. Biz suçluların yaklaşık 6.5 milyon kişinin yüz bilgilerini, tüm biyometrik verilerini kameralara yükledik. Aradığımız hangi suçlu varsa bir yerde gözümüze çarpıyorsa, biz onu yakalayabilme kabiliyetine sahibiz.

Dağdan, mağaralardaki mücadeleden şehirdeki güvenliğe kadar. Kahramanlarımız; Haftanin'de ne işleri var? Metina'da Zap'ta ne işleri var? Çünkü yıllarca bu hattın içerisinden Türkiye'ye sızdılar. Türkiye büyük bir fedakarlık ortaya koyuyor. Bu bizim istikrarımızı, turizmimizi, akademimizi şekillendiriyor. Türkiye toplam bir program uyguluyor. Bunda insanlık, tarım, komşularla iyi ilişkiler, medeniyetimizin insanlarla buluşturulması var.

Soylu: Ehliyeti, kimlikteki çipe yükleyeceğiz

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE

Burada bir dertle karşı karşıyayız. Doğal uyuşturucu doğudan, sentetik uyuşturucu ise batıdan... Transit geçişin olduğu bir ülkeyiz. Dünyadaki eroinin yüzde 50'si, Avrupa'daki eroinin yüzde 70'ini biz yakalıyoruz. Avrupa hiçbir şekilde bize katkı koymuyor.

18 vilayetimizde kanalizasyonlardan aldığımız sularla birlikte, dünyada böyle bir şey yok, her çeyrekte bir o illerde uyuşturucu kullanımı artmış mı artmış mı bunu takip ediyoruz. Her uyuşturucu kullanan anket yapıyoruz. Metruk evleri yıkmamız bedava değil. 78 binini yıktık. Uyuşturucu en çok evlerde daha sonra ise metruk binalarda daha sonra ise araçlarda kullanılıyor.

Teknolojiyi en üst noktada kullanıyoruz. Büyük bir çaba sarfediyoruz. Kendimi ihbar edeyim, size bir şey söyleyeyim. Uluslararası İşkenceyi Önleme Komiktesi gelir. Onlara dosyaları açarız, insanları dinlerler. Türkiye'de 2019'da bir tek işkence vakası bulamadılar. 'Kötü muamele yakaladık' dediler, o kişiler de uyuşturucu satıcısı çıktı. Hani ben 'Uyuşturucunun ayağını kırın' dedim ya... Uluslararası rapora da girmiş oldu.

56 bin uyuşturucu satıcısı şu an cezaevlerinde. 15 Temmuz'dan bugüne kadar Türkiye'de 933 organize suç örgütü çetesini çökerttik. Bunun 25 tanesi ulusal ölçekte.

Soylu: Ehliyeti, kimlikteki çipe yükleyeceğiz

KADINA YÖNELİK ŞİDDET

Dünya ölçeğinde, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve eşlerinin ortaya koyduğu iradeyle dünyada görülmemiş bir üslup, yöntem ile bu mücadeleyi toplumsallaştırabilmek için çaba ortaya koydular.

6284 kanununu ortaya koyduk. Fiiliyatta ve takipte bazen sıkıntı yaşıyoruz. Aile içi şiddet konusunda gelişmiş ülkelerin aşağısındayız. Biz bir tek şiddeti de kabul etmiyoruz. Örfümüze, geleneğimize, dinimize uygun değil bu.

Biz üzerimize düşen görevleri yapıyoruz. Her karakolda aile içi şiddetle mücadele birimi kurulması... Çoğunu kurduk. Bu yıldan itibaren 111 bin personelimizi eğittik salgın olmasına rağmen. Kadın cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 155'ten 106'ya düştü. Elektronik kelepçeleri yaygınlaştırdığımızda yetkinliğimiz daha da artacak.

Burada bir itirazım var. Birtakım marjinal organizasyonlar, Türkiye'deki aile içi şiddetin, Türkiye'yi kötülemek, daha karanlık bir noktaya taşımak için katkı koymaktan, 'Biz ne yapabiliriz' demekten ziyade sürekli suçlayıcı bir yöntem izliyorlar.

Oluşturduğumuz tüm teknolojilerle, Türkiye'deki bu meseleyi sıfıra indirmek bizim görevimiz. Aile içi şiddeti sona erdireceğiz. Türkiye dünyaya örnek ülke olacaktır bu konuda. Doğru yoldayız ve doğru sonuçlar alıyoruz.

Toplumsal takibi yapabilmek için KADES uygulamasını yaptık. Büyük ilgi gösterildi. 458 bin kişi bu uygulamayı indirdi. Şu ana kadar 31 bin 800 civarında ihbar geldi. Bunların yüzde 50'sinin üzerindeki doğru ihbar. Yaklaşık 4 dakika içerisinde gidiliyor ve biz birçok konuyu bununla engelledik. Bunu tüm dünyaya bedava veriyoruz. Kadınlarımız tarafından bu uygulamanın indirilmesi gerekiyor.

HAYVAN HAKLARI

Salgın döneminde sokak hayvanlarıyla ilgilenenlerle iyi bir irtibat kurduk. Sokak kısıtlaması olduğunda onlara serbest yaptık, takviyeler yaptık. Bu işe yönelik empati kurdum. Özellikle burada çok önemli ilgilenen kesim var. Bir gece bir yerde denetim yaparken orta yaş üzerinde bir büyüğümüzü çevirdiler. 'Nereden geliyorsun?' dedim. 'Ben hakimim. Köpeklerim var, onları beslemeye gittim' dedi. Gece saat 12.00... Bunu anlamalıyız. Devleti yönetenler olarak bizler daha iyi anlamalıyız.

Adalet Bakanlığımız hayvan yasaları ile ilgili çalışıyor, biz de destek veriyoruz. Onun yanı sıra biz ondan önce bir adım atalım dedik. Hem polis, hem jandarmada hayvan haklarını koruma birimleri oluşturuyoruz. 10 gündür arkadaşlarımız buna çalışıyor. Çok yakın bir zamanda polis merkezlerimizde de bu konuda da çok önemli bir adım atacağız. Çok ihbar geliyor bana. Horoz, köpek dövüşü yapılıyor. Tüm bunları ortadan kaldırabilecek, anı anına takip edilecek emniyet ve jandarmada bir birim kuruyoruz.

UZMAN ERBAŞLAR

Süreç devam ediyor bu konuda. Tüm eğitimlerimizi erteledik salgın nedeniyle. Biraz sabırlı olmalarını istiyorum.

BAKAN SOYLU'NUN BİR GÜNÜ

Gece 01.00'de eve geldiğimde, hanım 'Erken gelmişsin.' diyor. Gece 03.00'e kadar istihbarat, günün notları... 600 mesaj telefon gelir bana günlük. Bir kısmının acil karşılanması gerekiyor. 1400-1500 Whatsapp mesajı geliyor. Bunların hepsini görmek zorundayım. Günlük toplantılarımız var. 20-30 kriz yönetiriz günde. Sadece bana gelen telefonlara bakan 10 arkadaşımız var. Bu uzun yıllardan beri böyle devam ediyor. 94 yılında telefon aldım, sonu da 94 zaten. 26 yıldır telefonumu değiştirmedim.

Ben bunu bir sorumluluk olarak görüyorum. Hanım olmasa yok olurum. Çocukların yanına, İstanbul'a gidiyor bazen. 24 saat, 48 saat yorgunluğu yaşıyorum. Birbirimize çok destek oluyoruz. Daha doğrusu o bana oluyor. Bu konuda ara sıra gece filmler izliyoruz, sohbetler yapıyoruz. Hayatımın en özel anı, anları onunla geçirdiğim, dertleştiğimiz, stresimi, yoğunluğumu alan anlardır. Bizim hanım kitap kurdudur. Sayfalar dolusu okur. Çoğu zaman 3'te, 4'te kalır. Okuduklarından bana anlatır sabahın deminde. Onlardan da besleniyorum. Ciddi bir katkısı da var bana.

MASKE TAKMAYANA CEZA

Pazar gününe kadar 'Maske takın' diye uyarı yapacak arkadaşlarımız. Pazartesi sabahından itibaren ceza kesilecek. Önlemler kapsamında asker uğurlaması yapılmayacak. 5 ay çocukları askere uğurlamayalım ya. En büyük uğurlama Ayet-el Kürsi'dir."

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)