Pekcan: Çin'e önemli ihracat potansiyelimiz var
İHA

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Çinli mevkidaşı Zhong Shan ile telekonferans yöntemiyle görüştü.

Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede, ikili ticaret ilişkileri, ticaretin dengeli bir yapıya kavuşturulması, KEK gündemleri, yerel paralarla ticaret, Kuşak ve Yol girişimi, e-ticaret, Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatı gibi konular ele alındı.

Bakan Pekcan, konuşmasının başında, Çin’de koronavirüs salgını sebebiyle yakınlarını kaybeden ailelere başsağlığı dileklerini iletirken, Vuhan’da ve Çin’in diğer bölgelerinde hayatın normalleşme sürecine geçmesi ülkenin bu konudaki başarısının önemli bir göstergesi olduğunu söyledi.

İKİLİ TİCARET HACMİ 21 MİLYAR 854 MİLYON DOLARA ULAŞTI

Türkiye ile Çin arasında 2001 yılında 1.1 milyar dolar olan ikili ticaret hacminin, 2019 yılında 21 milyar 854 milyon dolara ulaştığına dikkati çeken Pekcan, ancak Çin’in 2019 yılında Türkiye’nin dış ticaret açığı verdiği ülkeler içerisinde yüzde 20.8 ile ikinci sırada yer aldığını kaydetti.

Pekcan: Çin'e önemli ihracat potansiyelimiz var

HEDEF, ÇİN'E DAHA YÜKSEK KATMA DEĞERLİ İHRACAT

Pekcan, Türkiye ile Çin arasında ikili ticaretin daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasını istediğini belirterek, “Çin’e daha yüksek katma değerli ihracatı mümkün kılarak, ikili ticaretimizi daha sürdürülebilir ve dengeli bir yapıya kavuşturmak istiyoruz. Bu kapsamda ayakkabı, hazır giyim ürünleri, seramik materyalleri, zeytinyağı, bazı tarım ürünleri gibi birçok ürün grubunda Çin’e önemli ihracat potansiyelimiz olduğunu tespit ettik." dedi.

Pekcan: Çin'e önemli ihracat potansiyelimiz var

"ÇİN İLE İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ" MESAJI

Ayrıca, Çin’in hangi ürünleri Türkiye’den tedarik edebileceğine yönelik olarak Bakanlığın bünyesinde bir çalışma yaptıklarını dile getiren Pekcan, "Bu çerçevede Çin’in özellikle motorlu taşıt aksam ve parçaları, medikal ekipmanlar, elektrikli-elektriksiz makinalar, bazı tarım ürünleri başta olmak üzere belirli ürün tedariklerini Türkiye’den kaliteli ve uygun koşullarda yapabileceğini düşünüyoruz.

Bu konuda Çin ile iş birliği yapmaya hazırız. Bu potansiyel ürünler üzerinden yola çıkarak iş çevrelerimizi bir araya getirmek ve tespit ettiğimiz ürün grupları çerçevesinde iş birliği olanakları oluşturmak istiyoruz." diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)