Reklam panosu altında ölümün gerekçeli kararı açıklandı
DHA

Karatay ilçesinde, 30 Ocak günü büyük bir acı yaşandı.

5 YAŞINDAKİ MUHAMMED 16 GÜN SONRA HAYATINI KAYBETTİ

İkiz kardeşi Ömer Faruk, ağabeyi İsmail, ablası Zeynep ve annesi Sakine Karabakan ile markete giden Muhammed Emir Karabakan'ın üzerine, kaldırıma bırakılan reklam panosu devrildi.

500 kilogram ağırlığındaki panonun altından ağır yaralı kurtarılan Muhammed Emir, hastaneye kaldırıldı ancak 16 gün sonra hayatını kaybetti.

Reklam panosu altında ölümün gerekçeli kararı açıklandı

İŞ YERİ SAHİBİ BİRİNCİ, BELEDİYE İKİNCİ DERECEDE KUSURLU

Acı olaydan sonra başlatılan soruşturma kapsamında düzenlenen bilirkişi raporunda, iş yeri sahibi Taha Süleyman B., 'Büyükşehir Belediyesi Kanunu' kapsamında çıkarılan 'Şehir Estetiği Yönetmeliği' gereği işletmesinin önüne diktiği tabelasından sorumluğu olduğu belirtilerek, yerinden sökülen tabelayı zarar vermeyecek şekilde yerinden kaldırmadığı ve gerekli tedbirleri almadığı gerekçesiyle 'Birinci derecede asli kusurlu' bulundu.

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesi de 'Belediye Zabıta Yönetmeliği' gereği, tabela söküldükten sonra denetim sorumluluğunu yerine getirilmedikleri, uygulanan kararların sonuçlarını takip etmedikleri gerekçesiyle 'ikinci derecede asli kusurlu' sayıldı.

Bilirkişi raporunda; Muhammet Emir'in, sökük ve açıkta olan panonun oluşturacağı tehlikeleri idrak etme yaşında olmadığı bildirilerek, kusursuz olduğu kaydedildi. Mahkeme tarafından ikinci kez istenen bilirkişi raporunda da iş yeri sahibi yine asli, belediyeler tali kusurlu bulundu.

Reklam panosu altında ölümün gerekçeli kararı açıklandı

15 BİN LİRA PARA CEZASI VERİLDİ

Konya 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde 5 Eylül'de görülen karar duruşmasına; tutuksuz sanıklar zabıta memurları Hüseyin Ö. (60), Abdullah F. (59) ve Mehmet Ö. (52) ile kazada hayatını kaybeden Muhammet Emir'in babası Cemalettin Karabakan ve avukatlar katıldı. 
Mahkeme, son savunmaların ardından tutuksuz sanık Taha Süleyman B.'yi 'taksirle ölüme sebebiyet verme' suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırdı. Cezayı 15 bin 200 lira para cezasına çevirerek, 24 eşit taksite böldü. Sanık zabıta memurlarını da 1'er yıl 8'er ay hapis cezasıyla cezalandırdı. Bu cezalar da 12 bin 100'er lira para cezasına çevrildi.

GEREKÇELİ KARAR AÇIKLANDI

Mahkeme heyeti, detaylı gerekçeli kararını açıkladı. Gerekçeli kararda; hayatını kaybeden Muhammed Emir Karabakan'ın, yerinden sökülmüş olan tabelanın yanından geçerken sökük ve açıkta bulunan tabelanın oluşturacağı tehlikeleri idrak edemeyecek yaşta olduğundan olayda kasıt ve kusuru bulunmadığı belirtildi.
Mahkeme, sanıklara verilen para cezasının gerekçesini ise "Savcılık aşamasında alınan bilirkişi raporu ve yargılama sırasında alınan bilirkişi heyet raporlarının birbiri ile uyumlu olması ve aralarında çelişki bulunmaması nedeniyle, her iki raporun kanun ve yönetmelik hükümlerine dayanarak belirledikleri ve gerekçelendirdikleri kusur oranları mahkememizce de olayın oluşuna uygun ve yeterli görülmüştür. Buna göre tüm sanıkların, Muhammed Emir Karabakan'ın ölümüne taksirle neden olmak suçundan kusur oranlarının derecesi de gözetilerek cezalandırılmasına karar verilmiş, sanıkların işlediği suçun taksirle suçlardan olması, sanıkların geçmişi ve suçun işlenmesindeki özellikler göz önüne alınarak verilen hapis cezaları paraya çevrilmiştir." denildi.

Reklam panosu altında ölümün gerekçeli kararı açıklandı

İSTİNAF MAHKEMESİNE BAŞVURDULAR

Karara itiraz eden Karabakan Ailesi ise avukatları aracılığıyla, kararı istinaf mahkemesine taşıdı. Baba Cemalettin Karabakan, "Bu ceza ailesi olarak ne bizi ne de kamuoyunu tatmin etti. Karara itiraz ederek, istinaf mahkemesine bavşurumuzu yaptık. İnşallah bu karar bozulacak ve hak eden cezasını alacak." diye konuştu.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)