Muğla’daki Gökbel Mahallesi, 6 yıldır susuz kalıyor
DHA

Muğla’nın Ortaca ilçesindeki Hayıtlıöz, Bozeğri, Kışla, Gökkürek, Boğaz, Kızılcapınar ve Sülüngür mahallelerinden oluşan 220 hane 550 nüfuslu Gökbel köyü, 2014 yılında Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüştü.

Dünyaca ünlü İztuzu Plajı'nı kuş bakışı gören Gökbel'in mahalle olmasının ardından cazibesi arttı.

YAZ GELİNCE NÜFUS ARTIYOR

Mavi ile yeşilin buluştuğu mahallede birbiri ardına yapılan havuzlu yazlık ev ve villa sayılarında artış yaşandı. Mahallenin turizm potansiyelinin artmasıyla birlikte yaz aylarında 550 olan nüfusu yarı oranda yükseldi. Büyük bölümünün geçim kaynağı hayvancılık ve arıcılık olan Gökbel sakinleri, mahallerine yapılan villalar nedeniyle dertli.

TÜM SU VİLLALARIN HAVUZLARINA GİDİYOR

Villaların havuzlarını doldurması ve artan su ihtiyacı nedeniyle 6 yıldır yaz aylarında özellikle mahallenin üst kesimlerinde evi bulunanlar susuzluk yaşamaya başladı. Mahallenin Kızılcapınar mevkisindeki 2 kuyudan pompalanan suyun yukarı kesimlere ulaşmaması nedeniyle musluklarında içme ve kullanma suyu akmayan mahalleli, ihtiyaçlarını Kösten mevkisindeki orman çeşmesinden sağlıyor.

Muğla’daki Gökbel Mahallesi, 6 yıldır susuz kalıyor

AT SIRTINDA SU TAŞIYORLAR

En yakın evin 1, en uzak evin ise 4 kilometre uzaklıkta bulunduğu çeşmeden at sırtında damaca ve bidonlarla ya da tankerlerle taşıdıkları sularla bulaşık ve çamaşırlarını yıkayıp, temizlik yapan Gökbelliler, hayvanlarının su ihtiyacını da buradan karşılamaya çalışıyor. Köylüler, sorunu defalarca kez Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (MUSKİ) ilettiklerini ancak, bugüne kadar bir çözüm üretilmediği gibi sıkıntının her geçen gün büyüdüğünü söyledi.

“30 TONUN ÜZERİNDE SU KULLANANDAN 5 KAT FAZLA ÜCRET ALINSIN”

Gökbel Mahallesi'nin 5 dönemdir muhtarlığını yapan Mehmet Aslanpay, mahallede, 15 havuzlu villa olduğunu belirtip, “Yaz aylarında bu villalardakilerin gelmesiyle su kullanımı artıyor. Dolayısıyla su sıkıntısı had safhalara çıkıyor. Köy olduğumuz dönemde, 30 tonun üzerinde kullanımlarda 5 kat daha fazla su parası alıyorduk. Havuzu olanlar bu nedenle tankerle su getirtiyordu. Sorunu böyle çözüyorduk. Ancak mahalleye dönüşmemizden sonra su bedellerini de MUSKİ toplamaya başladı.

Muğla’daki Gökbel Mahallesi, 6 yıldır susuz kalıyor

MUSKİ'den eskiden olan uygulamaya devam etmelerini istedik. Ancak, ‘kanun böyle diyor’ diye cevap verip, kabul etmediler. Bu uygulamaya geçilse, sorun çözülür. Ya yeni hatlar döşenecek ya da bol su basacaklar. Yoksa sorun çözülmez. Havuz dolduranları gördüğümüzde uyarıyoruz. Ama 'sana ne parasını' veriyoruz diyorlar." dedi.

DEPODAKİ SU BOŞALMAYANA KADAR TAMİRE GELMİYORLAR

Aslanpay, köy oldukları dönemde su borularında bir patlak olduğunda kendi elamanlarının anında müdahale ettiğini de dikkati çekip, “Şimdi benzer sıkıntı olduğunda haber veriyoruz. Ama depodaki sular boşalmadan gelip, yapmıyorlar. Tamir edilene kadar mahallemizdeki zaten 2 olan depodaki sular boşa akıyor.” diye konuştu.

Mahallerinde 2 sondaj kuyusu olduğuna dikkati çeken Aslanpay, “Bunlardan biri Hayıtlıöz, diğeri Kızılcapınar, Kışla ve Boğaz mevkilerine verilsin' dedik. 5 yıl önce gelip ölçümler yapıldı. Hala bekliyoruz.” dedi.

Muğla’daki Gökbel Mahallesi, 6 yıldır susuz kalıyor

“MİSAFİRLERİMİZDEN UTANIR OLDUK”

Ortaca'daki 27 mahalleden sadece Gökbel'in dağlık alanda olduğuna dikkati çeken muhtar Aslanpay, “Bu nedenle başka yollardan su temin etmemiz güç. Zaman zaman az da olsa musluklarda su aktığı oluyor. Ancak o da kısa süreli çamaşırlar su kesilince makinede ıslak kalıyor. Su kesilince telefonlarımı susmuyor. Yazın gelen misafirlerimizden utanır olduk.” ifadelerini kullandı.

“YIKAMAK İÇİN AKRABALARIMIZIN YANINA GİDİYORUZ”

Yaz ayları geldiğinde su çilelerinin başladığını belirten Yıldıray Şimşek, “21'inci yüzyıldayız. Ama her yaz suyumuz kesiliyor. Keçilerimiz, koyunlarımız, ineklerimiz susuz. Tankerle su getiriyoruz. Mağduruz. Devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz. 6 yıldır her yaz bu çileyi yaşıyoruz. Banyo yapmak için Dalyan Mahallesi’ndeki akrabalarımız yanına gidiyoruz.” dedi.

Muğla’daki Gökbel Mahallesi, 6 yıldır susuz kalıyor

Gökbel Mahallesi'nde oturan Ayşe Aydın da, “Tankeri orman çeşmesinden doldurup, traktörle getiriyoruz. Bu suyu temizlik ve bulaşıkta kullanıyoruz. Hayvanlarımıza da bu suyu veriyor. Tankerle getirdiğimiz su ancak 1 gün yetiyor. Bu çileyi daha ne kadar çekeceğiz.” diye konuştu.

“ÖNÜMÜZDEKİ YIL ÇÖZÜM BULACAĞIZ”

MUSKİ İçme Suyu Daire Başkanı Ayhan Türkoğlu ise bölgenin yapılaşmaya müsait olduğunu belirtip, “Bu yapılar villa tarzında gerçekleşiyor. Su tüketimi çok fazla olunca mevcut buna yetmiyor. Genel müdürlüğümüzce farklı noktalarda ek kaynak çalışmaları yapıyoruz. Çıkan suyun durumuna göre önümüzdeki yıl bu sorunun çözülebileceğini düşünüyoruz.” dedi.

Muğla’daki Gökbel Mahallesi, 6 yıldır susuz kalıyor

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)