Şehir hayatından kaçarak Burdur'da çiftliğe yerleşti
AA

İstanbul'da 10 yıl yöneticilik yapan Berma Aydın Arabacı'nın yeni hayatı herkesi şaşırttı.

Burdur'un Bucak ilçesine yerleşen 45 yaşındaki Arabacı, gıda atıklarından elde ettiği gübreyle meyve ve sebze yetiştiriyor.

UZUN YILLAR YÖNETİCİ OLARAK ÇALIŞTI

Halkla ilişkiler ve reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra bir süre çeşitli alanlarda deneyim kazanan Arabacı, kurumsal iletişim ve reklam ajansı sektöründe idari işler yöneticisi olarak çalıştı.

Girişimci olmaya 2012'de karar veren ve KOSGEB desteğiyle reklam ajansını kuran Arabacı, aynı zamanda iş dünyası için dergi çıkarmaya başladı.

Şehir hayatından kaçarak Burdur'da çiftliğe yerleşti

GİRİŞİMCİLERİN HAYATINDAN ETKİLENEREK YENİ BİR SAYFA AÇTI

Dergisi için röportajlar yaptığı dönemde, kırsalda farklı tarım projeleri geliştiren girişimcilerin hikayelerinden etkilenen Arabacı, hayatında yeni bir sayfa açmaya karar verdi.

Sürdürülebilir tarım ve ekolojik tasarımla ilgili eğitimler alan Arabacı, okuduğu ikinci üniversitede tarım bölümünü bitirdi.

Arabacı, bir yıldır hayallerini gerçeğe dönüştürdüğü Dutalanı köyündeki 20 dönümlük arazide, gıda atıklarını fermente ederek ürettiği doğal gübreyle incir, zeytin, badem, nar, üzüm, sebze ve meyve üretimi yapıyor.

Şehir hayatından kaçarak Burdur'da çiftliğe yerleşti

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM UYGULAMALARINI HAYATA GEÇİRİYOR

Eşiyle köyde tarım yapan Arabacı, öğrendiği sürdürülebilir tarım uygulamalarını hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. "Permakültür tasarımcı eğitimi" aldığını anlatan Arabacı, gıda ve evsel atıklardan gübre yapmanın sürdürülebilir tarımda en dikkat çekici yöntemlerden olduğunu belirtti.

Arabacı, evde yemek yaparken çıkan soğan, domates, patlıcan ve yumurta gibi besinlerin kabuklarını gıdaya uygun özel bir kovada 15 gün mayalandırdığını, bitkisel atıkları bir nevi turşuladığını dile getirdi.

"ÇEVREYE ZARAR VERMEDEN YAPIYORUZ"

Gıda atıklarını çöp olarak görmediğini vurgulayan Arabacı, "Hem toprağın işlevini kolaylaştırıyoruz hem de bunu çevreye zarar vermeden yapıyoruz. 'Sağlıklı topraklarda sağlıklı gıdalar yetişir' anlayışıyla topraktan gelen sebzeyi, meyveyi kompost yaparak toprağa besin olarak geri veriyoruz. Gıda atığı gübresiyle yetişen sebze ve meyveler daha sağlıklı, vitaminli ve mineralli oluyor. İşimi büyütmek istiyorum. Bunun için büyük çaba gösteriyoruz" dedi.

Toprakla uğraşmanın kendisini rahatlattığını, iş stresinden uzak, doğayla iç içe yaşam sürdüğünü anlatan Arabacı, hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti.

Şehir hayatından kaçarak Burdur'da çiftliğe yerleşti

"BURADA ÇOK MUTLUYUM"

Arabacı, Dutalanı köyünün doğasına hayran olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İçimde hep çocukluğumda yaşadığım doğaya dönmek vardı. Buraya aşık oldum ve buraya aitmişim gibi hissettim. Bu küçük orman köyünde daha mutluyum. İnsanın doğadan ayrılmaması gerekiyor. Biz ne zaman ağaçlardan, doğadan bağlantımızı kopardıysak o zaman hastalıklar baş göstermeye başlıyor.

"ŞEHİR HAYATI ÇOK STRESLİ"

Şehirde bol bol stres var. Yaşamak için çalışmıyorsun, çalışmak için yaşıyorsun. Ömrünün yarısı trafikte geçiyor. O stresi yaşamaktansa burada ormanın içinde doğaya hizmet ederek hayatımı sürdürmeyi tercih ederim. Geride doğaya faydalı olduğum bir iz bırakmak istiyorum. Uyguladığım yöntemleri çevremdeki çiftçilere anlatmaya, onlara da öğretmeye çalışıyorum"

Şehir hayatından kaçarak Burdur'da çiftliğe yerleşti

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)