İznik Gölü'nde kuraklık
İHA

Bursa’nın en verimli ovalarını sulayan Gölbaşı’ndaki kuraklığın ardından, Türkiye’nin en büyük altıncı gölü konumundaki İznik Gölü'nde de yaşanan metrelerce su çekilmesi vatandaşları tedirgin etti.

YAĞIŞLARIN AZ OLMASI SU ÇEKİLMESİNE SEBEP OLDU

Gölün en gözde mesire alanlarından biri olan Orhangazi çamlığı bölgesinde göl suyu yaklaşık 25 - 30 metre çekildi. Sahil boyunca gözlenen su çekilmesinin yağışların az olması ve tarım alanlarının bilinçsiz sulanmasından kaynaklandığı belirtildi.

İznik Gölü'nde kuraklık

''25 METREYE KADAR SU ÇEKİLDİ''

Orhangazi’de yaşayan Asım Sevinç, çocukluğundan beri ilk defa bu kadar suyun çekildiğine şahit olduğunu belirterek, “Tahminen 25 metreye kadar su çekildi. Mevsimin çok yağışsız geçmesinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Sabahları önceden arabaların üzerinde çiğ oluyordu, onu bile göremiyoruz. Yağmur yağmadı, ama göl kenarında fabrikalar açıldı. Onlar gölden su çekiyor. İznik ve Orhangazi etrafındaki tarımla uğraşan insanlarımız tarlalarını suluyor. Gölü bu hale getirdi. Bu böyle devam ederse seneye en az 100 metre göl çekilir diye düşünüyorum.” dedi.

İznik Gölü'nde kuraklık

UZMANLARA GÖRE NORMAL

İTÜ Meteoroloji Bölümü ve Afet Yönetim Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’na göre, doğadaki bu çekilmeler, periyodik değişimlerden birisi. Kadıoğlu, ayın medcezir etkisinin kıyılarda çekilmeye yol açtığını, ayrıca havadaki basınç farklılıkları ve rüzgarların da kıyılardaki suyu aksi yöne taşıyarak çekilmeye sebebiyet verdiğini söyledi.

İznik Gölü'nde kuraklık

KURAKLIK ETKİLİ

Suyun dikey çekilmesinin 5-10 santimetreyi geçmediğini, kıyının durumuna göre 5-10 santimetrelik dikey çekilmenin 10-20 metre yatay çekilme şeklinde görünebildiğini söyleyen Kadıoğlu, göllerdeki çekilmede aynı faktörlerin yanı sıra kuraklığın da etkili olduğunu belirtti.

İznik Gölü'nde kuraklık

''BU BELLİ ZAMANLARDA HEP YAŞANIR, ANCAK İNSANLAR ÇOK DAHA HASSAS HALE GELDİLER''

Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise, küresel ısınmanın suyun çekilmesine değil, kıyılara su basmasına sebebiyet vereceğini belirterek, "Buzullar eridiğinde kıyıları su basar. Depremle de hiçbir ilgisi yok. Aslında bu belli zamanlarda hep yaşanır, ancak insanlar çok daha hassas hale geldiler." diye konuştu.

İznik Gölü'nde kuraklık

İznik Gölü'nde kuraklık

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)